ARKs barnebokpris 2018

Barna har talt – årets barnebokfavoritt er kåret!

ARKs barnebokpris 2018 går til Nordlys: Reisen til Jotundalen av Malin Falch. Boka er utgitt av Egmont Kids Media.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker. 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak denne kåringen.


Stolt prismottaker

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes er kåret til barnas favoritt i år.


Reisen til Jotundalen er første bok i Nordlys-serien, og den stolte prismottakeren følger opp med neste bok i serien til våren.

– Malin Falch har klart å skape et univers som fenger både de barna som leser mye, og de som ikke er de største lesehestene. Malin har både skrevet og illustrert boka, og særlig gøy er det at dette er hennes første bok. Vi gleder oss til fortsettelsen og gratulerer Malin så mye med prisen, sier Maria Cecilie Granli-Brekke, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel.


ARKs barnebokpris 2018 ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande under et arrangement i Gyldendalhuset i Oslo den 4. desember. I tillegg til store mengder heder og ære, mottok forfatteren mottok 25 000 kroner og et litografi.


Unik fantasy

Nordlys: Reisen til Jotundalen er en unik, norsk portalfantasy som tar leseren med på en eventyrlig reise til et Norge ulikt alt annet vi har sett tidligere.

 

Sonja har fått en helt spesiell vikingnål av onkelen sin. En kveld får hun besøk av den alveaktige gutten Espen, som kommer for å hente nålen. Sonja dras med inn i et parallelt univers der dyr snakker og vikinger fortsatt finnes. Nordlys er en magisk beretning om Nordens magi.


Et populært arrangement blant barna 

Barnebokprisen til ARK er en litterær pris for årets beste barnebok. Dette er et populært arrangement blant norske skoleelever. Pågangen blir stadig større, og i de sytten årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn fra hele landet.


Her er noen av uttalelsene til barna som har sittet i årets jury for ARKs barnebokpris.


– Dette var en lettlest, spennende bok. Vakre bilder som gjorde at vi ble revet med i eventyret. En slags fantasy/eventyr som var i tegneserieformat. Helt fantastisk! Vi likte veldig godt dette formatet. Vi ble dratt med i en reise som vi hadde vanskelig for å legge fra oss.

– Vi stemmer på denne boken fordi den var gøy og spennende. Vi likte at det var bilder og tegneserie. Det gjorde at det var lett å få med seg hva den handlet om. Vi likte også at sjangeren var fantasy. Det var gøy at dyr kunne snakke, og i tillegg var det gøy at den handlet om Norge, og at den handlet om norsk historie, slik som troll og vikinger.


Fornøyde prismottakere

Prisen henger høyt hos barnebokforfatterne her til lands, noe også de foregående vinnerne kan skrive under på. Fjorårets pris gikk til Anton og andre flokkdyr av Gudrun Skretting.


– Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester, sa Skretting da hun mottok prisen.

 

– Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt (…) Spesielt bekreftende er det fordi det kommer fra de påtenkte leserne. Tanken på at noen har lest det jeg har skrevet og likt det så godt at de har valgt å gi ‘Lars’ og meg sin stemme, er beærende og rørende og gjør meg skikkelig glad, sa Iben Akerlie da hun vant ARKs barnebokpris 2016 for Lars er lol.


– Å vinne denne prisen må være noe av det gjeveste som kan skje en norsk forfatter som skriver for denne målgruppen. Det er utrolig stas at det er barna som bestemmer. Og samtidig er det en pris som genererer masse interesse, også i utlandet, uttalte Bobbie Peers da han mottok ARKs barnebokpris i 2015 for sin bok Luridiumstyven.Kontaktperson: Maria Cecilie Granli-Brekke, kategoriansvarlig for barn og ungdom i ARK, e-post: maria.brekke@ark.no / tlf. 41318766

 

Logo ARKs Barnebokpris

Nettleseren din er utdatert

Mye funksjonalitet på ark.no støttes ikke lenger i Internet Explorer. Vennligst bruk en nyere nettleser.