ARKs barnebokpris 2019 kåres av 10 000 barn

Listen over de nominerte til ARKs barnebokpris 2019 er klar.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

En litteraturpris kåret av de ærligste leserne, barna, henger høyt for landets barnebokforfattere. ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. Nå er listen over de nominerte barnebøkene til ARKs barnebokpris 2019 klar.

 

Her er årets nominerte bøker

Fake av Mina Lystad (Aschehoug)

Fake er nominert til ARKs barnebokpris 2019Marie skjønner at det er det aller saftigste sladderet som funker i skoleavisa, og pynter på sannheten i intervjuet med skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Også i skolegården blir fake news big news, og Marie må stå for valgene hun har gjort, samtidig som hun må våge å tro på seg selv.

 

Harpa av A. Audhild Solberg (Aschehoug)

Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal, og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Rakel har nok med sine egne ting. Men da de fire ungdommene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe skjuler seg i skogen, noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem. Harpa er skrekkfilmen du vil se igjen og igjen, selv om du egentlig ikke tør – en intens, skremmende og fascinerende spenningsroman.

 

Lik meg: Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff (Cappelen Damm)

Lik meg er nominert til ARKs barnebokpris 2019Hva er egentlig utestenging? Et blikk, en kommentar, mangel på likes, en snapgruppe du ikke ble en del av – eller en bursdag du ikke var invitert i? Gjennom NRK Supers populære dramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og unge opplever hver dag, kan foregå. LikMeg – Oda og Arins dagbok er skrevet som en dagbok fra to perspektiv. Ved å lese om jentenes dilemmaer, indre kamper og smerte, får leseren innsikt i mer om den usynlige mobbingen enn det som har blitt vist i serien. Ingen er ansvarlige, men alle er med på den ekskluderingen som nå foregår på den sosiale arenaen der barn og ungdom befinner seg. Boka er sterk lesning for både barn og foreldre. Som i serien ligger bokens styrke i autentisiteten. Garantert sug i magen.

Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde (Gyldendal)

Olivias liv er nominert til ARKs barnebokpris 2019Første bok i ny serie av Heidi Linde. Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa. I leiligheten til mamma bor det fem barn, to voksne og seks dyr, og det er umulig å kjede seg. I huset til pappa er det kjempestor plass og alle har god tid. Så der er det også fint å bo! Olivia synes egentlig livet er perfekt. Men en dag begynner en ny jente i klassen. Og da pappa i tillegg avslører en «god nyhet», blir det perfekte livet til Olivia snudd helt på hodet. Annenhver uke er første bok i serien Olivias liv, fra forfatteren av de populære Pym Petterson-bøkene. Heidi Linde skriver klokt, morsomt og spennende om å takle forandringer som ikke står på ønskelista.

Blyanthjerte av Elin Hansson (Aschehoug)

Blyanthjerte er nominert til barnebokprisen

Den første store forelskelsen treffer Liv som en blyant i hjertet. Liv er 12 år, men skulle ønske hun var en gammel dame. Ungdomsskolen frister ikke, aller helst vil hun sitte inne med farmor og spille kort eller tegne. Men farmor er her ikke lenger, og inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate.

 

Stolte prismottakere

Nå går tusenvis av barn i gang med å lese de nominerte barnebøkene for å kåre en vinner i begynnelsen av desember. Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele landet.

Nettopp det at det er barna selv som leser og stemmer, gjør prisen populær blant norske barnebokforfattere.

I fjor gikk prisen til Nordlys: Reisen til Jotundalen av Malin Falch.

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes var kåret til barnas favoritt.

Les mer om fjorårets vinner her.

Reisen til Jotundalen av Malin Falch er vinner av ARKs barnebokpris 2018

– Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den, sa Gudrun Skretting i 2017, da hun mottok prisen for sin barnebok Anton og andre flokkdyr. – Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester.

Populær blant skoleelever

Barnebokprisen til ARK er et populært arrangement blant norske skoleelever. Juryen har økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn på de sytten årene litteraturprisen har blitt delt ut.

ARKs barnebokpris har etablert seg godt, og er mer populær enn aldri før. Pågangen fra skolene har aldri vært større.

Barna bestemmer

Det viktigste med ARKs barnebokpris, er at det er barna selv som bestemmer hvilken bok som er årets beste. Fem nominerte bøker blir i perioden fra slutten av august til november lest av 10 000 barn fra 5., 6. og 7. klasse. Til slutt avgir barna sin stemme, og en vinner kåres.

ARKs barnebokpris 2019 deles ut i begynnelsen av desember på Gyldendalhuset i Oslo. Vinneren mottar 25 000 kr, et litografi og selvsagt masse heder og ære.

– Det er utrolig gøy at stadig flere skoleklasser ønsker å være med i juryen for hvert år som går. Vi vet også at barnebokforfatterne setter prisen svært høyt. Blant annet sa Klaus Hagerup, da han mottok prisen i 2003, at dette er en av prisene han satte aller mest pris på å få. Det gjør det ekstra gøy for oss å jobbe med denne litteraturprisen, sier Maria Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK.

– De nominerte bøkene i år har alle veldig spennende temaer, som barna kan kjenne seg igjen i. Vi ønsker de nominerte forfatterne lykke til!

 

For mer informasjon, kontakt kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK Bokhandel, Maria Granli-Brekke, maria.brekke@ark.no, tlf. 413 18 766