Fake av Mina Lystad – nominert til ARKs barnebokpris 2019

«God barnelitteratur gir en følelse av å glemme tid og sted som jeg synes voksenlitteratur gjør mye sjeldnere.»

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Mina Lystad er nominert til ARKs barnebokpris 2019 med boka Fake.

Dette er hennes andre nominasjon til prisen. Hun ble også nominert i fjor, med boka Nørd. Ikke verst!

Fake av Mina Lystad er nominert til ARKs barnebokpris 2019

Hva tenker du om nominasjonen til ARKs barnebokpris?

At jeg er vanvittig glad for at jeg er nominert! Denne prisen er stor. Jeg jublet høyt når jeg fikk beskjeden!

Les intervju med Heidi Linde her – nominert for boka Olivias Liv: Annenhver uke

Kan du fortelle litt om boka di, som er nominert til årets pris?

Fake handler om Marie som har begynt å jobbe i skoleavisa med stor suksess. For første gang i livet mestrer hun noe skikkelig. Men når lesertallene til avisen går nedover og redaktøren ber dem finne på ting til sakene, blir det mer trøblete. Spesielt når Marie skal intervjue skolens kjekkeste, og strengeste, gutt. Som hun selvsagt blir forelska i. Fake news blir big news, og så blir alt bare rot. I hvert fall en stund.

 Les intervju med M. Audhild Solberg her – nominert for Harpa

Hva betyr barnelitteratur for deg?

Barnelitteratur har alltid betydd mye for meg. Både som barn og som voksen. Jeg har alltid elsket å lese, og god barnelitteratur gir en følelse av å glemme tid og sted som jeg synes voksenlitteratur gjør mye sjeldnere.

 

Hvem ser du for deg når du skriver – hvem skriver du for?

Når jeg skriver, tenker jeg mest på dem jeg skriver om. Det er inni hodet på hovedkarakteren jeg er, så da tenker jeg mest både på og som henne.

Heldigvis er jo hovedkarakteren i aldersgruppen til dem jeg skriver for, da, så da slår jeg kanskje to fluer i en smekk.

 

Hvilke tanker gjør du deg om å skrive for barn versus å skrive for voksne?

Det tenker jeg veldig lite på. Jeg skriver de historiene jeg vil fortelle, og det er ofte morsomst å fortelle fra et barne- og ungdomsperspektiv.

Les intervju med Anne Wisløff her – nominert for Lik meg

Dersom litteraturen var et demonstrasjonstog – hvilken fane ville du gått under?

Obligatorisk biblioteksbesøk hver dag!

Jeg tror både voksne og barn hadde hatt det bedre om vi hadde en stille time på biblioteket hver dag. Trenger nesten ikke lese engang. Bare å surre rundt og se på bøker i den rolige biblioteksstemninga en gang om dagen, tror jeg vi blir bedre mennesker av, alle sammen.

Les intervju med Elin Hansson her – nominert for Blyanthjerte

Hva betød litteratur for deg da du var barn?

Litteratur betydde nesten alt. Det var gjennom bøkene jeg lærte å forstå meg selv og verden jeg skulle orientere meg i. Jeg leste veldig mye fra jeg var liten. Det var jeg glad for da og glad for nå. Jeg tror man får det bedre av å lese.

Har du en litterær helt fra barnelitteraturen?

Jeg har mange! Frida med hjertet i hånden, Hermine i Harry Potter, Gummi Tarzan og Emil, for å nevne noen.

 

Hvilken forfatter, død eller levende, ville du byttet forfatterskap med?

Her må jeg gå for to av de største. Astrid Lindgren, selvsagt, som skapte så sterke historier men også utfordret så mye i samtiden med det hun skrev. Varme historier med brodd. Det er noe å strekke seg etter. Men J.K Rowling står også høyt i kurs. Å lage et så komplett univers som hun gjorde i Harry Potter, drevet av en så god historie, er imponerende. Spesielt imponerende blir det jo når man ser hvor mange som har prøvd å gjøre det samme i ettertid, men ikke fått det til.

 

Hva er det største du kan oppnå som forfatter av barnebøker – har du et mål og en drøm?

Det største jeg kan oppnå som forfatter av barnebøker, er når noen sier at de har knekt lesekoden ved å lese noe jeg har skrevet. Større enn det blir det ikke.

Målet og drømmen min er å gjøre det jeg gjør nå lenge. Jeg vil bare skrive mer, jeg. Får jeg til det, blir jeg glad.