Virkelighetsflukt på høyt nivå

Vi elsker tegneserier – en litterær sjanger som er høyt skattet av mange, men samtidig ofte en oversett og undervurdert kunstform. Og kanskje forbigått av mange fordi de rett og slett ikke vet hvilke skatter den kan by på.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I tegneseriesjangeren danser lett underholdning side om side med uante dybder, som i de fleste andre sjangere. Og losen gjennom terrenget trenger ikke være annet enn dagsform, smak og behag – dessuten kan vi gjerne bidra litt på veien.

Sjekk ut vårt fantastiske tegneserieutvalg på ARK.no!

Tegneserier er en unik måte å fortelle historier på. Det er som en direktekanal inn i tegneserieskaperens fantasiverden. Mens levende bilder og lydeffekter kan sette hjernen i dvalemodus, gir tegneserier deg muligheten til å dykke inn i et skapt univers der du kan bruke egen forestillingsevne til å berike historien du lar deg omfavne av. Selvråderetten gir opplevelsen ekstra dimensjoner. Og samtidig får man den virkelighetsflukten man sårt trenger iblant.

Vi har valgt ut tre tegneserier vi ønsker å presentere for deg:

BitmapJason: Frida Kahlos papegøye (Magikon)

Jason er en av våre fremste og mest profilerte tegneserieskapere. Han har striper på trykk over hele verden. Denne boken består av 11 frittstående historier. Historiene varierer, med Jasons umiskjennelige uttrykk, særegne melankoli og dempede humor som gjennomgående faktor. Hans lett gjenkjennelige karakterer – menneskelignende figurer med hundehoder – frekventerer beretningene. Disse skaper en nærhet til historiene, fordi de ligner oss og vi kjenner oss igjen i dem, men samtidig etablerer det dyriske preget en avstand – et slag skråblikk tilbake på oss selv, en påminnelse om at mennesket ikke er stort annet enn et dyr. Ofte lurer noe farlig og skremmende mellom stripene til Jason i denne boken. Iblant får vi tak i det, andre ganger ikke.

Se boken på ARK.no

gulosten_omslag_tegneserierKristian Krogh-Sørensen: Gulosten. Liv i helvete (No Comprendo Press)

Kristian Krogh-Sørensen debuterer med denne særegne tegneserieromanen om Johannes S. «Gulosten» Andersen (1898–1979). Å behandle historisk og dokumentarisk materiale er en godt utviklet tendens innen tegneseriesjangeren nå om dagen. Og Krogh-Sørensen er intet unntak. Han skildrer et dramatisk liv. Gulosten var fengselsfugl, motstandshelt, drapsmann og håndverker. Men i tillegg får vi historien om Bastøy, Oslo og verden i en tid full av konflikter og motsetninger. Vår nære fortid illustreres troverdig og i detalj med Krogh-Sørensens energiske, svarte tusjtegninger. Liv i helvete er første del i trilogien Gulosten.

Se boken på ARK.no

futen_omslag_tegneserierØystein Runde (forf.) og Knut André Solberg (ill.): Futen (Gyldendal)

Ny bok om Futen fra Knut André Solberg og Øystein Runde. Futen er skatteinnkrever i en verden som befinner seg i skjæringspunktet mellom norske folkeeventyr og amerikanske superheltstriper. Og dette er morsomt. Boka består av to historier, der Futen reiser ut for å skattlegge medborgerne sine. Fantastiske tegninger i svart-hvitt og flott bokdesign akkompagnerer ravende gode beretninger.

«Futen er Asbjørnsen og Moe på anabole steroider. Dette er eventyrene Ivo Caprino kunne ha fortalt, hvis han ikke hadde vært nødt til å ta hensyn til de jævla ungene.» Knut Nærum. «Dette er cutting edge, norsk tegneseriekunst som får meg til å lengte etter å betale skatt. Stipendministeren burde kaste penger etter Runde og Solberg, så de kan slutte å jobbe på SFO og heller gjøre skikkelig nytte for landet.» Erlend Loe.

Se boken på ARK.no