Endelig tid for hage- og friluftsliv

Endelig er våren her, og det er tid for å trekke ut i sola. Nå kan du sette ut hagemøblene og begynne å pusle i hagen. Vi har fem gode hagetips til deg!

Eller du kan snøre på deg turskoa, eller sette rumpa på sykkelsetet, og ta turen ut i den flotte naturen vår. Inspirerende bøker finner du her!


Fem ting å gjøre i hagen nå

 • Planlegge

  Ta med kaffekoppen ut, finn en fin plass i solen og se for deg sommerhagen og hvordan den kan planlegges. Det er også lurt å gå litt rundt i hagen og få en oversikt over hva som eventuelt har begynt å spire og gro.

 • Rydde

  De aller fleste vil fint kunne begynne å rydde i hagen nå, men vær varsom dersom det fremdeles er frost i bakken eller det ikke har tørket nok. Rydd forsiktig i bedene, fjern gammelt løv og blader – men pass på, du vil ikke ødelegge vårblomstrende stauder som allerede kan ha kommet opp.

 • Plante

  Stemor og tusenfryd, ranunkler og løkblomster er noen av blomstene som tåler en nattefrost eller to, dette er fine blomster å begynne med allerede nå. Kjøp ny og god jord, og plant i store krukker – stemor og tusenfryd kan vare hele sommeren om du kniper av blomstene etter hvert som de visner!

 • Beskjære

  Våren er en fin tid for beskjæring, men pass på hva du beskjærer når. Sommerblomstrende busker og hekker som ikke har satt i gang, er kjempefine å starte med nå, men vær forsiktig med de som er vårblomstrende. Om du beskjærer dem nå, risikerer du å skjære bort det som har begynt å komme. Så om de har begynt å spire, må du vente til etter blomstring.

 • Gjødsle

  Kommer det en regnværsdag, er det kjempefint å gjødsle! Start gjerne med fullgjødsling av plenen i april, og husk å gjødsle godt videre gjennom hele sesongen. Da får gresset gode forhold, og klarer sannsynligvis å utkonkurrere mosen. Gjør det når det regner, slik at gjødselen ikke blir liggende oppå og svi plenen.

hagearbeid