Hopp til hovedinnhold

13 gavetips til farsdagen

På søndag er det farsdag. Da skal alle gamle og nye fedre feires. Vi har plukket frem noen populære gaver i bokform for alle typer fedre. Her er våre beste gavetips til farsdagen.
TekstBerit Rødstøl
Trenger du tips til hva du skal gi i gave på farsdagen? Vi har bøkene for enhver smak.
Trenger du tips til hva du skal gi i gave på farsdagen? Vi har bøkene for enhver smak.

Havets kirkegård av Aslak Nore

Denne mursteinen av en roman drar deg med inn i den spennende historien om den fiktive overklassefamilien Falck og hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» som gikk ned utenfor Bodø i 1940.

Forfatteren Vera Lind overlevde forliset sammen med sin nyfødte sønn, mens ektemannen og hundrevis av andre omkom. Åtti år senere tar forfatteren livet sitt og sporene peker tilbake til forliset. Barnebarnet Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig den skjebnesvangre dagen under krigen og hva er sannheten om familien Falck?

Havets kirkegård er nominert til Bokhandlerprisen.

Passer for alle som liker å fordype seg i en god historie.

Les også: Alle vil ha en bit av Aslak Nore.

Havets kirkegård

Av Aslak Nore

Kroppen for voksne av Trond-Viggo Torgersen

Lege, komiker og forfatter Trond-Viggo Torgersen reflekterer muntert og inspirerende om sin aldrende kropp og det uunngåelige faktum at han blir eldre. Målet hans er å gjøre helseerfaringer og medisinsk kunnskap enklere å forstå, slik at du kan tenke sjæl og ta gode valg for din egen helse. Med et skråblikk på både egen kropp og samfunnet rundt seg, og med et særegent språk fylt av varme og småfrekke betraktninger, tar han oss med på en reise i nysgjerrighet og kritisk tenkning. Det er jo så mye gull å hente mellom et ærlig spørsmål og et gjennomtenkt svar!

Passer for alle som ønsker å møte årene som kommer med undring og et smil om munnen.

Kroppen for voksne

Av Trond-Viggo Torgersen

Verden i følge Vinni av Øyvind Sauvik og Nils Anker

Musiker og artist Øyvind Sauvik er for de fleste bedre kjent som Vinni. Etter å ha vært sentral i det norske rappermiljøet i mange år, eksperimentert med rus mer eller mindre hele tiden og endt opp som - etter eget utsagn - «en selvsentrert idiot», tok Vinni tak. Da hadde ekteskapet røket for åpen scene, og han hadde fått rollen som «hele Norges riksnarkis». Nærmest over natten ble han folkeie etter at han deltok på «Hver gang vi møtes» i 2012. Siden har stadig flere fått øynene opp for Vinni - han er sjeldent frittalende og like sjeldent mangfoldig i sine talenter.

I denne boken kommer leseren på innsiden av hans univers: Hva har han lært, hvem har inspirert ham, ja: hvordan ser verden ut ifølge Vinni nå? Det handler om å jakte rus, være redd og om å svikte, men også om å kjenne sin karma, holde ut og om å skape.

Passer for alle som trenger en inspirerende historie.

Verden ifølge Vinni

Av Øyvind Sauvik, Nils Anker

Pølser og pils av Stian Staysman Thorbjørnsen og Jørn Idar Almås Kvig

Pølser er ikke bare pølser, det overbeviser forfatterne oss om i denne boka. Stian Staysman og Jørn Idar Almås Kvig inviterer til middag med gode pølseretter som smaker godt og er enkle å lage. Selvsagt med deilig øl til maten!

Her får du gode oppskrifter på pølsemat, gode historier og anekdoter, tips til hvordan du kan servere pølserett til både hverdag og fest, og hvordan du lager det beste tilbehøret. Og selvsagt tips til å velge riktig øl til maten. Boken inneholder oppskrifter som kan tilberedes på pannen, i gryten, i ovnen eller over bålet med en iskald øl. Stian tilbereder maten i samarbeid med en profesjonell kokk, og i boken finner du QR-koder til flimsnutter som viser hvor lett det kan gjøres. Du kommer til å bli overrasket over hvor mange kombinasjoner av pølser og smaker det finnes. Bon appetit!

Passer for han som elsker pøler, pils og mat.

Pølser og pils

Av Stian Staysman Thorbjørnsen, Jørn Idar Almås Kvig

Verdenshistorie - med fortiden som speil av Terje Tvedt

Dette er et formidabelt verk, skrevet av Terje Tvedt - en av landets aller fremste historikere. Det er en verdenshistorie som tar oss gjennom 5000 år og fram til i dag. Fra de første sivilisasjonene i Asia og Midtøsten, via det storslåtte Ming-dynastiet og det osmanske riket for 500 år siden, til den industrielle revolusjon, kolonitiden og USAs dominans, fram til vår tids usikkerhet om Kinas rolle, klimaet og sivilisasjonens fremtid. Gjennom denne reisen, viser Tvedt hvorfor sivilisasjoner har oppstått, imperier gått under og hvordan samtiden kan speile fortiden. Dette er en bok som gir nye innsikter i historiens lange linjer og samtidig kaster et klarere lys på vår kaotiske samtid.

«En velskrevet, tankevekkende og ambisiøs bok om sivilisasjonens 5000 år lange historie.»

Passer for han som vil følge de lange linjene.

Verdenshistorie - med fortiden som speil

Av Terje Tvedt

Bård og Atles gode råd om absolutt alt

"Eg ler høgt, og eg ler mykje."

Jo mer man gjør noe, desto flinkere blir man. Og ettersom ingen gir flere råd enn menn i 50-årene, sier det seg selv at vi også er de ALLER beste på å gi råd. I boka vår finner du rådene du har trengt, men aldri fått: Råd om alt fra fordeling av husarbeid til hvordan man enklest bærer Per Heimly. Og råd om smalltalk, tuting, skifting av dynetrekk og valg av partner. Og hvordan man gjør sidemannen på bussen oppmerksom på at man skal av på neste uten å si et ord. For bare å nevne noe. Men! I tillegg til å få gode råd om absolutt alt, får du også vite absolutt alt om gode råd: Hvorfor råd oppstår, hvordan man serverer gode råd - og hvordan man avfeier de dårlige. Dessuten bjuder vi på personlige historier og gir råd basert på egne feiltrinn, så du slipper å gjenta våre tabber. Sånn sett kan du gjerne se på dette som en jukselapp fra livets harde skole. Kort sagt: Livet ditt kommer til å gå på skinner etter at du har lest denne boka.

Passer for han som trenger et godt råd.


Bård og Atles gode råd om absolutt alt

Av Bjarte Arneson, Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen

Grenseløs av Jørn Lier Horst

William Wisting blir kontaktet av lederen for en gruppe mennesker som har funnet hverandre på internett, og som i samarbeid forsøker å løse en forbrytelse: drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson. Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria og har oppgitt at hun er fra Norge. Hun meddeler at hun er i ferd med å nærme seg en mulig løsning, så blir det brått stille fra henne. Motstrebende lar Wisting seg fascinere av den uortodokse etterforskningen, og han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak der forbindelseslinjene er mange, men vage.

Les også: Skrivemaskinen

Passer for han som digger krim.

Grenseløs

Av Jørn Lier Horst
«Jørn Lier Horst er en av våre aller fremste kriminalforfattere…I «Grenseløst» får alle Wisting-fans valuta for pengene» Tvedestrandposten, terningkast 5!

Kode rød av Espen Rostrup Nakstad

Da pandemien traff verden og Norge. 2020 blir et år vi kommer til å huske. Hva skjedde egentlig da vi ble rammet av en pandemi? Og hvorfor gikk det som det gikk?

Hele Norges «fung.ass.» Espen Rostrup Nakstad sto midt i krisen. I denne boken forteller han historien om hva som skjedde, og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før viruset hadde spredt seg fra Kina.

Passer for han som er samfunnsengasjert.

Kode rød

Av Espen Rostrup Nakstad

Lucias siste reise av Vetle Lid Larsen

Sicilia, år 304 e. Kr: En ung kvinne, Lucia, blir voldtatt og henrettet. Men hvor blir Sankta Lucias jordiske levninger av? Lucias siste reise er en kulturhistorisk eventyrfortelling, en episk tidsreise, en overraskende roadtrip gjennom 1700 år av europeisk historie.

Passer for han som vil være med på en kulturhistorisk roadtrip.

Lucias siste reise

Av Vetle Lid Larssen

«Bortimot genial: denne boka, en syttenhundre år lang reise etter Sankta Lucia, er så frodig og generøs at den rett og slett bare må leses.» Dagbladet

Pondus 20 i stil av Frode Øverli

Humorhopp med nedslag! Topp stilkarakter når litteratur-professoren Maria trår inn i serien og Ivars soverom i årets Pondusbok. Eller for å si det med den til da ukyssede bussjåføren: «DET kapittelet så jeg ikke komme!». Maria er bare en av flere nye bekjentskaper i den mest actionfylte Pondusboka til nå. Én etter én gjør de sin entré, og sammen bidrar de til latteren i en bok med rekordsvev fra tidenes mestselgende tegneserieforfatter i Norge.

Passer for alle som digger Pondus.

Pondus 20 i stil

Av Frode Øverli

Hellstrøms hemmeligheter

I Hellstrøms hemmeligheter får vi alle de fantastiske oppskriftene han har for et godt liv, og alle de finessene og hemmelighetene som Hellstrøm har på lur blir oss til del. Det handler om kjærlighet til mat og kjærlighet til de rundt deg. Det er det enkle og det nære i fokus, og det er rene og gode råvarer, og ikke minst et utall tips som Hellstrøm har i ermet for å oppnå det beste resultatet. Å invitere til bords, enten det er til hverdag eller fest, er å ta ansvar for sine gjesters velbefinnende. Kunsten å kunne koke sammen god mat er å gi kjærlighet til sine nærmeste

I Hellstrøms grønne hemmeligheter gis grønnsakene stor plass på middagsbordet. Maten og oppskriftene er en kombinasjon av intuisjon, kunnskap om hva som fungerer på kjøkkenet, mangfold og en rendyrket enkelhet.

Passer for han som liker å lage mat.

Hellstrøms hemmeligheter - mat med kjærlighet

Av Eyvind Hellstrøm, Anita Rennan

Hellstrøms grønne hemmeligheter

Av Eyvind Hellstrøm, Anita Rennan

Fenrikens førstegangstjeneste av Geir Aker

Her er fenrikens veiviser til bedre fokus, orden, selvrespekt, gjennomføringsevne og styrke.

Kan man finne retning i livet gjennom å strekke laken på en seng? Selvrespekt gjennom å pusse sko? Virkelyst og selvtillit gjennom å lære seg å tåle mer? Ja, mener Geir Aker, fenriken kjent fra tv-serien Kompani Lauritzen. Selv vikingene gjennomførte verneplikt, og mange ungdommer gjennomfører fortsatt den tradisjonsrike førstegangstjenesten. I denne boken får du muligheten til å lære velprøvde metoder, og du blir utfordret til å endre gamle vaner og holde ut litt lenger. Boken gir deg konkrete tips til hvordan du kan trene deg selv til å tenke og handle annerledes, og skape endring som er bra for deg.

Passer for alle som ønsker å rydde opp i livet sitt.

Fenrikens førstegangstjeneste - ta kommando over eget liv

Av Geir Aker