Hopp til hovedinnhold

Har du alltid drømt om å være med i en lesesirkel? Her er tipsene for deg!

Publisert1. nov. 2021
TekstMarius Bangor
Marius Bangor er butikksjef ved ARK Fornebu S. Her er hans beste lesetips for seg som enten er med i en lesesirkel, eller som drømmer om å starte en.
Marius Bangor er butikksjef ved ARK Fornebu S. Her er hans beste lesetips for seg som enten er med i en lesesirkel, eller som drømmer om å starte en.

Å være med i en lesesirkel er en gylden mulighet til å lese mer, treffes oftere og ha gode samtaler om litteratur og alt annet som skjer i livet.

Hør med venner, kollegaer, familie og/eller bekjente om en lesesirkel er noe de kunne tenke seg å være med på.

Husk: Dere trenger ikke være mange, det viktigste er at interessen er der, da er det lettere å få til jevnlige møter.

Marius Bangor er butikksjef ved ARK Fornebu S. Han liker å lese det meste, men aller helst bøker hvor han han kan lese om mennesker i krevende livssituasjoner og skape refleksjoner rundt dette.
Favorittforfattere er Michel Houellebecq og Paul Auster.

Når du har fått samlet en liten gjeng kan dere starte «jobben» med resten av planleggingen. Lag gjerne en gruppe/gruppechat på Facebook hvor dere kan avtale hvor møtene skal avholdes, når de skal avholdes og kanskje også hvilken bok som skal leses til det første møtet.

Etter at dette er bestemt er det bare å sette seg til rette i godstolen og lese, notere litt underveis og gjøre deg opp en mening om boken før dere møtes og snakker ut om deres refleksjoner rundt boken.
Husk å la alle komme til, da blir det ofte de beste samtalene.

Den enkleste måten å planlegge neste bok er å ha med en liste over bøker du gjerne vil lese til møtet. Det er ofte lurt å ta med flere alternativer, kanskje fortelle litt om hver bok før dere til slutt blir enige om hvilken bok som blir den neste.

Her er mine tips til fire bøker som skaper den gode diskusjonen denne måneden:

Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead

Den underjordiske jernbanen handler om den sekstenårige Cora som er slave på en bomullsplantasje i Georgia i USA. Hun lever i daglig angst for fornedrelse og brutal avstraffelse, men også med myten om sin mor, Mabel, som klarte å flykte. Cora og vennen Caesar bestemmer seg for å forsøke det samme vågestykket, og de legger ut på en livsfarlig reise - med den fanatiske slavefangeren Ridgeway i hælene. Den myteomspunne underjordiske jernbanen tar rømlingene nordover fra stat til stat, til nye verdener og nytt håp, men drømmen om frihet møter sterk motstand selv der det tilsynelatende er trygt å være.

Hvis jeg faller av Jan Grue

Hvis jeg faller er en utforskning av den særlige sårbarheten som følger med kronisk sykdom og funksjonshemning. I denne beretningen undersøker Jan Grue, med fundament i eget liv og egne erfaringer, hvordan samfunnet møter denne sårbarheten med et krav om usynlig arbeid - om at den som har kroppslige utfordringer må anstrenge seg desto hardere, må jobbe desto mer, for å bli godtatt som et fullverdig menneske.

Emily forever av Maria Navaro Skaranger

Emily forever er en bok om klasse, om hverdag, og om å finne frem til det i en selv som gjør det mulig å klare seg. Romanens forteller er kritisk og prøver seg fram, leter etter bedre løsninger, forsøker å skifte perspektiv for å undersøke hvordan Emily blir betraktet av de andre; de som tror de vet hvem hun er og hvordan livet hennes kommer til å bli. Emily forever er en roman med paradoksal livsglede, trassig solidaritet og ulmende opprørstrang.

Emily forever

Av Maria Navarro Skaranger

Skjønne verden, hvor er du av Sally Rooney

I Skjønne verden, hvor er du treffer vi forfatteren Alice. Alice treffer Felix, som jobber på et lager. Hun inviterer ham med seg til Roma og han takker ja. I Dublin forsøker Eileen, Alices beste venninne, å komme over et brudd, men som vanlig ender det med at hun begynner å flørte med barndomsvennen Simon. Alice, Felix, Eileen og Simon er fremdeles unge, men de forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand. Befinner de seg i det siste opplyste rommet før mørket blir totalt? Kan de tro på fremtiden, tro på en skjønn verden?

Så kan jeg ikke gjøre annet enn å ønske deg lykke til med lesesirkelen.
God lesning!

Skjønne verden hvor er du

Av Sally Rooney