Hopp til hovedinnhold

ARK-ansatte anbefaler: Sommerens beste lesetips

Sandra Ågotnes Lærum er vikarierende butikksjef i ARK Sogningen og har jobbet i ARK i tre år. Hun er en skikkelig lesehest og bokentusiast, og har en eviglang leseliste.
Publisert26. jul. 2021
Foto & videoSandra Ågotnes Lærum
TekstSandra Ågotnes Lærum

– Jeg leser bredt. Alt fra krim til romaner, barnebok og dokumentar for at jeg alltid skal ha en god anbefaling på lur uansett hvem som trenger den! Men min absolutte favorittsjanger er krim. Ingen bok får meg så hektet som en skikkelig god krimbok.

Feelgood

Noen av bøkene jeg gleder meg til å lese i sommer er Del det med skyene av Erica James og Den lange reisen av Alyson Richman. Erica James skriver herlige feelgood-romaner som man kan drømme seg bort i mens man sitter ute i sola. Når man ikke kan reise så mange steder i det virkelige livet, er det fint å kunne reise i litteraturen. I James sin nyeste bok får vi bli med til både Venezia og England, og det blir lovet at romanen er både tankevekkende og rørende! Richman sine romaner er ofte hakket mer gripende, og hun skriver i tillegg så virkelighetsnært og vakkert at man får en skikkelig god lesestund med den nye boken hennes Den lange reisen!

Del det med skyene

Av Erica James

Kan den første kjærligheten vare livet ut? Vakre Venezia har vært britiske Lydias hjem i mange år, og det er her hun har funnet ro. Inntil hun en dag skimter ansiktet til en ung mann i folkemengden, et ansikt som vekker minner om en hemmelighet hun trodde hun hadde begravd ...

Den lange reisen

Av Alyson Richman

I sin nyeste roman vever Richman sammen en gripende fortelling om tre liv sammenflettet av skjebnen: en tobarnsmor i en amerikansk forstad, en ti år gammel vietnamesisk båtflyktning og en hardt skadet krigsveteran.

Pocket- anbefalinger:

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

Denne våren har det trilllet inn en haug med pocket-perler, og jeg vil varmt anbefale en av mine favoritter fra fjorårets leseår, nemlig Tollak til Ingeborg av Tore Renberg. Denne historien fokuserer kanskje på det litt triste og bisarre, men det er skrevet gjennom et så vakkert språk at det er en fryd å lese. Jeg elsker at den er skrevet på nynorsk.

Pocket-versjonen er liten og nett, perfekt til å ha med i strandveska, i bilen eller i tursekken!

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

Tollak til Ingeborg

Av Tore Renberg

Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit. Det er på tide å fortelje.

Våroffer av Anders De La Motte

En annen pocket-favoritt er den nyeste boken i Anders de la Motte sin årstidskvartett Våroffer. Selv om sommeren er tid for feelgood blir det ingen sommer uten en skikkelig god krim for min del. Er du sånn som meg, kan jeg virkelig anbefale denne intenst spennende boken om mordet på 16 år gamle Elita Svart, og jakten på hva som egentlig skjedde Valborgsnatten i 1986.

Våroffer

Av Anders De La Motte

Valborgsnatten 1986 blir 16 år gamle Elita Svart myrdet i skogen nær et slott i nordvestre Skåne. Stebroren Leo tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Svart sporløst.

Halve kongeriket av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Vi har også utrolig mange kjekke bøker for yngre lesere nå. Serien Halve kongeriket av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug handler om de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe og alle vennene deres. I historiene om disse ungdommene får du underholdning så det holder, og stikkord som kjærlighet, drama, intriger og vennskap beskriver serien.

Disse bøkene passer perfekt for de i alderen 14-16 år, men er også gøy for voksne!

Arvingen

Av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Når 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole, får hun de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe som klassekamerater.

Drømmeprinsen

Av Anne Gunn Halvorsen, Randi Fuglehaug

Prinsesse Margrethe sliter etter at skoleballets nachspiel endte dramatisk på sykehus. Hva som faktisk skjedde den natta, tør hun ikke fortelle noen. Når både tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølevannet av pandemien, tårner problemene seg opp.

På tronen

Av Anne Gunn Halvorsen, Randi Fuglehaug

Influenceren Tess hylles for sitt oppgjør mot rasisme da en video hvor hun slår en mannlig popartist, går viralt. Over natta går hun fra sminkeblogger til samfunnsdebattant, og med kjendistilværelsen kommer nye muligheter, både i karrieren og kjærlighetslivet.

Kjøp boken

Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen

For de litt yngre leserne fra 8 til 12 år kan jeg anbefale den herlige fantasy-boken Alma Freng og solfangerne av Ida Tufte Michelsen. Jeg leste boken tidligere i vår, og falt pladask for Alma og hennes herlige, klønete vesen. Alma oppdager nemlig at hun er solfanger, og nå må hun lære seg å fly! Men hvordan skal det gå når faren ikke vil godta at Alma er en solfanger? Magisk, fantasifull og morsom lesning som vil fange barnas oppmerksomhet og holde på den til historien er slutt. Og det beste? Det kommer en oppfølger!

Alma Freng og solfangerne

Av Ida Tufte Michelsen

Alma Freng gjør alt hun kan for å passe inn på den nye skolen, og vil aller helst være så vanlig som mulig. Det skal vise seg å bli vanskelig når hun en dag får vite at hun er solfanger, og at hun må hjelpe verden med å passe på alle tidstrådene.