Hopp til hovedinnhold

Knallgode historiske romaner

Høsten er her med mørkere kvelder, piskende regn og kaldere luft. Hva er da bedre enn å krype opp i sofaen med et ullteppe, en kopp varm te og en god bok som tar deg med tilbake i tid.
TekstBerit Rødstøl
Vi har samlet 10 gode lesetips for deg som liker historiske romaner.
10 gode lesetips for deg som liker historiske romaner.

Vi har samlet et knippe lærerike og spennende boktips som tar deg med tilbake til røykfulle jazzklubber i New York, til historiske hekseprosesser i England, til borgerkrigstidens Norge i 1162 eller til den falne tsarens 19 år gamle datter.

Her kan du blant annet lese mer om sorgen som førte til ett av verdens mest kjente skuespill, om to mannekvinner som fant hverandre i et mannsdominert samfunn i Haugesund eller om den tidligere SS-offiseren Harald Lauritzen som vender tilbake fra sitt tilfluktssted i Argentina etter femti år i eksil.

Hamnet av Maggie O'Farrell

En litterær historisk roman om navnet og sorgen bak verdens mest kjente skuespill.

En ung jente blir syk med byllepest i den lille byen Stratford-upon-Avon i England i 1596. Tvillingbroren hennes løper for å finne hjelp, men det er tomt både i deres eget hus og i nabohuset, der besteforeldrene bor. Hvor er de alle sammen?

Moren, Agnes, er i urtehagen utenfor byen. Faren er i London, der han arbeider på et av sine skuespill. Ingen av foreldrene har en anelse om at ett av deres barn vil være død innen uken er omme.

Hamnet handler om den tidløse tragedien det er å miste et barn. Vi følger moren Agnes og søsteren Judith i sorgen, og får se innledningen på foreldrenes nydelige kjærlighetshistorie, femten år tidligere. Fire år etter Hamnets død, oppkaller faren det som skal bli verdens meste kjente skuespill etter ham.

Det hvite kartet av Cecilie Enger

Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og - ikledd herrehatt og frakk - brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt.

Les også intervjuet med Cecilie Enger her!

Et spørsmål om dannelse av Amor Towles

Katey Kontent, en 25 år gammel sekretær, og romvenninnen Evelyn Ross befinner seg på en jazzbar i Greenwich Village. De prøver å få tre dollar til å rekke så langt som mulig, da den fremgangsrike, verdensvante og sjarmerende bankmannen Tinker Grey kommer inn og setter seg ved nabobordet. Et tilfeldig møte som viser seg å bli et vendepunkt i livet for alle tre.

Et spørsmål om dannelse er et skarpt portrett av en ung kvinne i mellomkrigstidens New York som plutselig blir kastet inn i overklassens sirkler. Med glitrende vidd forteller Amor Towles om hell og skjebnesvangre møter i en svunnen tid av glamour, drinker og omveltninger. Fylt med tiltalende karakterer og blendende beskrivelser, har romanen vunnet både lesernes og kritikernes hjerter.

Et spørsmål om dannelse

Av Amor Towles

Livs saga av Marlen Ferrer

Liv Gudmundsdatters fortelling begynner i borgerkrigstidens Norge i 1162 og ender i et kloster ved Rhinen i 1217. Det er en beretning om å være prisgitt andres vilje og leve på andres nåde. Den handler om tvang og underkuelse, men også om den undertryktes ønske om hevn og vilje til makt. Selv om det fører til undergang.

Livs saga er en medrivende roman om det som lå i historiens skygge. Sagaene er seierherrenes fortellinger.

Mange skjebner forblir i historiens skygge. I denne romanen trer en kvinne fram fra fortidens mørke og skriver ned historien om sitt liv. Det er en annen saga enn en mann kunne ha skrevet, en annen saga enn de med makt ville ha fortalt.

Heksejakten av Stacey Halls

Heksejakten tar oss med til Pendle Hill i England i 1612.

Den 17 år gamle Fleetwood Shuttleworth er husfrue på en stor herregård i Gawthorpe Hall i Lancashire. Etter tre dødfødsler er hun gravid for fjerde gang, og mannen hennes er utålmodig etter å få en arving.

Fleetwood finner et brev fra legen som det ikke er meningen at hun skal lese, og får kjennskap til at hun ikke vil overleve et nytt svangerskap. Like etter møter hun tilfeldigvis den unge og mystiske jordmoren Alice Gray. Hun lover å hjelpe Fleetwood med å føde et sunt og friskt spedbarn. Men så blir Alice anklaget for hekseri, og Fleetwood risikerer alt når hun prøver å hjelpe henne. Men er det mer ved Alice enn det man kan se med det blotte øye?

Med den historiske rettssaken mot pendleheksene i 1612 som bakteppe, bygger denne rike og fengslende romanen sine karakterer på historiske skikkelser mens den utforsker livene og rettighetene til kvinner på 1600-tallet, og stiller spørsmålet: Er heksejakt egentlig bare kvinnejakt? To kvinner, ett usannsynlig vennskap og den historiske hekseprosessen i England.

Heksejakten

Av Stacey Halls

I pocket:

Hittebarnet av Stacey Halls

London 1754. Bess Bright blir nødt til å forlate sin nyfødte datter Clara på Hittebarnshospitalet. Seks år etter drar hun tilbake for å hente henne.

Hun frykter det verste, men ingenting kan forberede Bess på sjokket da hun får vite at datteren ble hentet for mange år siden, og det angivelig av henne selv. Livet blir snudd på hodet når Bess prøver å finne ut hvem som har bortført den lille jenta - og hvorfor. I et stille og dystert byhus i utkanten av London, bor det en ung enke og hennes lille datter. Enken har knapt forlatt huset på et tiår. Hennes nære venn - en ung lege som jobber på Hittebarnshospitalet - klarer å overtale henne til å hyre en barnepike for datteren, selv om hun nøler med å ta inn en fremmed i hjemmet og livet sitt. Men fortiden truer med å innhente henne og rive hennes verden i stykker.

En fengslende fortelling om mødre og døtre, klasse og makt, og kjærlighet mot alle odds.

Hittebarnet

Av Stacey Halls

Tsarens datter av Gill Paul

Maria Romanov, den falne tsarens 19 år gamle datter, bor i fangenskap med sin familie langt unna sin tidligere overklassetilværelse. Livlige og vakre Maria kjeder seg. Hennes eneste forlystelse er litt forsiktig flørting med to av vaktene. Lite aner hun at hennes uskyldige tilnærminger kan bety forskjellen på liv og død.

1973 - på dødsleiet gjentar Val Doyles far gang på gang «jeg ville ikke drepe henne». Val blir både urolig og nysgjerrig av farens betroelser. Hva snakker han om? Jakten på sannheten fortsetter når hun finner et juvelbesatt skrin som ikke kan åpnes, og et gammelt kamera med film i. Det Val oppdager drar henne inn i et av verdens største mysterier. Hva skjedde egentlig med Maria Romanov?

Tsarens datter er en spennende oppfølger til Gill Pauls tidligere bok I gode og onde dager.

Tsarens datter

Av Gill Paul

Slutten på historien av Jan Guillou

Vi er kommet frem til nittitallet og tiende og siste bok i Det store århundret!

Etter nesten femti år i eksil vender tidligere SS-offiser Harald Lauritzen tilbake fra sitt tilfluktssted i Argentina. Hjemkomsten vender opp ned på livet til familien. Onkel Harald er nemlig fortsatt nazist.

1990-tallet er en tid dominert av økonomiske kriser. Sosialdemokratiet som samfunnsmodell svekkes. Samtidig øker fremmedfrykten og høyreekstremismen. Der 1900-tallet slutter, begynner en helt ny æra - som viser at vi ikke har lært noe av historien.

Det store århundret er Jan Guillous mest omfattende prosjekt noensinne. Serien tar for seg 1900-tallet der vi følger familien Lauritzen gjennom flere generasjoner. Med slutten på historien setter han punktum for et imponerende verk som har satt spor hos en stor og trofast leserskare.

Slutten på historien

Av Jan Guillou

Aftentid og morgengry av Ken Follett

Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse.

I denne kaotiske tiden følger vi Edgar, Ragna og Wilf gjennom deres vanskeligheter, håp og drømmer. For tretti år siden møtte vi første gang Kingsbridges innbyggere i Stormenes tid. Med Aftentid og morgengry tar Ken Follett oss nå med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene før Stormenes tid.

En mesterlig fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.

Aftentid og morgengry

Av Ken Follett

Speilet og lyset av Hilary Mantel

England, mai 1536.

Thomas Cromwell spiser frokost med seierherrene etter henrettelsen av Anne Boleyn, og vet ikke at det bare er fire år til en bøddel skal bruke tre øksehogg på å skille hans eget hode fra kroppen.

I Speilet og lyset skildrer Mantel siste del av Thomas Cromwells karriere ved det engelske hoff, en periode som blant annet dekker tre ulike dronninger, en invasjon av Frankrike og stadige trusler om invasjon utenfra, en storstilt kampanje mot den katolske kirken og klostrenes rikdom, i tillegg til hendelsene som forårsaker Cromwells fall. Med Speilet og lyset fullføres fortellingen om en av de mest fascinerende og flertydige skikkelsene både i den engelske historien og i den moderne litteraturen: Thomas Cromwell, mannen fra ingensteds som klatret helt til topps - han som er både jeger og bytte, fattigmann og fyrste, fortid og fremtid i en og samme skikkelse.

Speilet og lyset

Av Hilary Mantel