Hopp til hovedinnhold

Morsdagsgave: Ni bøker hun vil digge

På søndag er det på tide å skjemme bort alle mødre, unge som gamle. Her er morsdagsgavene som garantert vil falle i smak.
TekstBerit Rødstøl/ Anette Svendsen
Det er straks klart for morsdag 2022. Her er gavetipsene til alle mødre.
Det er straks klart for morsdag 2022. Her er gavetipsene til alle mødre.

Er det noe vi har lært av pandemien de to siste årene, så er det å sette pris på de vi har rundt oss. Gjør derfor morsdagen litt ekstra magisk i år. Overrask kjæresten med frokost på senga, inviter mor eller svigermor med på restaurant og gi dem en bok du har valgt ut bare til dem.

Vi har funnet frem til ni inspirerende, gøyale eller nydelige bøker som passer for både nybakte mødre, svigermor, kjæresten eller mor.

Til nybakte mødre:

#mammalivet 

Hvordan er det å bli mamma? I denne boka deler Norges største mamma-Instagrammer @saraaemiliee sine erfaringer fra de første årene med barn på en ekte, jordnær og lite selvhøytidelig måte.

Hun oppfordrer kvinner til å stole mer på sine egne instinkter og til å være mer fornøyd med sin egen kropp og innsats. Hennes egne erfaringer og informasjon fra fagpersoner skal hjelpe unge mødre til å senke skuldrene slik at de blir trygge i troen på at: «Ja, jeg er bra nok». Å være mamma er den største gleden i livet, men også den tøffeste utfordringen, mener Sara Emilie.

#mammalivet

Av Sara Emilie Tandberg

Tegnehanne blir mamma

En dag bestemte Tegnehanne og Jostein seg for å få barn. Dette er historien om hvordan det gikk, fortalt i humoristiske tegneseriestriper. Tegnehanne blir mamma er en morsom bok om å få livet snudd på hodet av et nytt, lite menneske.

Tegnehanne blir mamma

Av Tegnehanne
Store panda og Lille drage er en perfekt gavebok til morsdagen.
Store panda og Lille drage er den perfekte morsdagsgaven.

Til den tankefulle:

Store Panda og Lille Drage

Hva er viktigst, spurte Store panda, reisen eller målet?
Den du reiser sammen med, svarte Lille drage.

En vakker, tankevekkende og oppløftende bok om kjærlighet, vennskap og livet. Og om ikke å stresse for mye over ting vi uansett ikke har kontroll over.

To gode venner, Store panda og Lille drage, legger ut på en reise. Etter hvert som de trasker av gårde, dag og natt, i regn og sol, finner de håp og inspirasjon i verden rundt seg. På vei inn i det ukjente går de seg stadig vill, men nettopp derfor oppdager de mye de ellers ville ha gått glipp av. Og de innser at uansett hvor kaldt og mørkt det kan bli, kommer alltid våren og sommeren tilbake.

Store panda og Lille drage har berørt lesere over hele verden. Den internasjonale bestselgeren er inspirert av buddhistisk filosofi, som hjalp forfatter og kunstner James Norbury gjennom en tøff periode i livet. I arbeidet med boken ønsket han å videreformidle det han selv hadde lært, på en enkel og tilgjengelig måte, i håp om å hjelpe andre også.

Store panda og Lille drage

Av James Norbury

du og jeg

Kort og godt om kjærlighet.

du og jeg rommer Victoria Dalsbergets aller fineste kjærlighetsdikt. Med varme og med glimt i øyet skildrer hun forelskelse og deretter kjærlighetssorg - før hun løfter blikket og ser frem mot ny kjærlighet.

Du og jeg

Av Victoria Dalsberget

Til lesehesten:

Grand Hotel Europa

Grand Hotell Europa har allerede blitt utropt til en av vårens store romaner.

Den kjente forfatteren Ilja Leonard Pfeijffer tar inn på det ærverdige, men nedslitte Grand Hotel Europa for å reflektere over hva som gikk galt med Clio, hans livs store kjærlighet. Slik skrives en vakker historie fram, om intellektuell og kjødelig lidenskap, om reiser til Malta, Portovenere og Venezia, og en spennende jakt etter Caravaggios siste maleri. Forfatteren blir mer og mer fascinert av mysteriene rundt Grand Hotel Europa og gjestene som bor der - minneverdige karakterer som tilsynelatende stammer fra mer elegante æraer. Men hotellets fremtid er truet av globaliseringen som finner sin vei også hit.

Grand Hotel Europa er Den store europeiske romanen - en grandios, lyrisk og freidig roman om europeisk identitet og vårt eget kontinent. Et Europa hvor fortiden dyrkes i den grad at det knapt er plass til noen fremtid, og hvor masseturismen er i ferd med å ødelegge noe av det mest verdifulle vi har.

Grand Hotel Europa

Av Ilja Leonard Pfeijffer

Å vanne blomster om kvelden

«Kunne gitt terningkast sju.» skriver Dagbladets anmelder Kathrine Krøger om denne franske sensasjonen som har blitt beskrevet som den «den vakreste boken i verden» av italienske medier.

Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun steller med gravene og inviterer de sørgende inn på kjøkkenet sitt til et glass portvin. Stadig dukker det opp nye katter og hunder som søker til eiernes graver og som Violette tar til seg. Innimellom alle de faste oppgavene på kirkegården tegnes Violettes liv opp. Hvordan endte hun opp her og hvor har det blitt av mannen og datteren hennes?

Å vanne blomster om kvelden

Av Valérie Perrin

Til den fargerike:

Ingunn Birkeland strikker

En av årets aller vakreste strikkebøker med fargerike og kule plagg.

Klesdesigner Ingunn Birkeland er kjent for å dresse opp en rekke kulturpersonligheter med sine ekslusive kjoler på den røde løperen. Men det er ikke kun gallakjoler den talentfulle designeren klarer å trylle frem; nå har hun kommet med sin helt egne unike strikkebok!

Hun er opptatt av at man gjennom å strikke selv får kjennskap til prosessen som ligger bak et plagg. Dette kan inspirere til å sette mer pris på og ta bedre vare på klærne, og i tillegg gi en mer bærekraftig og fargerik garderobe som det er grunn til å være stolt av. Nå kan du lære deg å strikke klesplagg i alle regnbuens farger, i vakkert og karakteristisk design.

Ingunn gjør det enkelt å leke seg med ulike farger, mønster og fasonger, og til alle oppskriftene finnes det flere fargekombinasjoner å velge mellom. Hele fargeuniverset hennes er nøye sammensatt og balanserer mellom dype og lyse, kalde og varme toner. I tillegg til fargesprakende tøy finner du også oppskrifter på duse basisplagg. Denne boken er for enhver strikkeglad person, uansett smak, nivå og tålmodighet!

Les også: Vi anbefaler de beste strikkebøkene

Ingunn Birkeland strikker

Av Ingunn Birkeland

Til trendsetteren:

Green glam - kunsten å leve grønt og beholde stilen samtidig

Kan man kombinere glam og bærekraft?

Toppmodellen Ada Martini Strøm mener at alle kan gjøre litt for å legge om til et mer klimavennlig liv. Hun skriver både morsomt og personlig om hvordan de små og store valgene kan bli til vaner i hverdagen, slik at det blir lett å leve litt grønnere. Sommeren 2020 lanserte hun et sett med klimakrav til klesmerkene hun tar oppdrag for. Nå profilerer hun bare bærekraftige merker, og engasjerer seg i en grønnere klesindustri. I boka viser hvordan det som kan bli gode vaner for deg, også er godt for klimaet. Her får du informasjon som motiverer, helt uten pekefinger, praktiske råd for en grønnere livsstil, digge oppskrifter og smarte life hacks.

Les også: Kunsten å leve grønnere

Green glam - kunsten å leve grønt og beholde stilen samtidig

Av Ada Martini Strøm

Til hobbykokken:

Hellstrøms grønne hemmeligheter

I Hellstrøms grønne hemmeligheter gis grønnsakene stor plass på middagsbordet. Maten og oppskriftene er en kombinasjon av intuisjon, kunnskap om hva som fungerer på kjøkkenet, mangfold og en rendyrket enkelhet. Som Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan selv sier: «Hverdagsmaten vår hjemme handler om mangfold og enkelhet. Vår mat er en kombinasjon av at vi elsker grønnsaker sammen med sjømat og kjøtt, men også som en fullverdig middag. Jordnær mat handler om magi i grytene, om å skape et gyllent triangel av smak, konsistens og estetikk på varme tallerkener. Når vi står hjemme på kjøkkenet klare til å koke dagens middag, har vi alltid minst en grønn

Hellstrøms grønne hemmeligheter

Av Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan