Hopp til hovedinnhold

Nå er de nominerte til ARKs barnebokpris klare

En debutant og en tidligere vinner er blant de fem nominerte til årets barnebokpris.
TekstBerit Rødstøl

– Blant de nominerte finner vi flere prisbelønte forfattere, men også en debutant, sier Linda Eriksen, kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK. – Nivået på årets nominerte er høyt og jeg synes det er ekstra hyggelig at bøkene er så ulike i både tematikk og form.

ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. En pris kåret av de ærligste leserne, henger høyt for landets barnebokforfattere. Nå skal over 10 000 barn fra 5. til 7. klasse sette i gang med å lese og kåre årets beste barnebok. Prisen blir utdelt i Oslo i november.

De nominerte til ARKs barnebokpris 2021 er:

Buffy by er eventyrlysten av Ingeborg Arvola

Cappelen Damm

Dette er den tredje boka i den kritikerroste trilogien om Buffy By. Når moren havner på sykehus må Buffy og Bobby til mormor som de aldri har møtt. Det viser seg at mormor ikke akkurat er en gjennomsnittlig mormor og det blir en reise og et besøk som ingen av dem kommer uberørt fra.

Forfatter Ingeborg Arvola har vokst opp i Tromsø, men bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. I 2019 mottok hun Kulturdepartementet pris for barne- og ungdomslitteratur og ble også nominert til Brageprisen.

Buffy by er eventyrlysten

Av Ingeborg Arvola

Snitch av Arne Svingen

Gyldendal

Plutselig står de rundt Thomas på alle kanter og forlanger jakke, mobil og det aller mest dyrebare han eier. Thomas skjønner at han aldri kan snitche på de som ranet ham. I stedet gjør han noe mye, mye farligere. En historie om risikable avgjørelser og uventet vennskap.

Arne Svingen har skrevet over 100 bøker for barn og ungdom. Han har mottatt en rekke priser, deriblant Brageprisen, Kulturdepartementets litteraturpris og Bokslukerprisen. Han er i dag den tredje mest utlånte norske forfatteren. Arne Svingens romaner er oversatt til 20 språk, blant annet russisk, italiensk, fransk, spansk, koreansk og engelsk.

Snøkattprinsen av Dina Norlund

Egmont

En vakkert tegnet Fantasy-roman om å være modig, gjøre seg fri fra skammen og ta et oppgjør med egne fordommer. I en magisk verden langt borte hersker snøkattene. De har en lang rekke med stolte konger, men ingen krone. Den forsvant for flere hundre år siden. Legenden sier at det var demoniske rever som stjal kongekronen og kastet en forbannelse over snøkattene. Syv er den minste snøkattprinsen i en stor søskenflokk, og da faren dør begynner hans eldre brødre å krangle om hvem som skal bestige tronen. Men bare Syv våger å dra ut i verden for å lete etter den magiske kongekronen

Dina Norlund bor i Oslo. Snøkattprinsen er hennes første tegneserieroman. Hun har jobbet det meste av sitt yrkesliv som konseptillustratør. Dina er inspirert av naturen, magi og mytologi, og bruker ofte barndomsminner som basis for ideene sine.

Snøkattprinsen

Av Dina Norlund

Marvin Mellom og Fred på jorden av Bobbie Peers

Aschehoug

Marvin Mellom er en utrolig vanlig og normal gutt. Han sliter med noen ekle bøller på skolen, og drømmer om å bli YouTube-stjerne. Men en dag finner han et merkelig metall-egg i hagen, og blir kjent med romvesenet Fred. Fra da av er det ingen ting som lenger er særlig normalt! En spinnvill og hylende morsom historie om Marvin Mellom, Fred, Rektor Tor, bøllene Irmeline og Fluffy, actionhelter, stuntmenn, dating, romvesener, berømmelse, sekkepipemusikk og vennskap

Bobbie Peers er filmregissør, manusforfatter og illustratør. I 2006 vant han Norges første og foreløpig eneste Gullpalme i Cannes. Peers debuterte som forfatter med Luridiumstyven i 2015. Boka ble en stor suksess; fikk strålende anmeldelser, vant ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen og er foreløpig solgt til 36 land.

Marvin Mellom og Fred på jorden

Av Bobbie Peers

Sommer med Jo av Kristine Rui Slettebakken

Gyldendal

Andre bok i serien om vennene Frida og Jo. Denne sommeren skal Frida bli med Jo på hytta, og hun gleder seg til saltvann, sol, is og GØY! Ordene fengsel eller fange skal ikke engang nevnes, og hun skal i hvert fall ikke spørre om hvorfor faren til Jo måtte sitte inne. Men alt blir ikke like problemfritt som Frida har sett for seg. For da hun oppdager noe som absolutt ikke er ment for henne, vet ikke Frida om hun skal late som ingenting eller bryte idyllen. Kan hun holde noe hemmelig for Jo?

Kristine Rui Slettebakken er oppvokst i Kragerø og bosatt i Oslo. Hun har i mange år jobbet som skuespiller og lydbokinnleser. Slettebakken har tatt en toårig forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt.  Hun debuterte som forfatter med Jo har skjedd, som ble nominert til Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris.

Sommer med Jo

Av Kristine Rui Slettebakken