Hopp til hovedinnhold

Perfekte gavetips til konfirmanten

Trenger du tips til personlige, lærerike eller flotte konfirmasjonsgaver? Her er gavebøkene som varer lenge etter at konfirmasjonspengene er brukt opp.
TekstBerit Rødstøl

Konfirmasjon er en viktig dag for mange. Den markerer en ny fase av livet og er tradisjonelt et overgangsritual fra barndom til voksenliv. Mange ønsker derfor å gi en mer personlig gave som konfirmanten kan ha lenge etter at den store dagen er over.

Her er tips til bøker som gir gode opplevelser, er lærerike eller som rett og slett hører med til dannelsen og det å bli voksen.

Klassikerne:

Prosessen

I nydelig oversettelse av Jon Fosse er Franz Kafkas Prosessen uhyre aktuell. Kafka er en av de mest betydningsfulle dikterne i verdenslitteraturen og er derfor en viktig del av dannelsen. Kafka har gitt navn til flere uttrykk som: kafkansk og kafka-prosess.

Hovedpersonen K blir kastet inn i en verden styrt av regler og logikk som er ukjente for både han og leseren, noe som gjør at boken kjennes aktuell den dag i dag.

Prosessen

Av Franz Kafka

Prosessen (1925) er ein av dei mest vidgjetne romanane frå det tjuande hundreåret. Han er omsett til tallause språk og kan sjåast som ein av dei grunnleggande tekstane for å skjøne det vi kallar den moderne livskjensla.

Når verda framstår framand for oss, kan vi kalla henne «kafkask», og når styresmakter eller storkapitalismen yter oss urett, blir det fort ein «kafka- prosess».

Livet – illustrert

Hjertevarm bok som tar deg med gjennom alle faser i livet.

Ingen illustrerer menneskenes frykt, håp og drømmer som Lisa Aisato. Her har hun samlet alle sine beste bilder, både klassikere og helt nye tegninger, og skrevet en livsbejaende tekst om dette livet vi alle må mestre. Alle livets faser, kjærlighet, sorg, tvil og stor glede blir skildret og illustrert i Aisatos særegne stil som rører oss i vårt innerste.

Livet illustrert

Av Lisa Aisato
Den passer til alle aldre, slik bokens røde tråd favner livet fra barndom til alderdom (...) Viser frem bredden i et kunstnerskap som i ordets beste forstand må kunne kalles folkelig.

VG, terningkast 5

De greske mytene

De greske fortellingene om guder og helter har bergtatt barn og voksne i flere tusen år, fra antikken og fram til dagens bøker og filmer. I denne storslåtte boka blir lesere i alle aldre - store barn, tenåringer, og voksne med interesse for mytologier og eventyr - invitert inn i fortellingene som har formet verden vi lever i. Med stor kunnskap og innlevelse har Inger Merete Hobbelstad nyskrevet de kjente fortellingene om Herakles og de tolv storverkene, Jason og det gylne skinn og Persevs som hugget hodet av Medusa. Vi møter de mektige og lunefulle gudene, de gnistrende amasonene, og dødelige menn og kvinner i sine liv med kjærlighet, tap og sorg. Boken er praktfullt illustrert av Stella East.

De greske mytene

Av Inger Merete Hobbelstad

Om tyranni

Timothy Snyders bestselger Om tyranni har kommet i en ny og illustrert utgave, signert den anerkjente illustratøren Nora Krug. Om tyranni er en oppfordring til bevissthet og en guide til motstand, med uvurderlige ideer for hvordan vi kan bevare friheten i årene som kommer. Ikke minst er den genial i all sin enkelhet, med tjue klare råd om hva vi kan lære av det tjuende århundre.

Om tyranni - tjue ting vi kan lære av det tjuende århundre

Av Timothy Snyder

Sommernatt ved fjorden

Kjærlighetsdikt gjennom 50 år

Ketil Bjørnstad har skrevet dikt siden han var ti år, og kopierte diktene til egne samlinger på kopimaskinen på farens kontor. Da han ble 18, skjønte han imidlertid at poesiens rom hadde større dybder enn hans barnlige ordlek. Han befant seg i en personlig krise, og var kommet inn i et musikermiljø, han spilte piano og begynte å skrive dikt igjen, men nå skrev han på en annen måte, og mye av det han skrev ble musikk. Hva kom først: Ordet eller musikken?

Sommernatt ved fjorden - kjærlighetsdikt gjennom 50 år

Av Kjetil Bjørnstad

For den bevisste:

Et år med broderi 

Bærekraft er viktig for mange ungdommer. I denne boka lærer du hvordan du enkelt kan brodere og skape unike motiver, på alt fra strikkegensere, jeans og shorts, til vesker, luer og annet tilbehør. Her tar forfatteren deg med på en broderireise gjennom fire årstider, og du finner inspirasjon fra naturens egne motiver, farger og former. Her er det mønstre som passer både voksne og barn. Oppskriftene er enkle å lykkes med, og du kan raskt trylle frem noe unikt. Ved å gi klær og tilbehør nytt liv, kan du forlenge levetiden, og bidra til et godt miljø. Finn frem broderinålen - her lærer du alt du trenger å vite om tradisjonelle broderiteknikker med en moderne tvist.

Et år med broderi

Av Warunee Bolstad

Liv

Hva er liv og hvordan oppsto det? Få spørsmål har vært gjenstand for mer undring og vitenskapelige utforskninger. Det har også opptatt Brageprisvinner og biolog Dag O. Hessen siden han som liten gutt lå på ryggen og studerte stjernehimmelen mens han grublet over tilværelsens uutgrunnelige spørsmål. I Liv forsøker han å bygge en bro mellom den undrende gutten under stjernehimmelen og de fremtredende vitenskapsfolkene som siden har forsøkt å gi oss et svar på disse spørsmålene. Resultatet er en ambisiøs men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om det det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag. Den britiske astronomen Fred Hoyle påstod at det var like sannsynlig at en gjærcelle skulle blitt dannet «tilfeldig» som at en tornado skulle passere en søppelplass med alle komponentene til en Boeing 747, og ende opp med funksjonelt fly. Likevel har senere forskning sannsynliggjort at gjærcellen, så vel som alt annet liv på jorda, oppstod nettopp som et resultat av spektakulære tilfeldigheter. Liv er en bønn til leseren om å være

Liv

Av Dag O. Hessen
Å forsøke å forstå livets byggesteiner og irrganger er for alle. Det gir oss horisont. Og takk og pris for at vi har en slik humboldtsk ånd blant oss, som entusiastisk vil forklare alt, i sammenheng.

Andrew Kroglund, Vårt Land

For den unge kokken:

Silje spiser - asiatisk & italiensk

I denne kokeboka tar matblogger og Masterchef-finalist Silje Sandberg våre sultne mager og nysgjerrige ganer på alvor. Fellesnevneren er mat med masse dybde og smak.

Steg for steg lærer du å løfte raske hverdagsfavoritter til nye høyder. Her finner du klassiske pastaretter og asiatiske umamibomber, men også det du vil ha til helgekos og fest, når du kan bruke litt mer tid over grytene. Boka inneholder mer enn 100 oppskrifter til lunsj, middag, tilbehør og baking. Gjennom tydelige forklaringer, smarte triks og et fast utvalg ingredienser viser Silje hvordan du enkelt kan lykkes med kokkeleringen. Hennes mål er å øke din kjøkkenselvtillit og dine matkunnskaper uten bruk av vanskelige begreper.

Silje spiser

Av Silje Sandberg

Populære romaner:

Begge dør til slutt

Adam Silveras spennende fortelling om kjærlighet, vennskap og død engasjerer unge lesere over hele verden. En hjerteskjærende bok som handler om å finne seg selv - akkurat tidsnok.

Hva ville du gjort hvis du kun hadde én dag igjen å leve? En høstkveld får Mateo Torrez og Rufus Emeterio en telefon fra den mystiske organisasjonen Dødsbudet om at de skal dø i løpet av de neste tjuefire timene. Begge går inn på en venne-app for å finne en å tilbringe de siste timene av livene sine med - men ingen av dem hadde forventet å få så mye mer enn bare en venn. Begge dør til slutt gir unge lesere både spenning, humor og kjærlighet. Boken er både hjertevarm, trist og tankevekkende.

Silveras bøker har blitt sammenliknet med John Greene og Emily Jenkins, og har toppet bestselgerlister verden over. Boka har også blitt svært populær på TikTok hvor man deler ektefølte anbefalinger via #booktok.

Begge dør til slutt

Av Adam Silvera

Hva jeg gjorde med pengene

Johanne er student og journalist, og har fått penger for å være med bandet Ask for October på europaturne og skrive om dem. Hun har imidlertid ikke skrevet ett ord, og hadde heller aldri noen planer om å gjøre det. Johanne ble med på turneen for å passe på lillesøsteren sin. For i bandet spiller den sjarmerende gitaristen Torjus, som Johanne vet er farlig. Nå skriver hun for å forklare hvor det har blitt av pengene.

Hva jeg gjorde med pengene

Av Maren Skolem
.. en tenkende, drøftende roman om tvil, skam og forvirring som kan oppstå rundt overgrep. Om hvor skylden plasseres. Dette er ikke enkle spørsmål, og de behandles også kløktig og nyansert. Det er dessuten en fin og inngående studie i søsterskap, vennskap, og i et band på turné.

Ingvild Bræin, Klassekampen