Hopp til hovedinnholdet

Seks vintereventyr du seint vil glemme

Vinter er helt konge også for den som trives best uten ski på beina! Her deler den erfarne reiselivsjournalisten Torild Moland sine beste vinterperler.
Foto & videoRonny Frimann
TekstTorild Moland
I hytta Dosabu kan du nyte at stormen raser på utsiden.

Torild Moland er reiselivsjournalist i Vagabond og forfatter av bøkene 121 unike opplevelser i vinter-Norge og 110 unike overnattinger i Norge. Moland har reist mer enn de fleste. Her deler hun sine beste tips til norgesferien i vinter. Om du ser etter noe mer enn klassisk skiferie, har du altså mye godt i vente også om vinteren.

Stormtitting: På Vestlandet er dårlig vær blitt en turistattraksjon

Vi har sett det på tv mange ganger, litt halvgærne folk som i vill fart kjører bil etter tornadoer og lynkuler, i jakten på det gode bildet og en spennende opplevelse. «Idioter», har nok mange tatt seg i å tenke. På Frøya i Bremanger, kommer lavtrykkene rett inn fra Atlanterhavet og bringer med seg mild og fuktig luft. Her kan det komme over 45 mm nedbør på ett døgn, og det er ikke uvanlig at vindkastene kommer opp i storm styrke.
– Det er derfor vi bygget Dosabu. Så folk kan gå opp dit og sitte inne og se på været der ute, forteller Jan Fredrik Fosse ved Knutholmen, som har bidratt til å få opp bua. Her kan man sitte lunt og godt og følge med på stormen som raser utenfor – en helt unik naturopplevelse.

En tur med Hurtigruten i Nord-Norge er noe alle bør få med seg minst en gang i livet. Foto: Runar Larsen
En tur med Hurtigruten i Nord-Norge er noe alle bør få med seg minst en gang i livet. Foto: Runar Larsen

Hurtigruten: En eksklusiv reise i norsk vinter

Lenge var vinter lavsesong. Skulle man se Norge, var det jo midnattssola og vakre sommerdager som gjaldt. Men reiser er også trender, og da Hurtigruten lanserte konseptet «Hunting the Light» for snart 15 år siden, ble situasjonen snudd på hodet. Med god hjelp av en BBC-dokumentar hvor filmstjernen Joanna Lumley reiste i vinterlig idyll under vakkert nordlys i Troms og Finnmark, ville plutselig hele verden oppleve norsk vinter. Vinterdagene er korte og lyset variert. Det er ikke bare nordlyset som gjør reisen til en malerisk affære: Blåtimen kommer snikende når kapteinen navigerer stødig inn i Raftsundet, en 26 kilometer lang passasje som skiller Vesterålen og Lofoten.

Når skipet tøffer i langsom fart, ulidelig tett på land, er det tjukt av storøyde skuelystne på dekk. Landskapet er i endring: Fjellene blir høyere og skarpere. Mer dramatiske. Blåtimen er der når skipet tar en avstikker inn i Trollfjorden. Det føles som å bli slukt av naturen. Sjøveien gjennom Nord-Norge er en eksklusiv reise.

Få med deg Lofotfisket. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Foto: Runar Larsen
Få med deg Lofotfisket. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Foto: Runar Larsen
Stadig flere matturister reiser ens ærend til fiskeværet for å spise fisken hvor den fanges. Foto: Mari Bareksten
Stadig flere matturister reiser ens ærend til fiskeværet for å spise fisken hvor den fanges. Foto: Mari Bareksten

Lofotfiske, Svolvær: En del av norsk kulturarv

Lofotfisket er en del av kulturarven i Norge. Skreisesongen gir litt høytidsstemning. Den er hva ribba er for julesesongen, mener gjerne lofotværingene. Lofoten er selve postkortbildet på norsk natur når den skal selges til utlandet. Øygruppen lengst nord i Nordland er akkurat så eksotisk og idyllisk som skrytebildene vil ha det til. Selv midt i Svolvær sentrum – ofte omtalt som verdens minste storby – finner du stemningen regionen er så kjent for: små, pittoreske rorbuer ytterst på nakne holmer. Stadig flere matturister reiser ens ærend til fiskeværet for å spise fisken hvor den fanges. Flere aktivitetsbaserte turarrangører tar med nysgjerrige besøkende på fisketur, for så å fullføre dagen med festmåltid tilberedt med dagens fangst.

Røros: Et ekte vintereventyr

Røros er ingen stor by, men med is og snø på bakken er det fristende å gjøre det samme som så mange av de lokale gjør: Ta sparken fatt og suse rundt i gatene på tradisjonelt vis. Verdensarvbyen er spesielt vakker på denne årstiden. Selv om temperaturen i denne delen av landet er kjent for å nå svært lave nivå om vinteren, byr Røros alltid på en lun og koselig side. Her handler det mye om det gode liv, og størrelsen tatt i betraktning har den gamle gruvebyen usedvanlig mange gode og sjarmerende spisesteder. Og i desember arrangeres det selvfølgelig julemarked. Den rustikke trehusbebyggelsen er som skapt for god, gammeldags julestemning, og innenfor veggene og rundt om i smugene venter både spennende designbutikker, markedsgate og koselige kafeer med hjemmebakt pjalt, gløgg og julekaker.

Reis til Røros. Verdensarvbyen er spesielt vakker på denne årstiden. Foto: Ida Danielsen
Reis til Røros. Verdensarvbyen er spesielt vakker på denne årstiden. Foto: Ida Danielsen
Da Soria Moria Sauna åpnet i 2019, vekket den internasjonal oppmerksomhet, og den unike badstua har vunnet flere priser. Foto: Ronny Frimann
Da Soria Moria Sauna åpnet i 2019, vekket den internasjonal oppmerksomhet, og den unike badstua har vunnet flere priser. Foto: Ronny Frimann

Soria Moria: Velvære og sterke naturopplevelser

Helt innerst i Bandaksvannet, der Telemarkskanalen har sitt siste stoppested, ligger første verk i en kunstnerisk føljetong om den historiske vannveien fra havet og inn til foten av Hardangervidda. Om sommeren speiles saunaen som et smykke i Bandaksvannet. Om vinteren, når isen ligger tykk, vokser en gullskimrende bygning opp av isødet som to trekantede fjell.
Da Soria Moria Sauna åpnet i 2019, vekket den internasjonal oppmerksomhet, og den unike badstua har vunnet flere priser, inkludert DOGA-merket for god design. Designbadstua ved Bandak er første del av prosjektet «Vannvegens fortellinger». Tanken er at kunst, arkitektur og lys skal brukes som virkemidler for å løfte fram attraksjonskraften i naturen og vise fram landskapet langs Telemarkskanalen på en ny måte.

Opplev vintereventyret i Nordmarka. Foto: Torild Moland
Opplev vintereventyret i Nordmarka. Foto: Torild Moland
Hytta ble brukt som base av Milorg under andre verdenskrig. Foto: Toril Moland.
Hytta ble brukt som base av Milorg under andre verdenskrig. Foto: Toril Moland.

Nordmarka på langs: I Nansens skispor

Turen gjennom Nordmarka kan starte på Bislingen, et av markas mest snøsikre områder, et platå også kjent som «Nordmarkas tak». Hele platået ligger 600 meter over havet, med høyeste punkt på 690 moh. Herfra går det bare nedover. Turen kan da gå til Sandvikshytta, som ligger midt i Nordmarkas «smørøye» og sentrum, ved bredden av Katnosa. Hytta ble brukt som base av Milorg under andre verdenskrig. Dette er så langt inn i Nordmarka man kan komme, og det var her Fridtjof Nansen valgte å trene og teste utstyr for sine polare ekspedisjoner. Fra Katnosa kan man bevege seg til Kjerkeberget, mellom Vesle og Store Sandungen, over Kikutberget og ned til Kikut. På Kikut kan man fylle på energi i form av de berømte skillingsbollene, før turen går nedover mot Midstuen T-banestasjon og hjem igjen.

121 unike opplevelser i vinter-Norge

Av Torild Moland

Selv om de færreste av oss er født med ski på beina, har vi lett for å havne i langrennssporet eller utforløypa når vi vil ut i naturen om vinteren. Men den kalde årstiden er også en fin anledning til å prøve alternative aktiviteter: Padleturer blant fjordens isflak, hundekjøring over endeløse vidder, stormtitting på Vestlandet, full rulle med fatbike gjennom snøen, eventyrlig kanefart inn i trollskogen, og ikke minst kveldsshow med nordlys som underholdning. Samtidig er vinteren som skapt for velvære og det gode liv. Ingenting smaker bedre enn peiskos, flytende badstuer og himmelske måltider etter spreke opplevelser i snø og kulde - enten spaopphold ved et hyggelig høyfjellshotell eller rolige dager i et fiskevær med gourmetmat. Om du ser etter noe mer enn klassisk skiferie, har du altså mye godt i vente også om vinteren. I denne boka får du gode tips til smakfulle overnattingssteder, herlige aktiviteter og behagelige opplevelser fra nord til sør. Vinter er helt konge også for den som trives best uten ski på beina!

110 unike overnattinger i Norge

Av Torild Moland

Trenden er tydelig: Når vi er på reise, vil vi gjerne bo på steder utenom det vanlige. Det gjelder også i Norge, hvor det bare på få år har dukket opp usedvanlig mange overnattingssteder med særpreg. Hva med å overnatte i en vintønne, en nedlagt silo eller et gammelt bilvrak? Bo i en glassdome med utsikt mot nordlyset? Ta en natt i en tretopphytte formet som en kongle, en vakker speilglasshytte eller kanskje en stavkirke i tretoppene? Her er det mange gode ideer til en romantisk helgetur med kjæresten, annerledes vennehelg eller familieferie i sommer. 110 unike overnattinger i Norge handler likevel om mye mer enn spektakulære overnattingssteder. Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland og redaksjonen i Vagabond Reiselyst byr i denne boka også på møter med dem som har ofret både krefter og penger på å skape sitt eget eventyrsted, slik at andre kan ta del i drømmen. Her er vågalt design og nyskapende arkitektur; historiske minner og nærhet til natur. Et rom for natta - en opplevelse for livet.