Hopp til hovedinnholdet

Sommerens pocketfavoritter

Fuglekvitter, bølgeskvulp og varmende sol. Det er tid for å innta stranda, hytta, skogen eller hengekøya. Uansett hvor ferden går hører godt lesestoff med til turen. Her er våre beste pockettips for late sommerdager.
Publisert14. juni 2021
TekstBerit Rødstøl

Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård

Knausgårds siste roman har med rette blitt kalt djevelsk god. Denne må bare leses. Jeg greide ikke å legge den fra meg.

En kveld i august dukker det opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen vet med sikkerhet hva slags fenomen dette er, eller om den vil forsvinne igjen. I lyset fra stjernen veves ni ulike fortellinger sammen med hverandre og med merkelige, nærmest overnaturlige fenomener.

Morgenstjernen

Av Karl Ove Knausgård

Hekneveven av Lars Mytting

Andre bok i trilogien om Hekne-slekta i Gudbrandsdalen er en storslått og stilsikker fortelling om Norge på vei inn i en ny tid.

Med stødig hånd tar Mytting oss med tilbake til 1903 – tjueto år etter at sogneprest Kai Schweigaard kom hjem med den nyfødte sønnen til Astrid Hekne. Presten nages av sitt gamle svik som førte til dødsfall og til at de to mektige kirkeklokkene ble skilt fra hverandre. Han blir besatt av å finne Hekneveven - en eldgammel billedvev laget av de to søstrene, i håp om at den skal føre klokkene sammen igjen.

«Hekneveven» kommer garantert til å bli diskutert på sommerens middagsselskaper. 

Gul bok av Zeshan Shakar

Pageturner om klasse og tilhørighet.

Zeshan Shakar fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for debutromanen Tante Ulrikkes vei. Gul bok er en drivende god roman om den nyutdannede økonomen Mani. Han har fått jobb i Oppvekstdepartementet, bor sammen med faren sin og har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

«Tollak til Ingeborg» fikk bokhandlerprisen i 2020 og ble høstens kritikerfavoritt. Denne litterære thrilleren er så spennende og god at du kommer til å lese den i ett jafs.

Strie, gamle Tollak har blitt allemannseie det siste året. Med «Tollak til Ingeborg» har Tore Renberg skapt et rikt og komplekst portrett av stabukken Tollak som bor for seg selv på den gamle sagplassen. Kona Ingeborg er død og barna Hillevi og Jan Vidar besøker knapt faren.

Tollak til Ingeborg

Av Tore Renberg

Ti amo av Hanne Ørstavik

«Ti amo» er skrevet tett på virkeligheten om livet, døden og ensomheten som kommer i kjølvannet. Det er en var og nydelig roman om den store kjærligheten og om livet.

Høsten 2018 får mannen hun har flyttet til Italia for å leve sammen med, en alvorlig kreftdiagnose. Døden stiller seg mellom de elskede, men er allikevel noe de ikke snakker om.

Den eneste broren av Tove Nilsen

Tove Nilsen har fått en solid tilhengerskare de siste årene. «Den eneste broren» har blitt beskrevet som en av hennes aller beste bøker.

Bare nitten år gammel frøs Leif Jakobssønn i hjel på flukt til Sverige. Tove Nilsen forsøker å finne ut av hvorfor hennes egen mor, Leif søster, nektet å snakke om broren før hun ble gammel. Resultatet har blitt et stilsikkert portrett av en ung mann som vokser opp sammen med mor, mormor og tre søstre i Damegården i Trondheim. Det er en roman om kjærlighet, men også om hva som kreves av en ung mann i en mørk tid.

Den eneste broren 

Av Tove Nilsen
Kjøp boken

Ett liv forbi av Helga Flatland

Med sin sjette roman befester Helga Flatland seg som en av de skarpeste observatørene i vår samtid.

I «Ett liv forbi» møter vi legen Sigrid som har vokst opp i skyggen av sin syke far. Når moren blir alvorlig syk skifter rollene og Sigrid må ta stilling til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse.

Helga Flatland har fått mange lesere siden hun debuterte med trilogien «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» (2010), «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2012) og «Det finnes ingen helhet (2013)» Hun skriver svært godt om menneskelige relasjoner, sorg og tilknytning.

Bare en mor av Roy Jacobsen

Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.

En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret.

Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet? "Bare en mor" er fjerde bok i en fortelling som har gledet hundretusener i inn- og utland. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som begynte med "De usynlige" og fortsatte med "Hvitt hav" og "Rigels øyne", er en romanserie for alle som vil forstå mer av landet vi lever i. "Bare en mor" er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

Birøkteren fra Aleppo av Christy Lefteri

En av fjorårets vakreste bøker handler om den syriske birøkteren Nuro og konen Afra som får livet sitt knust av bomber. Nuro og Afra legger ut på en farefull reise gjennom Tyrkia og Hellas mot en høyst usikker fremtid i Europa. Med seg på reisen har de frykten og sorgen over et ødelagt liv- vil de få bli? og kan de finne frem til hverandre igjen?

En tankevekkende bok som passer spesielt for alle som likte «Drageløperen» og «Der krepsene synger»

Birøkteren fra Aleppo

Av Christy Lefteri

Høyt - en reise i Himalaya av Erika Fatland

Bli med forfatter og sosialantropolog Erika Fatland opp i høyden til mystiske Himalaya - fjellkjeden som bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse.

Vi har lest om fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Fatland lar oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie - helt frem til dagens brennbare konflikter.

Høyt - en reise i Himalaya

Av Erika Fatland