Hopp til hovedinnhold

Sy den perfekte julegaven med Flid

Kristin Vaag og Oda Stormoen savnet oppskrifter på plagg de selv ville gå med. Resultatet ble boka "Flid – Sy tidløse garderobeklassikere."
Foto & videoIda Bjørvik
TekstBerit Rødstøl
Kristin Vaag og Oda Stormoen står bak Flid. Nå er de aktuell med en helt ny bok for alle som er glade i å sy.

De møttes gjennom Instagram og fant fort ut at de delte den samme interessen for å sy. Nå mener Kristin og Oda at tiden er moden for at flere kan lære seg å sy og reparere klær. – Vi har hatt mange sybøker, men savnet den perfekte boka med oppskrifter på klassiske plagg som vi ville sy- og bruke selv, sier Kristin. – Derfor inneholder den nye boka oppskrifter til en basisgarderobe med nøkkelplagg.

– Det var også viktig for oss å lage en bok folk kan vokse i, sier Oda og legger til at oppskriftene har økende vanskelighetsgrad slik at den passer for alle ferdighetsnivåer fra nybegynner til de mer drevne. – Vi har sett at oppskriftene våre treffer en svært bred målgruppe fra unge jenter, til mødre og bestemødre.

I boken har Oda og Kristin viet et helt kapittel til valg av stoff, men også til gode vaner. Guiden skal kunne brukes som et oppslagsverk.

Flids tips til nybegynnere:

Du trenger ikke allverdens av utstyr for å komme i gang.

Symaskin: Det spiller ingen rolle hvilken maskin det er så lenge den kan rettsøm, sikk sakk og sy knappehull. Det har de fleste maskiner. Kjøp gjerne brukt på finn.no

Stoffsaks eller en god universalsaks er et must, men ikke bruk den til annet enn stoff.

Tilbehør: Man trenger knappenåler, målebånd, oppspretter og strykejern. Bruk strykejern underveis, så det blir lettere å sy. Ha alltid dette tilbehøret tilgjengelig.

Stoff: Man kommer langt med gammelt sengetøy, gardiner eller annet stoff man har liggende hjemme.

Hvordan komme i gang:

  • Hopp uti det og prøv.
  • Ikke start med et for enkelt plagg, men sy det du virkelig har lyst til. Sprett heller opp og prøv på nytt om du syr feil.
  • Bruk tid på forarbeidet og kos deg. Er du unøyaktig her får du problemer seinere i prosessen. Sying er ikke bare tiden bak symaskina, men også forarbeidet.
  • Stoff: Velg helst faste bomullstoff i starten.
  • Bruk knappenåler og press med strykejernet slik at stoffet ligger pent.

Gratis oppskrift på Flid Bib fra boken

Flid Bib var den aller første modellen vi lanserte da vi startet Flid høsten 2020. Bib er en halsvarmer, som både er fin å se på og svært praktisk for å holde varmen i vintersesongen. Bib betyr smekke, og selv om vi ikke bruker den til å fange opp matrester, omfavner vi smekke-looken med den største selvfølgelighet ved å bruke den som et varmende tilbehør som gir illusjonen av en kul genser med glidelås. Den er en fullgod erstatter for ullskjerfet, tar lite plass under jakken og er superkomfortabel å bruke.

Favorittblusen trenger ikke å vike for ullgenseren selv om gradestokken viser minus; med en bib under kåpen holder du deg varm fra dør til dør.

Last ned oppskriften her!

Flid - sy tidløse garderobeklassikere

Av Oda Stormoen og Kristin Vaag

Andre sybøker:

NRK-programmet Symesterskapet har fått hele Norge til å kaste seg på sydilla. Her får du tips til høstens sy- og strikkebøker.

Syboka - bli en miljøvennlig syer sammen med Fæbrik

Av Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne, Mari Nordén og Jenny Skavlan

Vi elsker å sy våre egne klær, og denne lidenskapen ønsker vi å dele med deg. Noe av det gøyeste vi vet er å sy nye og skikkelig fine klær av brukte tekstiler. Bli med og snu vårt miljøfarlige klesforbruk til noe mye bedre og mer bærekraftig!

Knitting for Olive - klassiske og tidløse strikkeoppskrifter

Av Pernille Larsen og Caroline Larsen

Ny strikkebok med 20 oppskrifter på vakker, tidløs strikk med de fineste detaljene og i delikate farger - et must!

Gjenbruk med Ingrid & Ingrid

Av Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne

Javisst går det an å bygge opp en garderobe med bare brukte klær! Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne gir deg sine beste tips til hvordan du hopper av fast fashion-karusellen, og heller skaper deg en garderobe som varer.

Hést - strikkebok

Av Märtha Louise, Monica Helen Sundt Utne, Anne-kari Bøhaugen og Lise Christin Jensen

Märtha Louise, Monica Sundt Utne og Anne-Kari Bøhaugen har på kort tid bygget opp det populære klesmerket Hést i Norge. Nå lanserer de en strikkekolleksjon med utgangspunkt i det samme merket. Med hjelp fra strikkedesigner Lise Christin Jensen har de utviklet forskjellige kolleksjoner til ulik bruk. Her finner du jakker, gensere, votter, skjørt m.m. www.heest.no

Heilt spesiell - sy til flokken din

Av Kristin Thorsnes

Nå kan du sy til hele flokken din med mønster fra Heilt Spesiell. I denne boken får du 40 ulike oppskrifter på alt fra søte babyplagg til kjoler, bukser, gensere og topper. Størrelsene spenner fra 50 til 170 cm for barn og ungdom og fra 3XS til 3XL for dame og herre.

Plagg som passer perfekt - sy drømmegarderoben

Av Mari Melilot

Med denne praktiske syboka kan du sy noe som passer helt perfekt til akkurat din kroppsform. Enten du er liten og tynn, størrelse 4XL eller du er en kombinasjon av størrelser, får du hjelp til å skreddersy dine egne drømmeplagg. Her er oppskrifter på stilige og tidløse basisplagg, der grunnoppskriftene danner utgangspunkt for ulike varianter av plagg.