Hopp til hovedinnhold

Her er kritikerfavorittene du må få med deg

En sterk bokhøst er i gang og det er mye å glede seg til. Vi har samlet seks knallgode boktips du må få med deg.
Publisert3. sep. 2021
TekstBerit Rødstøl
Trenger du et boktips til høsten? Her er seks knallgode lesetips.
Trenger du et boktips til høsten? Her er seks knallgode lesetips.
Samtykket slo ned som en bombe da den ble utgitt i Frankrike i fjor. Denne fortellingen har bidratt til å endre Frankrike, både polemisk og juridisk.
Samtykket slo ned som en bombe da den ble utgitt i Frankrike i fjor. Denne fortellingen har bidratt til å endre Frankrike, både polemisk og juridisk. Foto: V. Springora ©JFPAGA

Samtykket av Vanessa Springora

«I årevis har jeg gått i ring i buret mitt, med drømmer fylt av drap og hevntanker, helt til den dagen løsningen endelig dukker opp rett foran øynene på meg, som det mest innlysende av verden: Fang jegeren i hans egen felle, steng ham inne i ei bok.»

Hun er 13 år den første gangen hun møter den 50 år gamle berømte forfatteren G. Oppmerksomheten fra han fyller tomrommet etter faren som har forlatt henne. Med moren og samfunnets tillatelse innleder de et forhold. Grepet G fester om jentas liv blir sterkere. Hun blir 14, 15, 16 og aner ikke lenger hvem hun er. Men hun vet at han skriver om henne, og om dem, i de svarte skinnbøkene sine.

Notatene hans blir grunnlaget for mange utgivelser - grotesk forvridde fortellinger om forholdet deres, som hjemsøker henne langt inn i voksen alder. Med Samtykket går Vanessa Springora i rette med en kultur som i tiår har lukket øynene for overgrep mot barn.

Samtykket slo ned som en bombe da den ble utgitt i Frankrike i fjor. Denne fortellingen har bidratt til å endre Frankrike, både polemisk og juridisk.

«Humor om alkoholisme, brotne familieband og ufrivillig barnløyse? Det går an, viser Ane Barmen, i si første, særs sjarmerande, bok for vaksne.» skriver Gerd Elin Stava Sandve i Dagsavisen om "Pappa var nesten på Woodstock"Foto: Maria Olivia RivedalFoto: Maria Olivia Rivedal
«Humor om alkoholisme, brotne familieband og ufrivillig barnløyse? Det går an, viser Ane Barmen, i si første, særs sjarmerande, bok for vaksne.» skriver Gerd Elin Stava Sandve i Dagsavisen om "Pappa var nesten på Woodstock" Foto: Maria Olivia Rivedal

Pappa var nesten på Woodstock av Ane Barmen

Når den gamle hunden til Theis må avlives tar han kontakt med dattera Ruby som han ikke har snakket med på flere år. Ruby kvier seg for å ha noe med den alkoholiserte faren å gjøre. Hun har dessuten prøvd å få barn med samboeren uten hell og møtene med den tidvis alkoholiserte faren minner henne om alt de ikke har fått til.

Pappa var nesten på Woodstock er en roman om hvordan oppveksten former oss. Om skam og tilgivelse. Det er en fortelling om de forventningene man har til seg selv og til hverandre.

Pappa var nesten på Woodstock

Av Ane Barmen
"Hvis jeg faller" er en råsterk og sårbar bok om å være funksjonshemmet. Foto: Anne Valeur
"Hvis jeg faller" er en råsterk og sårbar bok om å være funksjonshemmet. Foto: Anne Valeur

Hvis jeg faller av Jan Grue

Tidvis glemmer jeg at jeg er funksjonshemmet. Jeg kan hvile i et jeg, i en kropp, som bare er meg. Men verden glemmer aldri. Den bare venter på en god anledning til å gi meg en påminnelse.

Hvis jeg faller er en utforskning av den særlige sårbarheten som følger med kronisk sykdom og funksjonshemning.

I denne beretningen undersøker Jan Grue, med fundament i eget liv og egne erfaringer, hvordan samfunnet møter denne sårbarheten med et krav om usynlig arbeid - om at den som har kroppslige utfordringer må anstrenge seg desto hardere, må jobbe desto mer, for å bli godtatt som et fullverdig menneske.

Maria Navarro Skaranger skriver om sosial arv og en retningsløs tilværelse. Foto: Io Sivertsen
Maria Navarro Skaranger skriver om sosial arv og en retningsløs tilværelse. Foto: Io Sivertsen

Emily forever av Maria Navarro Skaranger

"Hun fortjener Brageprisen." skrev kritiker Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv om romanen Emily forever.

Emily er 19 år og gravid med kjæresten Pablo som har stukket av. Hun jobber i en Kiwi-butikk der innehaveren prøver å passe på henne. Det gjør naboen også, som Emily kaller presten. Hun har vokst opp hos moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe til.

Emily Forever er Maria Navarro Skarangers tredje bok. Hun markerte seg allerede med debuten Alle utlendinger har lukka gardiner i 2015. Hennes andre bok, Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen), kom i 2018, og handler om å miste en bror og hva en sterk sorg kan gjøre med en familie.

Emily forever

Av Maria Navarro Skaranger
Jan Kjærstad er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Foto: Fartein Rudjord
Jan Kjærstad er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Foto: Fartein Rudjord

En tid for å leve av Jan Kjærstad

«Jeg glemmer ikke øyeblikket da jeg løftet pistolen. Jeg trodde jeg ville avsky å holde i et våpen. Men jeg likte det umiddelbart. Det var noe med tyngden, det var noe med skjeftet, mønsteret mot huden i håndflaten. Det kjentes helt naturlig å heve pistolen, få kornet i skuret og trykke av. Ikke engang rekylen overrasket meg. Jeg støttet våpenet med venstrehånden, siktet på nytt og skjøt fire skudd til ».

Hedda Christine Foss spiller hovedrollen i Ibsens stykke, og nå står hun på scenen med en pistol - ladd med skarpe skudd. På tredje rad sitter en forhenværende kjæreste. På fjerde rad sitter en forhatt kritiker. På første rad sitter landets statsminister.

Tolv mennesker er på vei mot Nationaltheatret fra hver sin kant av byen. Alle har billett til premieren på Hedda Gabler. En lærer har gått for nær en elev og frykter at han vil bli viklet inn i en metoo- skandale. En far som har mistet datteren i selvmord, vet ikke om han orker å se et teaterstykke hvor en person skyter seg selv i siste akt. En samfunnsengasjert jente har planlagt å reise seg midt under forestillingen og rope ut en protest. En tid for å leve, lagt til mars 2019, handler om alt vi ikke vet om hva som vil skje til neste år. Og om vår tids jag etter oppmerksomhet.

Les også: Vil skrive fram et kraftfelt

En tid for å leve

Av Jan Kjærstad
Gaute Heivoll ser mor kamera. "Forklaringen" handler om drapet på ei tenåringsjente i november 1967. Foto: ARK
"Forklaringen" handler om drapet på ei tenåringsjente i november 1967. Foto: ARK

Forklaringen av Gaute Heivoll

Hele byen er i sjokk etter at en femten år gammel jente blir funnet knivstukket i et skogsområde like utenfor sentrum. Avisene tar frem krigstypene. Hvem kan ha gjort dette? En ung mann kommer raskt i politiets søkelys. Arne Isaksen er tjueen år gammel. Han har allerede en historie med ordensmakten, og betegnes som «åndssvak». De tar ham med til stasjonen, og han tilstår. Likevel er det noe som ikke stemmer med forklaringen hans. Utviklingen i saken er uvanlig og full av overraskelser. For jo nærmere politiet kommer oppklaringen, desto mer uforklarlig blir det som har hendt.

Forklaringen er en roman om menneskene på utsiden: De fordømte og de urørte. Det er også en roman om vår tørst etter mening i møte med det meningsløse, hvor det til slutt kanskje ikke er selve forbrytelsen som er den største gåten, men mennesket i seg selv

Les også: Virkelighetslitteraten