Hopp til hovedinnhold
4 min

Vinneren av ARKs Barnebokpris 2022 er kåret!

Barna har talt, og ARKs Barnebokprisvinner går til Trollheim –Kråkeslottets Hemmelighet! Boken. erskrevet av Arne Lindmo, og illustrert av Ida Skjelbakken!
TekstAnette Svendsen

Kråkeslottets Hemmelighet

Av Arne Lindmo

Barnas favorittbok får du kjøpt her!

- Det ligger en enorm glede i å vite at så mange barn allerede har lest boka og at mange har stemt på den som sin favoritt. Ett av målene mine var at minst ett barn skulle like boka svært godt. Hvis jeg bare klarte det, så ville prosjektet være vellykket – for meg. Og nå når så mange liker den, både barn og voksne, så føles det litt uvirkelig, som om jeg drømmer. Kanskje vil det også bidra til at flere leser de andre bøkene i serien. Jeg håper virkelig det, forteller en opprømt Arne Lindmo.

Den populære barneboken handler om tre svært forskjellige barn, som utforsker et gammelt, forlatt hus i skogen. Et hus fullt av mysterier, hemmeligheter og store farer – blant annet vesener fra gamle myter og eventyr. I løpet av boka så knytter barna sterke vennskap og viser mot, styrke og handlekraft som ingen av dem visste at de hadde.

- Det jeg tror barna liker med boka er at den er spennende, med mange tvister og vendinger underveis – og at den holder et høyt tempo. Jeg tror de tre hovedpersonene er lette å like, de er veldig forskjellige, men utfyller hverandre godt. Boka er lettlest, og det er lett å se for seg fortellingen som en film i hodet. Ida har dessuten tegnet noen fantastiske illustrasjoner som virkelig bringer historien til live!

Arne Lindmo er født i 1981 og vokste opp på Inderøy i Nord-Trøndelag, i dag bor han på Stovner i Oslo. Han elsker å skrive spennende fortellinger inspirert av norrøn mytologi, norske eventyr og myter, et tema som har fascinert ham siden han var guttunge. Han har jobbet mange år som lærer i Oslo-skolen og brukte allerede da å finne på små, skumle historier som han stadig fortalte elevene i klassen for å holde dem våkne i norsktimen. Av og til holdt historiene hans enkelte elever våkne om natten også!

Det er til sammen 10 000 norske skolebarn som har lest alle de nominerte bøkene, og stemt frem Trolheim – Kråkeslottets Hemmelighet som sin favoritt. Barn er både kresne og ærlige lesere, noe Lindmo setter stor pris på.

- Tilbakemeldingene fra barna har utelukkende vært positivt. At den er spennende, at illustrasjonene er veldig fine og de lurer på når neste bok kommer. Noen fortalte meg en dag at de hadde lest boka tre ganger – og da ble jeg litt ekstra glad! Vi sendte mange digitale manus ut til testlesere mens jeg jobbet med de siste utkastene og vi fikk nesten bare femmere og seksere på terningskastene allerede da – før siste utkast og før Idas nydelige tegninger, forteller han.

Resten av Trollheim serien!

Trollheim-serien er Arne Lindmos store debut, som lærer i Oslo-skolen i mange år har han kommet tett på elevene;

- Da jeg var lærer, brukte jeg å finne på historier som jeg fortalte elevene, og det var alltid populært. De positive tilbakemeldingene den gangen var inspirerende i seg selv. Jeg visste at jeg kunne forme gode, fengede historier. Som lærer og far så leter jeg ofte etter spennende, lettleste, norske bøker – og ja, det finnes mange gode bøker, men det slo meg at akkurat den typen bøker som ligger mitt hjerte nært, var vanskelig å finne. Så da slo det meg at jeg kanskje burde skrive en selv!

Felles for alle barn er at de ønsker å bli tatt på alvor

- Jeg skriver barnebøker fordi jeg elsker å finne på historier, og jeg blir glad i mine egne karakterer og ønsker å følge dem på eventyr. Jeg elsker følelsen av å ha skapt noe som andre finner glede i. Dessuten trives jeg veldig godt med å jobbe alene – og jeg kan pusle med små detaljer (nesten) så mye jeg vil. Jeg er introvert og perfeksjonist så yrket er med andre ord en perfekt match.

Det er en bekymringsverdig utvikling at barn leser mindre og mindre. Bøker må stadig konkurrere med rask underholdning, og kommer ofte tapende ut. Hva skal til for å få barn til å lese mer?

- Det må være forståelse for at barn er forskjellige. De leser i ulikt tempo, de er interessert i ulike ting og vil sette pris på ulike bøker, men felles for dem alle er at de ønsker å bli tatt på alvor – de vil ikke kaste bort tiden sin på å lese bare for å lese. En god barnebok bør være underholdende, ha godt tempo og være lettlest. Noen ganger så kan norske barnebøker bli for didaktiske, beskrivende, kunstneriske, dype eller agendasettende. Dette kan være fine elementer i seg selv, men man må ikke glemme at bøker først og fremst er et underholdningsprodukt og at det som griper lesere, både barn og voksne, ikke nødvendigvis er budskapet, temaet eller tanken bak verket, men hvor underholdende historien er fra side til side, fra kapittel til kapittel – spesielt nå når vi lever i en tid hvor bøker har stor konkurranse fra spill, film og internett. Tempoet i samfunnet har dessuten gått opp og barn (i likhet med voksne) forventer at ting skjer litt raskere enn før, dette gjelder også litteraturen. Toleransen for å lese 50-60 sider for å se om en bok blir bra, er mindre.

Sjekk ut de andre nominerte!

Klikk her!

Alle barn (og voksne) som elsker Trollheim-bøkene kan heldigvis puste lettet ut. Det er flere bøker i vente i den spennende bokserien, i tillegg til en mulig spin-off – og en enkeltstående science fiction-serie.

- Hehe, vi får se om de overlever idé-stadiet og blir noe mer etter hvert, avslutter han.