Hopp til hovedinnholdet

ARK-ansatte anbefaler

Eli Persson er butikksjef ved ARK Eikunda. Hun elsker bøker og har jobbet som bokhandler i over 10 år.
Publisert29. juni 2021
TekstEli Persson, ARK Amfi Eikunda Egersund

Eli liker mye og mangt, men bøker som gir påfyll mentalt er hennes favoritter.
– Jeg liker å lære noe når jeg leser, sier Eli. Noe som gjenspeiles i hennes bokhylle hjemme.

Her er hennes anbefalinger til sommerlektyre:

Sølvmyntene av Tom Egeland

Gleden var stor da Tom Egeland ganske overraskende annonserte returen av vår alles favorittarkeolog Bjørn Beltø.

«Sølvmyntene» er niende bok i serien om den nevrotiske anti-helten Beltø, og trofaste lesere kan bare glede seg! Egeland er i storform og skriver som vanlig drivende godt.

I årets bok handler det om Pontius Pilatus og forsvunne brev som bestrider historien om hva som egentlig skjedde da Jesus ble korsfestet og gjenoppstod. 30 sølvmynter er bokens store mysterium, og typisk nok reiser Beltø verden over i jakten på svar og løsninger. Samtidig skjer det mye i Bjørns privatliv og spesielt én hendelse vil få store konsekvenser for fremtiden.

Tom Egeland har bakgrunn som journalist, og har skrevet bøker for både voksne og barn. Han er kjent i både inn- og utland og er oversatt til over 20 språk.

Beltø boka Lucifers Evangelium vant Rivertonprisen i 2009.

Sølvmyntene passer for lesere som er glad i spenning og eventyr, samt en god gåte eller to.

Det mørkeste rommet av Hilde Reikrås og Ingunn Røren

Høsten 2015 ble en 22 år gammel student anmeldt for seksuell omgang med en 14 år gammel jente. Overgrepet ble oppdaget av en observant mor og ble starten på opprullingen av en av Norges største pedofilisaker, med utgreining til både Romania og Filippinene.

Etterforskningen fikk navnet «Dark Room» og skulle avsløre pedofile nettverk der vanlige familiefedre og samfunnstopper bestilte og kjøpte live overgrep fra desperate mennesker i andre verdensdeler, fedre som chattet om å få barn for så å kunne bruke dem til overgrep, og overgrep som innbefattet dyr og vold på grensen til tortur. Etterforskerne fant tusenvis av chatter, bilder og filmer og ved hjelp av tålmodighet, dyktighet og et helt unikt samarbeid fikk de puslet sammen bitene slik at det holdt til å ta ut tiltale mot mennene.

De fikk innblikk i en kynisk og kald verden der barnekropper var en handelsvare og de mest grusomme overgrep var dagligdagse. Men de fikk også oppleve gleden og lettelsen over å ha reddet hundrevis av barn ut av en forferdelig hverdag ingen barn eller ungdom noensinne skulle måtte erfare.

Det mørkeste rommet er på mange måter en vond bok å lese, men den er uhyre viktig. Bakerst i boka finnes det noen sider med politiets konkrete tips til hvordan foreldre kan gå frem for å opplyse, lære, og beskytte barn og unge mot nettovergripere. I en verden der sosiale medier til stadighet tar mer og mer plass må vi lære oss å være obs på farene disse kan utgjøre. Hvis ikke kan skadene være uopprettelige.

Boka passer for alle samfunnsengasjerte mennesker som er opptatt av den verden barna våre vokser opp i.

Det mørkeste rommet

Av Hilde Reikrås og Ingunn Røren

Elskede barn av Romy Hausmann

Tyskland har fått sin nye thrillerdronning!

Romy Hausmann brakdebuterte med fantastiske Elskede barn, en thriller så intens og spennende at jeg nesten ikke klarte å legge boken fra meg.

Boken starter med at mor og datter havner på sykehus etter en trafikkulykke. Det er lite informasjon å hente fra den hardt skadde moren, men datteren Hannah forteller.

Og det den lille jenta kan berette er skremmende og uhyrlig, og nesten ikke til å tro.

En beretning om fangenskap, kontroll, vold og galskap avdekkes sakte men sikkert. Men stemmer det? Boken har flere fortellerstemmer noe som gjør at vi får innblikk i flere skjebner, og boken skifter retning flere ganger underveis. Spesielt blir jeg oppslukt av lille Hannah, som er nydelig og sykt skummel på samme tid.

Dette er en virkelig bra bok. Du blir hekta fra første side og det gjør nesten vondt å legge den fra seg!

Anbefales med stor A til alle som er glad i psykologiske thrillere!

Heksejakt av Max Seeck

Vi vet jo fra før at både svensker og dansker kan skrive god krim, og selv er vi jo ganske bortskjemt med høy kvalitet fra våre egne landsmenn.

Nå vil også en finsk forfatter hive seg med, og det er litt av en «grand entry» vi får. Max Seeck har skrevet boka Heksejakt, en forrykende krim som minner mye om Stefan Ahnem sine bøker.

Boka handler om Jessica og hennes kollegaer i det finske politiet som får flere grusomme mord å hanskes med på svært kort tid. Det viser seg kjapt at en internasjonalt kjent finsk forfatter er involvert og at mordene er utført etter oppskrift hentet fra bøkene hans.

Jessica og hennes kollegaer må studere bøkene for å kunne komme i forkant av morderen og får dermed et innblikk i en verden av okkultisme, grusomme ritualer og særegne personligheter.

Det blir virkelig skummelt når det viser seg at fiksjon blir til virkelighet.

Dette er en skikkelig pageturner av en bok, og et brennhett tips til Årets Krim! Passer for alle fans av Ahnem, Jo Nesbø og Yrsa Sigurdardóttir

Omgitt av utfordringer av Thomas Erikson

Endelig er Thomas Erikson tilbake med en ny bok i serien «Omgitt av...».

Forfatteren er mest kjent for bestselgeren Omgitt av idioter som til nå er utgitt i over 40 land. Andre bøker i serien er Omgitt av psykopater og Omgitt av dårlige sjefer.

Erikson har bakgrunn som foreleser, coach, lederutvikler, salgstrener og forfatter. Han tar selv i bruk verktøyet han beskriver i bøkene sine, det såkalte DISA systemet, når han driver med coaching og mentaltrening.

Hører du det snakkes om personer som er blå, gule eller grønne i gangene på kontoret, ja da har dine medarbeidere mest sannsynlig lest en bok av Erikson. Med hans nye bok er det din tur til å oppdage dette forfatterskapet.

Denne gangen er det utfordringer forfatteren gjerne vil snakke med oss om. Hva er i grunnen en utfordring? Hvordan håndterer man motgang? Hvordan unngå å bli lat, likegyldig og lei på livets landevei? Disse og flere andre tema belyser forfatteren, samtidig som han gir oss svarene på en lettlest og innholdsrik måte, gjerne med en humoristisk vri.

For en god start på boksommeren, les Omgitt av utfordringer!

Passer for alle som vil lære mer om både seg selv og andre mennesker.

Omgitt av utfordringer

Av Thomas Erikson

Marinejeger av Kenneth Bjerkelund og Mads Drange

En Marinejeger er en soldat som er utdannet og trent for maritime spesialoperasjoner. Marinejegerkurset, og spesielt opptaket, er blant de hardeste utvelgelsesprosessene for spesialstyrker i verden. Nå får vi som lesere bli med inn bak kulissene i denne for de fleste av oss, helt ukjente verdenen av blodslit, press, stress og mental trening. En får historier fra øvelser, ekte kamper fra Afghanistan og ikke minst om livet etter oppdraget. Bjerkelund forteller om sitt engasjement for humanitært arbeid hvor han jobbet for å bekjempe ebola, om hvordan han bruker erfaringene sine i det sivile liv, og om den enorme felleskapsfølelsen han sitter igjen med etter et liv som spesialsoldat.

Boka er lettlest, spennende og meget interessant. Man får virkelig en forståelse for hvor langt man kan komme med ren viljestyrke og tro på seg selv.

Kenneth Bjerkelund er oppvokst på Tau i Rogaland og har grunnlagt hjelpeorganisasjonen Making Change.

Boka passer fint for leseren som er opptatt av sterke historier om ekte mennesker og for alle som har lyst til å lese om en mann og et felleskap som er noe litt utenom det vanlige.

Marinejeger - en norsk spesialsoldat forteller

Av Kenneth Bjerkelund, Mads Drange