Hopp til hovedinnholdet

Gratis oppskrifter - Jamillas lammegryte og appelsinkake

Jamilla El Haddaoui

Lammekjøtt med grønnsaker er en favoritt, og mammas lammegryte er selvfølgelig best. Jeg kan love deg at dette kanskje blir din nye søndagsmiddag. Alt tilberedes i samme gryte, enklere kan det ikke bli. Her kan du bruke de grønnsakene du vil. Jeg har valgt aspargesbønner og gulrøtter. Du kan bytte ut aspargesbønner med poteter eller erter. Lammegryten serveres rykende varm med brød og en frisk salat.

Jamillas marokkanske mat

Av Jamilla El Haddaoui

Lammegryte med grønnsaker

Marmita´n Mimount

Jamillas lammegryte med grønnsaker

Til 4 personer

1 kg lammekjøtt med ben, fra bog eller lår
2 løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
2 tomater, uten skinn og hakket
½ dl nøytral olje eller olivenolje
1 ts ingefær, malt
1 ts gurkemeie
½ ts sort pepper, malt
1–1 ½ ts salt
1 l + 1 dl vann
1 ss saltsyltet sitron hakket, eller 1 ss revet sitronskall
200 g aspargesbønner
3 gulrøtter, i biter
4 ss frisk koriander, hakket
200 g sorte eller grønne oliven

Skrell og skjær grønnsakene som angitt.

Skjær opp lammekjøttet i passe store biter (ca. 5 x 5 centimeter).

Varm oljen i en dyp gryte, tilsett kjøttet og stek det på høy varme i 2 minutter, senk varmen og tilsett løk, hvitløk, tomater, krydder og salt.

Stek alt i ca. 10 minutter mens du rører om. Hell deretter over 1 liter vann, tilsett saltsyltet sitron eller revet sitronskall og la retten koke på middels høy varme under lokk i ca. 40 minutter.

Når kjøttet begynner å bli mørt, tilsetter du 1 desiliter vann, aspargesbønner og gulrøtter. Dryss over hakket koriander, og la gryten koke i ytterligere 10 minutter, før du tilsetter olivenene. Kok i 5 minutter uten lokk.

Serveres umiddelbart.

Appelsinkake med ostekrem og bringebær

Bizcocho

En saftig appelsinkake toppet med en frisk ostekrem. Denne formkaken har alltid vært populær i Marokko, og oppskriften går fra generasjon til generasjon. Til vanlig strør man kun litt melis over kaken, men jeg serverer appelsinkaken med ostekrem, og pynter med bringebær og appelsinskall.

Appelsinkake med ostekrem og bringebær

4 egg
1 ½ dl sukker
70 g smeltet smør
1 dl kefir
1 ss appelsinskall, revet
4 ss appelsinsaft
1 dl semulegryn
3 dl siktet hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Ostekrem:
200 g kremost
200 g melis
2 ss appelsinsaft

Pynt:
Bringebær
Appelsinskall
Mynteblader eller sitronmelisse

Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Finn en stor bolle og pisk sammen romtempererte egg og sukker til en tykk eggedosis. Tilsett smeltet smør, kefir, appelsinskall og appelsinsaft. Bland alt sammen med en visp og tilsett semulegryn. Deretter sikter du litt etter litt i melet sammen med bakepulver og vaniljesukker. Bland forsiktig med en slikkepott.

Smør kakeformen (21 centimeter i diameter eller randform som rommer 1 ½ liter) med smør og hell over røren.

Stek kaken på nederste rille i ca. 35 minutter. Kjenn etter med en kakenål om kaken er ferdigstekt. Det skal ikke henge igjen deig på nålen. Sett kaken til side og la den avkjøles i 15 minutter.

Rør sammen kremost, melis og appelsinsaft til ostekremen blir blank og klumpfri. Ha kremen i kjøleskapet i 20 minutter før du brer den over kaken.

Topp med bringebær, appelsinskall og mynteblader eller sitronmelisse.