Trettitre norske trær og hva de har vært

Forfatter
Spar {0}
Spar {0} som ARK-VENN
{0} til nettpris
med Klikk&Hent
Format/språk
   Klikk og hent - få varen innen 1 time*
   90 dagers åpent kjøp.
* Gjelder varer på lager i butikk

Kort om boken

Med smittende formidlingsglede tar den prisbelønte journalisten og tømmerhoggeren Ole Mathismoen oss med på en kulturhistorisk natursti til trettitre av de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt. Flere av kjempene vi møter, har o…

Oppdag mer

Velg tagger...

  Om Trettitre norske trær og hva de har vært

  Med smittende formidlingsglede tar den prisbelønte journalisten og tømmerhoggeren Ole Mathismoen oss med på en kulturhistorisk natursti til trettitre av de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt. Flere av kjempene vi møter, har opplevd og overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger. Mathismoen og fotograf Stig B. Hansen introduserer oss for hule eiker som er bolig for hundrevis av insektarter, ei urgammel furu hvor forbrytere ble hengt og et hult tre som ble brukt som skjulested av både røvere og prester. På grensa mellom Sigdal og Numedal i Buskerud vokser et grantre som er 539 år gammelt. Det vil si at det begynte å spire tre år før Martin Luther kom til verden. Men denne grana er langt ifra det største eller eldste treet i Norge. Brureika i Ullensvang har en omkrets på nær elleve meter, og i Birkenes kommune i Aust-Agder står Mollestadeika som slo rot da Olav den hellige regjerte i landet. Rundt om i landet ruver stolte gamle trær, og i denne praktboken finner du vakre fotografiske skildringer og kjente og mindre kjente historier om trettitre av disse trærne og hvilke roller de har spilt gjennom Norgeshistorien.


  Ole Mathismoen veit å fornye seg, og Stig B. Hansen fotograferer nyansert og vakkert. Begge leikar dei med forteljinga slik at ho ofte spring i krokar der ein minst ventar det...Til sjuande og sist er denne boka ein natursti ein kan vandre på mange gonger, og vandringa vil skape innsikt, respekt og undring for skogen og trea. Det er i seg sjølv eit lite under. Dessutan er ho ei ferdabok som kan bringe ein rundt i landet vårt for å sjå, oppleve og lære. «Det er et spennende bokprosjekt Ole Mathismoen og Stig B. Hansen har gjennomført. Å velge ut 33 trær av Norges ti milliarder trær for portrettering er spenstig. Men de to har gjennomført det på en vakker måte. [...] Og slik er denne vakre boken, portretter av spesielle trær, alle med sin spesielle historie. Hvem skulle trodd at en bok om gamle trær kunne være så fascinerende?» « Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til er vel verdt å lese og bla i.»

  Kundevurderinger

  Totalvurdering: 

  Gi din vurdering: 
  Totalvurdering: 

  Detaljer

  Format
  Innbundet
  Utgivelsesår
  2019
  Forlag
  Font
  Språk
  Bokmål
  ISBN
  9788281695146
  Sider
  334
  Sted
  Høyde
  245
  Bredde
  180
  Vekt
  1028
  Fotografier av
  Hansen, Stig B.

  Anbefalt

  Nettleseren din er utdatert

  Mye funksjonalitet på ark.no støttes ikke lenger i Internet Explorer. Vennligst bruk en nyere nettleser.