Hopp til hovedinnhold

ARK-ansatte anbefaler: Spennende og omfangsrike faktabøker!

Trond Setsaas er Cand. Mag. i litteraturvitenskap og markedsansvarlig for bøker i ARK Bokhandel. Hans interesse for bøkenes verden startet for alvor i tenårene, med intensiv lesing av de gamle, klassiske eposene. De danner grunnlaget for så mye av hva vår historie er tuftet på innen både litteratur og kunst.
Publisert13. okt. 2021
TekstTrond Setsaas, ARK Bokhandel

Jeg har alltid vært interessert i og samler av de virkelig store biografiene og tunge historiske verkene til for eksempel Antony Beevor, Max Hastings og Mark Bowden, men aldri hatt god nok tid til å rekke over dem alle. Noen ganger ønsker man å sette seg inn i et tema uten å måtte dra på et verk med 1000 sider med tettpakket tekst. Hva er-serien fanget tidlig min oppmerksomhet, fordi den bød på ekspertenes oppsummering av forskjellige aktuelle temaer.

Da Kagge forlag først ga ut tre bøker av Frank Aarebrot, kjente vi han som en av sin tids beste formidlere av historie. Den første boken 200 år på 200 sider kom i kjølvannet av hans suksess med hans foredrag på 200 minutter, der han entusiastisk gikk gjennom Norges historie fra 1814 til 2014.

Det jeg før trodde var tung historisk lesing med navn og datoer, ble både spennende og interessant. Med Franks formidlingsevne fikk jeg plutselig forståelse for hvor møysommelig vårt demokrati ble bygget opp helt i fra tiden før grunnloven og frem til 200-årsjubileet for Norges grunnlov – i grove trekk, selvsagt.

200 år på 200 sider

Av Frank Aarebrot

Året etter kom Krigen på 200 sider og i 2016 kom hans siste bok USA på 200 sider, og med det var en ny bokserie var født.

Krigen på 200 sider

Av Frank Aarebrot

USA på 200 sider - amerikansk politikk fra George Washington til Hillary Clinton og Donald Trump

Av Frank Aarebrot, Olav Garvik

Ideen til serien på 200 sider er å finne de fremste ekspertene innen et tema, og «tvinge» dem til å begrense seg til nevnte 200 sider når temaet skal belyses. Dette gir deg som leser en god innsikt og forståelse for komplekse temaer.

I tillegg er bøkene rikt krydret med fargebilder og illustrasjoner, som gir leseren luft. Dette gjør bøkene lettleste og opplysende, uten at det blir kjedelig ved å dvele for lenge ved de enkelte temaene. uten at det blir kjedelig. Snarere tvert imot. Rett som det er ønsker man som leser heller å fordype seg i enkelte temaer, noe som er lett ved hjelp av kildelistene bak i bøkene.

Mot slutten av bøkene blir det ekstra interessant ved at man møter personer og begivenheter man selv gjerne husker fra nyhetene. I tillegg til å beskrive en viktig begivenhet, får man også viktige detaljer om hva som foregikk i kulissene, detaljer som ikke var synlige eller ikke ble kjent før lenge etterpå.

Omfangsrike Midtøsten

Midtøsten er kanskje den viktigste boken. Selv om man på grunn av begrensninger i antall sider må ta historikk og konflikter relativt overordnet, får man en rask oversikt over historien, de viktigste lederne og ikke minst utviklingen i området.

Mye av boken vies naturlig nok til opprettelsen av Israel, og den betente konflikten mellom palestinere og jøder. Dette er nok den konflikten som de fleste av oss kjenner til – men som få klarer å forstå.

Konfliktene i Syria, Yemen og dannelsen av IS beskrives også, på en høyst aktuell måte. Dette ble gjort på en måte som, i alle fall for meg, gjorde at en del brikker falt på plass når det gjelder å forstå både opprinnelsen og utviklingen av de ulike konfliktene.

Odd Karsten Tveit er godt kjent som NRKs tidligere korrespondent i Midtøsten. Han har vært tilstede gjennom flere tiår, og møtt en del av lederne i nyere tid. Selv med begrensningene som er satt for boken, beskriver han en mesterlig lang og viktig historie det eller ville vært vanskelig å få oversikt over.

Midtøsten på 200 sider - fra 1820 til i dag

Av Odd Karsten Tveit

Komplekse Kina

Få land har en så omfattende og fengslende historie som Kina. «Midtens rike» har fascinert tilreisende i årtusener og historien er spekket med interessante begivenheter og hendelser. Alt fra grusomme sultkatastrofer under Maos styre til suksessen med å bygge verdens største økonomi.

Torbjørn Færøvik er en av Norges fremste kjennere av Kina og har utgitt flere bøker om landet. Fra den kinesiske mur til tradisjonen med å snøre kvinners føtter, gir han oss innsikt i historie, kultur og samfunn ved hjelp av vakker kunst og gode illustrasjoner.

Kina på 200 sider - fra de første dynastiene til dagens stormakt

Av Torbjørn Færøvik

Overveldende India

Som Torbjørn Færøvik begynner forordet med i denne boken: India er overveldende. Landet som mange tenker på som fattig, var regnet som rikt for 500 år siden, både på arbeidskraft og ressurser. I dag teller landets innbyggere hele 1,4 milliarder, noe som gir landsfaderen Nehru en stor rolle ved å forme verdens mest folkerike demokrati.

I dag forbinder vi gjerne India med teproduksjon, men jeg visste ikke at det var en utspekulert brite som lurte kineserne og stjal med seg teplanter til India hvor landskapet var godt egnet til å dyrke denne planten.

Britenes rolle i utfoldelsen av det som er nåtidens India kommer godt til syne i denne boken. Deres tilstedeværelse i India varte tross alt i 250 år- trass store opprør mot imperiet. Mahatma Gandhis berømte saltmarsj fra Ahmedabad til kysten er et av dem.

Indias rike kultur, mangfold og historie etterlater et sterkt inntrykk, og det er ikke usannsynlig at det frister med en reise dit etter å ha lest denne boken.

India på 200 sider - fra de eldste tider til dagens stormakt

Av Torbjørn Færøvik

De neste bøkene på leselisten min er Bibelen på 200 sider og Norsk Kvinnehistorie på 200 sider. Jeg har virkelig blitt en fan av denne formen for historieformidling og ser frem til mange flere utgivelser fra Kagge forlag.

Norsk Kvinnehistorie på 200 sider - fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter

Av Hege Duckert

Bibelen på 200 sider - frå dei første sju dagane til verdas ende

Av Kari Veiteberg