Hopp til hovedinnholdet

Forfatternes boktips: Jan Kjærstad anbefaler

I denne serien har vi spurt de som leser mest, nemlig forfatterne, om deres beste boktips. Denne gangen er det Jan Kjærstad som anbefaler bøker.
Foto & videoFartein Rudjord
TekstBerit Rødstøl/ Jan Kjærstad

Krig og fred 

Akkurat nå er det vanskelig å tenke seg et mer aktuelt romanverk enn Krig og fred av Lev Tolstoj. Den foreligger dessuten i en ny tobinds pocketutgave. Når jeg gjenleser romanen, slår det meg at den handler mer om fred enn om krig. Jeg hadde også glemt hvor mye Tolstoj får fortalt om kjærlighetens kompliserte veier. Av og til skal man ta seg tid til det beste.

Jan Kjærstad er aktuell med romanen En tid for å leve. Den folkekjære forfatteren debuterte med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt i 1980 og har siden vært forfatter på heltid. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk; blant annet engelsk, tysk, fransk og spansk. Kjærstad har mottatt flere priser for arbeidet sitt – inkludert Nordisk råds litteraturpris i 2001 for Oppdageren som er siste bindet i romantrilogien om Jonas Wergeland.

Krig og fred - Bind 1 og 2

Av Lev Toolstoj

Krig og fred er Tolstojs store epos om Napoleons krigføring mot Russland, og et verk med en enorm bredde. Tolstojs historiefilosofiske betrakninger er en viktig del av romanen, men Krig og fred gir også en suveren fremstilling av livet i Russland på denne tiden, i alle lag av samfunnet, fra de store historiske hendelsene til dagliglivets små episoder. Denne helheten krever et stort persongalleri og mange detaljerte tablåer. Og det beundringsverdige er ikke antallet, men sikkerheten Tolstoj viser i person- og miljøtegning. Denne store, totale beretningen er en av verdenslitteraturens ypperste frembringelser. Dette er en komplett utgave.

Ali Smith

En forfatter jeg lenge har fulgt med interesse, er skotske Ali Smith. Jeg vil særlig anbefale de fire romanene hennes som heter Høst, Vinter, Vår, Sommer (på norsk 2018-2021). Få samtidsromaner har gitt meg større innsikt om hva det er å være menneske her og nå. Hvis jeg skulle velge bare én av dem, måtte det bli Vår – på grunn av en 12-åring ved navn Florence, en jente som får ting til å skje.

Vår

Av Ali Smith

" Her er dagens slagmark: Et barn løper over gresset, over beinrestene etter de døde, og hopper inn i armene på en ung kvinne. Kan du tenke deg synet av et hjerte som hopper? Sånn ser det ut."

På en øde jernbanestasjon nord i Skottland står fjernsynsregissøren Richard Lease. Han har nylig mistet venninnen Patricia i kreft, og for lenge siden mistet han kontakten med datteren Elisabeth. For Richard er håpet ute. Nå er han i ferd med å kaste seg foran toget, hvis det noen gang kommer. I London er Brittany, Brit til hverdags, på jobb i en fengselslignende interneringsleir for asylsøkere og flyktninger. En dag skjer det umulige: en jentunge i skoleuniform vandrer rett forbi vaktene og inn til ledelsen. Derfra får hun utrolige ting til å skje, som at toalettene blir vasket. Da jenta forlater leiren og setter seg på et tog, følger Brit med. Ferden går nordover, til Skottland

Sommer

Av Ali Smith

Det er februar 2020, og verden er i trøbbel. I Australia herjer voldsomme branner, i Kina har et mystisk virus blitt oppdaget, og i Brighton i England har seksten år gamle Sacha sine egne problemer. Den kverulerende og kyniske lillebroren, Robert, er et problem i seg selv. Foreldrene deres har også problemer, faren har for eksempel flyttet vegg i vegg sammen med sin unge kjæreste. Og alt dette foregår mens det virkelige sammenbruddet enda ikke har begynt. Sommer er en roman om store og dyptgripende forandringer. Ali Smith skriver skarpsynt og håpefullt om en mørk tid, og om mennesker som er i familie, men som likevel ikke kjenner hverandre. For hva er egentlig familie? Og hva er det de likevel har til felles, uten at de ser det selv?

Høst

Av Ali Smith

Høsten 2016. Daniel har levd i mer enn hundre år. Elisabeth, født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia er delt i to av en historisk avstemning som vil få konsekvenser for alles fremtid. Folket har vunnet; folket har tapt. Veien fra håp til håpløshet er kort. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen. Høst er Ali Smiths varme og samfunnskritiske meditasjon over verdenen vi lever i: en verden som blir stadig mer avgrenset og eksklusiv. Smith utforsker erfaringer av tid, hvordan vi er våre erfaringer, hvordan vi bærer dem med oss og hvordan de former oss.

Vinter

Av Ali Smith

Desember, noen dager før jul. Det er en av de varmeste vintrene som er registrert, igjen, og i et godsliknende hus i Cornwall i det sørvestlige England samles fire mennesker til julefeiring: husets eier, den en gang vellykkede forretningskvinnen Sophia Cleves; hennes sønn, naturbloggeren Arthur; en ung kvinne som Arthur kaller Charlotte, og Iris, Sophias opprørske bohemsøster. Huset har femten soverom, men er det plass til alle? "Vinter" er Ali Smiths skarpe og kloke protest mot en stadig mer avgrenset og lukket verden. Hvem som får bli og hvem som må ut, er høyst usikkert, og Smith skriver bitende om gjerder og murer, aksjoner og maktmisbruk, men også engasjert og empatisk om en slags familie som må finne sammen fordi det tross alt er jul. "Vinter" er andre bind i en planlagt kvartett om vår tid, fra en av Storbritannias mest betydelige forfattere.

Når alt er av papir

La meg også få trekke frem Når alt er av papir, Sunniva M. Rolighetens debutroman fra 2021. Snedig komponert og så full av minner at leseren får vippet opp sine egne, halvt begravde minner. Dette er ikke minst en roman for unge mennesker som stiller seg skeptisk til litteratur, den har en form og fortellermåte som gjør den medrivende. Plutselig er man en leser.

Når alt er av papir

Av Sunniva M. Roligheten

Når alt er av papir består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med "Jeg husker". Minnene er fra oppveksten på en gård, det midlertidige huset moren etterhvert flytter til, og huset i byen hvor den nye pappaen bor. Etter hvert flytter fortelleren også ut, drar på folkehøyskole og begynner å studere. Hovedpersonen opplever å vokse opp samtidig som gården og faren stadig forfaller. De mange minnene er både såre og fine, og handler om uvanlige julaftener, rampete sauer, skumle netter, kjedelige skoletimer, intrikate papirklipp, slemme barneskolevenner, ekle kollektiv og en slitsom lillebror. Når alt er av papir knyttes sammen, fra start til slutt, av en telefonsamtale med lillebroren. Han deler mange av minnene med sin søster, og blir et plutselig anker i alt kaoset.