Hopp til hovedinnholdet

– Skriveprosessen blir aldri rutine for meg

Ingen selger flere bøker enn Jørn Lier Horst for tiden. Men Norges krimkonge synes fortsatt det er litt fremmed å omtale egen karriere som en suksess.
Publisert11. nov. 2022
Foto & videoIngeborg Øien Thorsland
TekstIngeborg Øien Thorsland

Vel 10 år etter gjennombruddet som krimforfatter troner Jørn Lier Horst øverst på de fleste 10 på topp-lister.

Denne høsten er han både aktuell med ny bok i Wisting-serien og har nylig gitt ut bok nummer 30 i den populære spenningsserien for barn, Detektivbyrå nr. 2. Som om ikke det er nok er han i full gang med en ny runde av Åsted Norge på TV 2, og har nylig debutert som realitydeltaker på samme kanal.

Jørn Lier Horst er en norsk kriminalforfatter og dramatiker, bosatt i Larvik. Han er utdannet ved Politihøgskolen i Oslo og arbeidet som etterforskningsleder frem til han ble heltidsforfatter i 2013

Horst er en av Norges mest populære og bestselgende krimforfattere, både for barn og voksne. Han er særlig kjent for krimserien om William Wisting, etterforskeren med det store hjertet. Han har også hatt stor suksess med sine krimserier for barn, CLUE-serien og Detektivbyrå nr. 2.

Aktuell med boka Forræderen, som kriminalekspert i Åsted Norge på TV 2 og som deltaker i realityprogrammet Forræder.

Forræder i forkledning

Vi sitter i Bonniers lokaler i Universitetsgata, hvor Norges for tiden mestselgende forfatter har startet dagen med fotografering til årets julepromotering. Den siste boka hans, Forræderen, har gått rett inn på førsteplass på den norske bestselgerlista og danket ut en annen krimkonge, nemlig Jo Nesbø. Mobiltelefonen som ligger på bordet foran oss vibrerer nesten konstant. Det er ingen tvil om at det er mange som ønsker en liten bit av han for tiden. For det er ikke bare boksuksess som gjelder. Det er bare få dager siden episoden hvor han ble utstemt- og avslørt som en av tre forrædere i realityprogrammet Forræder, ble sluppet.

Han forteller at det først og fremst var krimkonseptet som tiltalte han. 20 kjente mennesker skulle samles og i løpet av 11 dager avsløre tre forrædere blant dem.

– Jeg gikk inn dit med tanke på at jeg skulle bruke min erfaring som etterforsker til å avsløre forræderen. Men så endte jeg opp med å bli en selv. Da lærte jeg ganske raskt at det å spille rollen som forræder har mye til felles med det jeg gjør når jeg skriver krim, nemlig å lede leserne i feil retning og mot de uskyldige. Det var nettopp det vi forrædere måtte gjøre der inne.

Horst oppdaget fort at det å manøvrere seg rundt i et slikt nettverk av løgn, manipulering og baksnakk var komplisert. Det han hadde tenkt skulle bli forholdsvis lette innspillingsdager i Sandefjord, med hotellseng, ferdige måltid og skjermtid etter kl. 18 hver dag, viste seg å både være mer krevende og mer lærerikt enn han hadde trodd.

– Jeg hadde tenkt at jeg skulle benytte kveldene til å skrive, men det fikk jeg ikke så godt til. For selv om innspillingsdagen var slutt, så fortsatte kverna i hodet mitt. Jeg har aldri hatt behov for å skjule noe før, men det måtte jeg her. Etter hvert som jeg ble bedre kjent med de andre deltakerne, ble det å sitte ved siden av dem og lyge en større og større belastning. Derfor var det egentlig svært befriende å endelig bli avslørt, betror han.

Horsts metode

Erfaringen fra innspillingen i Sandefjord tok han med seg videre i skriveprosessen på det som skulle bli bok nummer 17 i Wisting-serien, Forræderen. Boka ble påbegynt i fjor høst, og utgangspunktet i handlingen var lagt: Wisting er i gang med en ny sak, men oppdager at det lekker sensitiv informasjon fra en pågående etterforskning ut i kriminelle miljøer, og det viser seg å sitte en forræder rundt etterforskningsbordet.

– Vanligvis er det erfaringer fra mine tjue år som politi som er min styrke, men denne gang fikk jeg helt klart inspirasjon til å bruke erfaringen min som forræder til å iverksette et bedre psykologisk aspekt i handlingen.

Det er nettopp realistiske kriminalromaner, fiksjon med realistiske rammer, som er Jørn Lier Horst sin metode. Som tidligere etterforsker har han selv gått rundt på åsteder, møtt pårørende og mennesker som har vært utsatt for forbrytelser eller som har begått forbrytelser. Alt dette tar han med seg inn i bøkene sine på en måte som får leseren til å føle at de er på innsiden selv.

Men det er ikke bare handlingen som er virkelighetsnær. Lier Horst bruker dagens kriminalitetsbilde tematisk, og trekker både tidsaktuelle trender og tendenser inn i historiene sine. Utgangspunktet for siste Wisting-krim er et svært aktuelt tema, nemlig klimaendringene. Rammen i Forræder er dyster. Det har vært ukesvis med regn, jorden er mettet og gir til slutt etter i et ras som tar med seg flere bolighus. Ut over natta blir alle gjort rede for, men dagen etter blir det funnet en kropp i rasmassene, som viser seg å ha vært død siden før raset gikk. Dermed har Wisting en sak å oppklare og Lier Horst en historie å fortelle.

Det er nettopp denne prosessen han liker aller best. Det å la historier komme til liv og skrive om de små hendelsene i det store bildet.

– Det holder ikke å ha en god ide for å skrive en bok. Jeg må helst ha to eller tre ideer eller elementer som utgangspunkt. Og når disse finner plass i hverandre eller krysser hverandre så faller alt på plass og det blir en god historie. Jeg treffer nok en nerve som gjør at jeg ikke trenger så mange andre effekter. Og det ser ut til å funke det, smiler han.

Jørn Lier Horst er en av landets mestselgende forfattere. Nå er han både aktuell med ny barnebok, ny krim og i tv-serien Forræderen.
Jørn Lier Horst er en av landets mestselgende forfattere. Nå er han både aktuell med ny barnebok, ny krim og i tv-serien Forræderen.

Rutinert historieforteller

Jørn Lier Horst jobber strukturert og planmessig når han skriver. Han sier at han aldri har kjent på idetørke eller gitt seg med en halvferdig historie. Men han innrømmer at det noen ganger kan føles skummelt å sitte med helt blanke ark foran seg.

– Selv om jeg skriver mye blir skriveprosessen aldri en rutine, men jeg er alltid trygg på at jeg skal komme i mål. Før jeg starter har jeg bestemt meg for hvilke punkter jeg må innom. Hvordan veien går mellom disse punktene vet jeg ikke i detalj på forhånd. Først når det skjer våkner historien til liv.

Han forteller at hver gang han nærmer seg slutten på en bok, så popper det alltid opp en ny ide, som virker enda bedre enn den han er i ferd med å fullføre. Og vips, da er det bare å sette i gang igjen. Denne skriveiveren er kanskje en av grunnene til at han allerede har rukket å bli en veteran på bestselgerlisten?

– Det høres kanskje litt flåsete ut, men det er på en måte så enkelt at du må skrive en bok som mange vil lese. Krimbøkene mine treffer nokså bredt, fra unge kvinner til voksne menn, noe som nok gjør at jeg har mange lesere.

En generasjon nye lesere

Også for barn er det realistiske krimhistorier som gjelder. Nylig kom bok nummer 30 i Detektivbyrå nr.2, og til jul kommer en julespesial som handler om jakten på den magiske julebyen. Bare her til lands har denne serien solgt over 3 millioner bøker og formet en hel generasjon yngre lesere. Horst forteller at tanken bak både CLUE-serien og Detektivbyrå nr.2 var et ønske om å gi noe tilbake til bøkene han leste som ung. Hardy Guttene og Fem-serien var bøker som la spiren til at han selv ville bli forfatter. At han selv har fått lov til å sette et solid fotavtrykk i barneboklitteraturen kaller han en besnærende tanke.

– Jeg ønsker først og fremst å skrive bøker på barns premisser. Det skal være bøker som de selv har lyst til å plukke ut av hylla. Og da mener jeg det er to ting som gjelder. De må enten være morsomme eller spennende, og jeg har valgt det siste.

I en god loop

Jørn Lier Horst har opplevd det meste en forfatter kan oppleve av suksess. Det begynner å bli noen år siden han fikk sitt kommersielle gjennombrudd med Vinterstengt, som han fikk bokhandlerprisen for i 2011. Siden har det blitt mange flere priser og et påfølgende nordisk og internasjonalt gjennombrudd. I dag blir Horsts bøker distribuert i over 40 land med et totalopplag på over ti millioner. Flere av karakterene hans har for lengst tatt steget fra bokform tilbåde kinolerret og teaterscene. Blir man blasert eller har man fortsatt et driv etter å ha oppnådd en slik suksess?

– Det føles fortsatt fremmed å bruke ordet suksess, men jeg skjønner at jeg er heldig som kan leve godt av dette. Selve skriveprosessen og det flette hendelser inn i hverandre for å få historier til å leve liker jeg fortsatt veldig godt. Jeg har tenkt noen ganger at det å skrive en bok handler langt på vei om å sette seg et mål, og tilrettelegge for å nå dette målet. Og da må man ofre noe på veien. Du kan ikke være med på Skal vi danse om du skal skrive bok.

I dag ligger Forræderen på toppen av bestselgerlistene, men Horst røper at han allerede har en ny ide og en ny sak, som ligger og modner for den aldri hvilende kriminalbetjent William Wisting.

Leser for å bli å bli underholdt

Selv en travel og produktiv forfatter tar seg tid til å lese andre sine bøker. For Lier Horst går det mest i norsk og nordisk krim, og han går sjelden utenfor bestselgerlistene.

Men hvordan er det for en erfaren krimforfatter å lese andre sine krimplot? Blir man ekstra kritisk eller inspirert, eller er det slik at man avslører morderen tidligere?

– Det er selvsagt noen forfattere som bruker de samme triksa slik at du etter hvert lærer forfatterskapet å kjenne. Det hender også at jeg oppdager politifaglige feil, men det gjør ingenting så lenge historien er godt fortalt. Men jeg leser ikke andres bøker med forfatterbriller på, jeg leser for å bli underholdt jeg, avrunder Horst

.

Leser nå: De Bergtatte av Anders De la Motte: En positiv opplevelse.

Anbefaler:
Cassandra-saken av Jan Erik Fjell. Anton Brekke, politibetjenten hans, har mistet jobben sin og går på NAV. Fornøyelig lesestoff med et godt plott.

Favorittforfatter:
Michael Connelly. Han skriver hardkokt amerikansk krim fra Los Angeles. Både bøkene og byen anbefales