Hopp til hovedinnholdet

Leseglede som gir vinger

Med flere underholdningskanaler enn noen gang tidligere, er mange bekymret for at barn leser mindre enn før. Kan en ny lettlestserie som i disse dager lanseres på norsk, lokke barna tilbake til bøkene?
Publisert26. aug. 2021
TekstLive Øra Danielsen

Det amerikanske forlaget Scholastic regnes blant de fremste aktørene i lettlestmarkedet. Ved siden av å gi ut tegneserier, barnebøker og ungdomsromaner har de spesialisert seg på serier med korte, gjennomillustrerte bøker ment for barn som nettopp har lært seg å lese. Lettlestserien de har hatt mest suksess med, heter Drageskolen, og de første tre bøkene er i disse dager å finne i norske bokhandlere.

Redaktør Kristian Baardsen i Fontini Forlag, bøkenes norske utgiver, er glad for å kunne presentere serien til norske barn: – Bøkene har alt man kan ønske seg av en god bok: magi, spenning, mystikk, humor, vennskap – og store, tøffe drager! Plottet til bok 1 burde også få foreldre til fantasy-glade barn til å kjenne sin besøkelsestid: 8 år gamle Brage blir en dag hentet av kongens soldater og fraktet til slottet, der han møter tre andre barn og flere drager. Sammen må de nye vennene trene dragene for å redde kongeriket.

Forlaget har allerede fått begeistrede tilbakemeldinger fra foreldre som kan fortelle om barn som sluker bøkene og etterspør neste bok i serien. En bokhandler skriver i en e-post: –Jeg har lest Drageskolen for min datter som blir seks år i sommer. Hun er blitt helt hekta og de har lekt drageskole hver dag i barnehagen. Hun har også begynt å øve på å lese i boken selv, for da kan hun få lese så mye hun vil, ikke bare to kapitler hver kveld.»

Så hva er hemmeligheten bak en slik appell?

Pokemon og Lego

Drageskolen er laget for å skape leseglede hos nye lesere mellom 5 og 8 år, både dem som fremdeles jobber med leseforståelsen, og dem som er mer motvillige til å sette seg ned med en bok. Ved hjelp av fartsfylte plott, gjenkjennelige karakterer, lettlest tekst og morsomme illustrasjoner bidrar disse bøkene til å styrke barnets selvfølelse når det kommer til lesing og fremme leselyst. Og det virker – som bevist av entusiastiske tilbakemeldinger fra foreldre og plasseringer på New York Times bestselgerliste.

Forfatteren av serien, Tracey West, har langt fartstid som barnebokforfatter og står bak en lang rekke bøker for barn. Med seg har hun Graham Howells, seriens hovedillustratør, som i tillegg til å være barnebokforfatter har jobbet mye med dataspill og film. I kombinasjon med Wests langvarige erfaring med populære merkevarer som Pokémon, Lego Ninjago og Star Wars, har teamet bak Drageskolen-bøkene en særskilt forståelse av hva som trigger barns interesse.

Hver bok i serien, som så langt består av 19 titler, lar barna bli kjent med og «samle på» en ny dragetype, et grep kjent fra særlig Pokémon og Lego. Kanskje er dette også noe av hemmeligheten bak bøkenes suksess, skal vi tro salgstallene i USA?

Pedagogikk og moro

Men bokserien er mer enn bare kløktig moro for barna. Redaktør Baardsen trekker frem seriens gjennomarbeidede pedagogiske grep, som er skapt for å gi barna mestringsfølelse i møte med bøkene: «Kapitlene er korte og har cliffhangere på slutten, noe som gjør det fristende å lese videre. I tillegg hjelpes leseren videre av spennende og dramatiske illustrasjoner som letter lesningen, bedrer forståelsen av fortellingen og gir bedre flyt i leseopplevelsen.»

Pedagogikk må altså ikke gå på bekostning av bøkenes appell til den viktigste målgruppen, barna selv, noe Baardsen avslutningsvis understreker: «Mange tilsvarende bøker kan fremstå som tilrettelagt, noe som innimellom gjør bøkene litt stivbeinte og kjedelige. I Drageskolen er den pedagogiske tilretteleggingen skjult i bøkenes grunnstruktur, noe som resulterer i en serie full av fart og spenning som ikke står tilbake for bøker for mer drevne lesere.»

Så – kan en ny bokserie få barna til å legge bort skjermen? Bare dragene vet!

Jorddragen våkner

Av Tracey West

Mysteriet med soldragen

Av Tracey West

Vanndragens hemmelighet

Av Tracey West