Hopp til hovedinnhold

Snøkatten - et stort univers om en liten katt

Snøkattprinsen er et visuelt eventyr fra illustratør-talentet Dina Norlund. I løpet av ett år har hun skapt et fortryllende univers med sprikende fargespekter og livlige karakterer.
Publisert26. okt. 2021
Foto & videoEgmont
TekstAnette Svendsen

Hun fører oss gjennom den spennende historien om den modige Snøkatten Syv. Han er vennlig og sjarmerende – men passer kanskje ikke alltid inn. I boken må han vandre ut i de tre blåner for å fine kongekronen som kan redde kongeriket, og kanskje finner han seg selv på veien også.

Nå er boken nominert til ARKs barnebokpris 2021.

- Det er litt utrolig å være nominert, det er som å få en anerkjennelse for at du har laget en god bok at barn leser den. Jeg føler meg anerkjent for at noen synes den er bra, forteller hun.

Forfattere henter ofte inspirasjon fra ulike steder og hendelser i hverdagen. Dina finner mye inspirasjon til sine tegninger fra former andre kunstnere har tegnet, og natur og mytologi. Men det var en veldig spesifikk hendelse som ble opprinnelsen til Snøkattprinsen.

- Det var en morsom og rar plutselig inspirasjon fra kjæresten min, etter å ha bodd i England i flere år. Han så en hvit katt i snøen – som så ut som en snøkattprins. Det ble et veldig kult bilde. Da jeg så dette tenkte jeg: «hva kan jeg gjøre med dette?»

Dina har jobbet som selvstendig næringsdrivende og illustratør i flere år. Hun jobbet tidligere med konseptdesign for spill og film, men fant ut at hun heller ville lage bøker og historier. Hun har gjort flere mindre tegneserier og bok med illustrasjoner, dikt og en barnebok: Greylegs/ gråbein.

- Jeg begynte å tegne mer seriøst da jeg var tretten, og har jobbet meg oppover fra det. Jeg tok utdannelsen min i Singapore, der jeg tegnet 15 timer om dagen. Derfor ser man gjennom boken at jeg har blandet mye inspirasjon. Mye av landskapet er fra norsk kultur, husene er fra teltene i Mongolia, byen i midten er inspirert av Japan og Singapore og byene til revene er mer ørken-aktig. Alt er blandet sammen i en grytemiks, ler hun.

Hun har også hentet mye inspirasjon fra tegneseriene til Egmont – som Donald Duck, og en annen tegneserie som heter W.I.T.C.H. Det som er bra med tegneserier er at det blir en mellomting mellom enkle barnebøker med illustrasjoner og tekst, og de litt tyngre bøkene. Det gjør at det ofte appellerer til både barna som er glade i å lese, og de som liker historiene men ikke har tålmodigheten til de tyngre bøkene.

- Det som er gøy er at barna er skikkelig oppslukt av boka. De synes det er en fin historie, og har etterspurt en oppfølger. Det gleder meg så utrolig mye at det er barn som skal lese dette – det er den ultimate testen på om jeg har skrevet dette riktig, forteller hun.

Håpet er at bøkene både skal gi spenning og glede, i tillegg til å oppfordre til videre leselyst for barn.

- Drømmen er å fortsette med å lage bøker, fordi jeg har en hel verden i hodet. Jeg drømmer om enkelthistorier som Snøkattprinsen, slik at man får hele handlingen i en bok. Så kan jeg bygge opp under dette universet, slik at folk kan se hvordan det henger sammen. Jeg håper bøkene mine gir en mulighet til å kunne drømme seg bort, og få litt pause fra hverdagen, både for barn og voksne.

Så hva er det neste som kommer for Dina? Hun har en stor historie som til sammen blir fem bøker, og hun jobber med en mindre bok. Den kommer tidligst på høsten neste år, så det er bare å vente i spenning.

Snøkattprinsen

Av Dina Nordlund
Kjøp boken