Hopp til hovedinnholdet

- Jeg ønsker å skape leseglede

Kristine Rui Slettebakken er nominert til ARKs barnebokpris 2021, for den spennende og gøyale boken "Sommer med Jo".
Foto & videoJulie Pike
TekstAnette Svendsen

Kristine Rui Slettebakken har nå kommet med den frittstående oppfølgeren til den første boken om Frida og Jo. Dette er en real sommerbok, som handler om den forvirrende og rare overgangen til det å nesten bli ungdom – til hvordan man som barn håndterer og oppfatter vanskelige voksen-ting.

- Jeg ville gjerne skrive videre på historien om Frida og Jo, og hva som skjer når de møter Lars, som ser på Frida på en måte hun aldri har blitt sett på tidligere. I tillegg var det viktig for meg å skrive om pappaen til Jo som har vært i fengsel. Jeg ville lage en bok som er morsom, spennende og alvorlig – med smak av sommer, forteller Kristine.

Det kan være vanskelig å skulle forklare tunge temaer til barn, på en god måte de selv forstår. Da er det bra med barnebøker som både er spennende og morsomme, og Kristine har fått gode tilbakemeldinger fra ivrige unge lesere.

- Jeg har fått tilbakemelding på at det er gøy å være sammen med Frida og Jo. Og at det er fint å lese om noe som oppleves som «ekte». Det betyr mye! At boka mi i tillegg er blant de nominerte til ARKs barnebokpris er skikkelig gøy, særlig fordi det er femte, sjette og sjuendeklassinger som skal lese og stemme, forteller hun.

Kristine Rui Slettebakken har kommet med en oppfølger til sin debutbok «Jo har skjedd». Hun har selv en toårig forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt, og har i mange år jobbet som skuespiller og lydbokinnleser.

Sommer med Jo

Av Kristine Rui Slettebakken

Oppfølgeren om vennene Frida og Jo!

Kjøp boken

Les sammen med barna!

Det er en utfordring for mange å få barna til å lese bøker, ettersom bøker stadig konkurrerer med rask underholdning. Her er det viktig at vi voksne setter et godt eksempel, og oppfordrer barna til leselyst.

- Barn trenger å møte «levende» litteratur jevnlig gjennom høytlesning, og forestillinger på skolen. Jeg er opptatt av at barn skal få mulighet til å bli glad i bøker, selv om de kanskje ikke er så glad i å lese selv ennå. Vi må fokusere mer på leselyst istedenfor lesehastighet, sier hun.

Barn leser stadig mindre, og med det blir leseferdighetene også dårligere. Heldigvis, viser det seg at foreldre som er flinke til å lese sammen med barna og skape gode leseopplevelser – i større grad lærer barna viktigheten av det.

- Jeg heier på høytlesning, og mener det er bra for alle, ikke bare de minste barna. På hjemmebane kan høytlesning være en inngang til å bli glad i å lese, og ikke minst er det verdifullt fordi man er sammen i leseopplevelsen. I tillegg kan det jo være lurt at voksne sitter med en bok i hånda av og til, istedenfor kun mobilen, ler hun.

Skape en verden

Selv var Kristine er glad i bøker fra Astrid Lindgren, spesielt Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte og Rasmus på loffen. Hun husker selv hvordan det var å drømme seg bort i fantasiverdener som de virkelig gode forfatterne skaper.

- Det viktigste for meg er å forsøke å finne frem til 11- eller 8-åringen i meg selv. Heldigvis blir jeg inspirert av mye; folk, musikk, dansing, sitte på et tak, rare eller interessante ting jeg hører på gata. Jeg blir så fascinert av barn, og den nysgjerrigheten de har for verden rundt seg.

Selv har hun skapt et eget univers barn elsker. Et univers som er lekent, gøyalt og noen ganger litt alvorlig og skummelt. Samle familien, og ta de med på eventyr med Frida og Jo!

Jo har skjedd

Av Kristine Rui Slettebakken

Den først boken om Frida og Jo

Kjøp boken