Hopp til hovedinnholdet

ARK-ansatte anbefaler: Sommerens beste lesetips

Kjersti Thon er butikksjef for ARK Nerstranda i Tromsø. Hun har jobbet som butikksjef i ARK i 14 år og leser aller helst norske forfattere som Nina Lykke, Ruth Lillegraven og Lars Mytting.
Publisert12. juli 2021
Foto & videoARK Nerstranda Tromsø
TekstKjersti Thon

Jeg "bodde" på biblioteket da jeg var barn og ungdom og har alltid lest mye. Minst ei bok i uka. Hver kveld leser jeg høyt for gutta mine, selv om de er store nok til å lese selv.

Her er mine anbefalinger til årets sommerlektyre:

Apestjernen av Frida Nilsson

Jonna bor på barnehjem og en dag dukker en diger gorilla opp for å adoptere et barn. Hun vi ha Jonna. Går det an å bo sammen med en gorilla i mamelukker på en skraphandel? Varm, morsom og spennende for barn fra 7 år og oppover. Perfekt for høytlesing.

Jeg fikk en følelse av å lese Astrid Lindgren. Boka gir gode følelser og et håp om at det ordner seg for barn som har det tøft. Jeg og gutta har lest den høyt sammen og de fulgte interessert med gjennom hele boka. Vi har også snakket om boka i ettertid. Det betyr at den gir refleksjoner og gjorde inntrykk.

Beistet og Bettina av Jack Meggitt-Phillips

Ebenezer har et beist på loftet. Så lenge beistet får det han vil, er beistet fornøyd. Men beistet er blitt stort og ganske så kravstor. Han vil spise et barn. Ebenezer er avhengig av ungdomseliksiren fra beistet for å holde seg ung. Han er tross alt 511 år! Han har gitt beistet alt det vil spise, men har han samvittighet til å gi det et barn? Vi flirte, vi gapte og var fra oss av overraskelse og skrekk. Dette er en fabelaktig bok.

Denne passer for barn fra 9 år og oppover. Jeg syns den var like morsom og sjokkerende som gutta. Bettina er ufordragelig og leseren liker henne ikke – først. Så viser det seg at uvanlige vennskap oppstår der man virkelig ikke trodde det kunne skje. Roald Dahl-feeling hele veien. Blanding av Mathilda og Den kjempestore krokodillen.

Beistet og Bettina

Av Jack Meggitt-phillips

Forventninger av Anna Hope

En nydelig bok om vennskap, kjærlighet og familie. Hvordan gikk det med alle våre håp og drømmer for livet? Og tør vi være ærlige med våre nærmeste venner om hvordan livet egentlig er? Varm, sår og herlig bok.

Jeg kjente meg så igjen i denne boka og koste meg skikkelig. Jeg kunne relatere meg til alle tre karakterene og de var realistiske. Alt går ikke alltid bra. Hva skjer når vi tør å være ærlige med våre venner? Jeg ville bare lese mer om venninnene. Perfekt sommerbok for damer 30 pluss.

Sølvveien av Stina Jackson

En datter forsvinner i løse luften og en desperat far klarer ikke å gi opp kampen om å finne ut hva som har skjedd. Han kjører alle små veier for å se om noen vet noe eller har sett noe. Når enda en jente blir borte kommer den gamle forsvinningen opp igjen. Ulidelig spennende fra Nord-Sverige.

Jeg så for meg alle karakterene i boka og tenker at denne må jo bare filmes! Mer slow-krim, men med en god historie. Det kunne jo faktisk ha skjedd! Passer for de som ikke liker Kepler-krim med blod og gørr, men mer en skikkelig god spenningsbok à la Harlen Coben.

Ildlandet av Pascal Engman

En forrykende krim fra Stockholms underverden. Dette er så realistisk at man blir skremt. Spennende og intrikat plott med gode karakterer gjør dette til sommerens krimbok. Tyver, kidnapping og menneskehandel. Jeg spiste negler de siste 50 sidene.

Jeg liker å lese første bok av nye krimforfattere. Det er spennende at den har et internasjonalt preg med menneskesmugling og organ-klinikk i Sør-Amerika. Jeg liker at plottet ikke er lett å finne og at jeg som leser må undre meg. Høyt tempo i teksten og med en ulidelig spennende slutt. Boka passer for alle som liker en skikkelig god politikrim.

Grensen av Erika Fatland

Erika har reist til alle land som grenser til Russland. Vi får de store historiene fra hvert land og de nære historiene fra folk hun møter underveis. Alle som en er de påvirket av sin nabo. Fatland er en fantastisk formidler og en bedre innføring til å forstå vår nabo i øst, får du neppe.

Denne boka har jeg både lest og hørt på lydbok. Jeg har en nesegrus beundring for prosjektet som Erika har gjennomført. Det er så utrolig spennende å få kjennskap til landenes historie på denne måten. Både de store historiske hendelsene, tsarer, krimtatarer, Mongolias fall og Koreas deling. Samtidig møter Erika personer som forteller om sin skjebne og det rører meg skikkelig. Jeg føler meg klokere av å ha lest denne boka og kommer antakelig til å lese den igjen. Selv om den er tykk. Boka passer for alle som vil vite mer om vår spennende nabo.

Man kan lese om ett og ett land uten å lese hele boka i ett. Men den er like spennende som en god krim, så den kan virkelig leses av alle. Og bør leses av de som vil bli klokere.