Hopp til hovedinnholdet

Binsj en bok: For deg som elsker The Last of Us

Sesong 2 av The Last of Us er godt i gang, og mens du venter på neste episode kan du jo for eksempel dykke enda mer ned i verdener av postapokalypse, overlevelse, håp og sterke relasjoner. Her har vi samlet noen bøker som treffer like hardt som en klikker i mørket.
TekstRagnhild Toldnes
Postapokalyptisk bakgrunn, men covere av tre bøker lagt på. The Road, Menneskebarnet og Fordi overlevelse ikke er nok

The Road – Cormac McCarthy

Skal du lese èn bok som virkelig fanger essensen av The Last of Us, er det kanskje The Road. Ikke bare deler den en postapokalyptisk setting – den er selve urfortellingen om å holde ut når alt har falt sammen. Men her finnes ingen klikker, ingen kamp om ressurser i klassisk forstand. Det er stillheten, tomrommet og det ukjenbte som truer.

Boka handler om en far og sønn som vandrer gjennom et brent, livløst Amerika. De er på vei sørover, mot varmen, mot havet, kanskje mot noe bedre. Det finnes nesten ikke håp i det ytre landskapet, men det finnes en glød mellom dem. Et «vi» mot verden - akkurat som Joel og Ellie.

Cover av boka

The Road

Av Cormac McCarthy

Menneskebarnet – M.R. Carey

I Menneskebarnet (The Girl With All The Gifts) er verden ødelagt av en soppbasert infeksjon som forvandler mennesker til «hungries» – en åpenbar parallell til The Last of Us. I et militærkompleks langt ute i ødemarka holdes smittede barn fanget for forskning. Men én av dem, Melanie, er ikke som de andre. Er hun løsningen? Eller slutten? Eller kanskje begge deler?

Historien kretser rundt forholdet mellom Melanie og læreren hennes, miss Justineau, og det båndet de bygger – på tvers av frykt, kontroll og umenneskelige omgivelser. Akkurat som mellom Joel og Ellie, får vi en dypt rørende relasjon som vokser frem i motstand og usikkerhet.

Det som virkelig gjør denne boka spesiell, er hvordan den blander klassisk zombiefiksjon med dype moralske spørsmål: Hva er et menneske? Hva gjør vi i møte med det ukjente? Og hva skjer når barnet er både trussel og håp? Boken er mørk, medrivende og til tider ubehagelig – men også vakker.

Cover av boka

Menneskebarnet

Av M.R. Carey

Fordi overlevelse ikke er nok – Emily St. John Mandel

Dette er ikke zombier, action, mørke korridorer og våpen. Dette er noe stillere – men minst like kraftfullt. Emily St. John Mandels roman skildrer en postpandemisk verden, flere år etter at et dødelig virus har utslettet mesteparten av menneskeheten. Vi følger en omreisende teatertrupp som spiller Shakespeare for overlevende samfunn – fordi, som noen har risset inn på en vegg: "Overlevelse er ikke nok."

Nerven i denne boka er hvordan den ser på menneskelig tilhørighet og kunstens rolle i kaoset. Den hopper mellom før og etter katastrofen, og tegner et nett av skjebner som viser hvordan livene våre – og minnene – henger sammen, selv i ruiner. Akkurat som The Last of Us, handler ikke dette først og fremst om verdens undergang, men om det som overlever: musikk, historier, kjærlighet og håpet om noe mer enn bare å eksistere.

COver av boka

Fordi overlevelse ikke er nok

The Last of Us er jo basert på et spill som ble elsket og hyllet av mange før serien kom, mye på grunn av selve stemningen i historien og at man virkelig bryr seg om karakterene. Her er to romaner som fanger spillverdenens magi på hver sin måte – én sår og kunstnerisk, den andre en eksplosiv hyllest til alt vi elsker med gaming.

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow – Gabrielle Zevin

Dette er boka for deg som vet at gaming er mer enn underholdning – det er følelser, vennskap og verdensbygging. Spillutvikler og The Last of Us-skaper Neil Druckmann har visstnok kalt denne boka et must!

I sentrum står Sam og Sadie, som møtes som barn og finner trøst og tilhørighet i spillenes verden. Sammen vokser de opp og skaper noen av verdens mest elskede videospill – men også en relasjon som er alt annet enn enkel.

Romanen er en rørende fortelling om kreativitet, kjærlighet, tap og samarbeid, og den beveger seg mellom spillverden og virkelighet med presisjon og skjønnhet.

cover

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

Ready Player One – Ernest Cline

Dette er ren leseglede for deg som liker høy puls, referanser du kjenner igjen, og en historie som føles som et spill i seg selv. Verden er ødelagt, men folk lever livene sine i den virtuelle OASIS – en altoppslukende digital verden der man kan være hvem man vil og glemme virkeligheten.

Når skaperen av OASIS dør, etterlater han seg et gigantisk Easter egg (betyr en skjult melding, funksjon eller detalj gjemt i for eksempel programvare, filmer eller spill) inne i spillet, og hovedpersonen Wade begir seg ut på et livsfarlig eventyr for å vinne alt – og kanskje redde det som er igjen av friheten.

Boken er en fartsfylt kjærlighetserklæring til spillkultur, 80-tall, outsider-identitet og nerdeopprør, og passer perfekt for deg som elsker tanken på en fremtid der motstanden skjer med joystick og kunnskap.

Cover

Ready player one

Her kan du sjekke ut alle bøker vi har om dystopier!