Hopp til hovedinnholdet

Bli litt smartere i sommer

Bruk ferien til å lære deg noe nytt, eller bli litt klokere på verden vi lever i. Her er åtte boktips til en morsom og lærerik sommerferie.
Publisert24. juni 2022
Foto & videoBerit Rødstøl

Elvekonger

I 2017 åpnet den anerkjente norske bioarkeologen Cat Jarman en liten eske fra en utgravning fra vikingtiden i Repton i England. I esken lå en oransje perle, en karneolperle, som straks fanget hennes oppmerksomhet. En slik perle måtte stamme fra Midtøsten eller Asia, men hvordan hadde perlen havnet her, så langt vest? Ved hjelp av banebrytende naturvitenskapelige teknikker og gjenstander funnet i den samme utgravningen, avdekkes perlens opprinnelse steg for steg. Sporene leder gjennom Skandinavia, inn i Russland og til Bagdad og India, en rute mer variert og lengre enn man før har trodd. Levende fortalt med stadig nye oppdagelser gir Elvekonger oss en helt ny forståelse av vikingenes liv og virke.

Passer for alle som er interessert i historie og i vikingtiden.

Elvekonger - en ny historie om vikingene - fra Skandinavia til Silkeveien

Av Cat Jarman

Den tause planeten

Insekter er små, men deres betydning for alt liv på jorden er enorm. Nå blir det stadig færre av dem - siden 1970 kan vi ha mistet over 75 prosent av verdens insekter. For hvert år har det blitt færre sommerfugler, færre humler - færre av nesten hele myriaden av små kryp. Vi nærmer oss en apokalypse. Hvis denne tilbakegangen fortsetter, vil det være skjebnesvangert for verden slik vi kjenner den. Den tause planeten er både en alarmklokke og et manifest for et grønnere og mer insektvennlig samfunn. For selv om tiden er i ferd med å løpe fra oss, er det ennå ikke for sent. De fleste artene er fremdeles ikke utryddet, og hvis vi gir dem litt bedre betingelser, kan bestandene vokse igjen. Vi må bare være oss å leve som om vi er en del av naturen, ikke noe utenfor den.

Passer for alle som er opptatt av verden vi lever i.

Den tause planeten - insektdøden - og hvordan vi kan avverge den

Av Dave Goulson

Demokratiets langsomme død

Demokratiets langsomme død er både en kjærlighetserklæring til et kontinent med dype utfordringer og en brannfakkel i norsk politisk debatt.

Vi tar demokratiet for gitt. Det bør vi ikke gjøre. I stigende grad er styreformen under angrep fra Vestens egne eliter, som tvinger gjennom upopulære politiske løsninger på bekostning av folkeviljen. Med sin unike erfaringsbakgrunn fra norsk og internasjonal politikk, har professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary spesielle forutsetninger på å forklare et av vår tids aller viktigste politiske spørsmål: Polariseringen mellom folk og elite. Med eksempler fra både Norge og utlandet viser hun hvordan sunn uenighet ødelegges av offermentalitet og moralisme.

Passer for den samfunnsengasjerte.

Demokratiets langsomme død - den nye intoleransen

Av Janne Haaland Matlary

Lær mer om insektene i Norge

Lær å kjenne igjen og ta vare på insektene rundt deg. Øyenstikkere, bier og sommerfugler kjenner du kanskje igjen, men hva med hoppebørstehaler, nebbmunner og kamelhalsfluer? Norge har over 19 000 insektarter, og i denne vakre boka blir du bedre kjent med dem. Boka gir en oversikt over alle de 23 ordenene av insekter her til lands, samt de viktigste familiene. For hver gruppe kan du lese om antall arter og insektenes utseende, levested, status og økologiske betydning. Mange insekter i Norge er utrydningstruet. Å bli bedre kjent med dem gjør oss kanskje i stand til å ta bedre vare på miljøet de trenger for å leve. Som i sine tidligere bøker, viser Anne Sverdrup-Thygeson sin fascinasjon for insektene og gir leseren spennende og overraskende fakta. Boka er rikt illustrert med foto og tegninger.

Passer for både små og store.

Insekter i Norge

Av Anne Sverdrup-Thygeson

Thaisommer

Enkle og velsmakende sommerretter med en thailandsk vri. Finnes det noe bedre enn å dekke et vakkert bord en lys sommerkveld, enten på balkongen, brygga eller i hagen og sette seg ned med gode venner og nyte? Terje Ommundsen brukte pandemien til å lage mat til vennene sine og utviklet et helt nytt repertoar på hjemmekjøkkenet, hvor barndommens sørlandske sommermat fikk følge av thaismakene fra restauranten han driver. Resultatet har blitt boken Thaisommer - mat til lyse sommerkvelder. Her får norske råvarer som sjømat og grønnsaker, kylling og biff nytt liv med sterke, søte og syrlige smaker fra Thailand. Ikke minst får du klassikere i ny drakt: jordbær med kokosmelk og thaifjordkake med mango, sommersalater med sting og skalldyrfest. I boken finner du også lekre drinker og snacks til sommerens nabofest eller late hyttekvelder under åpen himmel.

Passer for hobbykokken og alle som elsker fargerike langbok og digg mat.

Thaisommer - mat til lyse sommerkvelder

Av Terje Ommundsen

Hund

Dette er boka for alle som har hund, som har tenkt å skaffe seg hund eller bare er interessert i hund. Den gir deg den kunnskapen du trenger for at du og menneskets beste venn skal få et godt liv sammen. Emma M. Garlant har 37 års erfaring med både egne og andres hunder, holder kurs og forelesninger, samt driver rådgivning.

Passer for alle som har et firbeint familiemedlem.

Hund - alt du må vite om din beste venn

Av Emma M. Garlant

Fæbrik

Bli med og snu vårt miljøfarlige klesforbruk til noe mye bedre og mer bærekraftig! Fæbrik Syboka inneholder alt du trenger for å sy de fineste plagg. Du lærer alle teknikkene du trenger, og du får mønstre og steg-for-steg- oppskrifter på bluser, kjoler, jakker, jumpsuit, bukser, sett, skjørt og vesker. Fæbrik holder deg i hånda hele veien - enten du vil prøve deg på den nybegynnervennlige Jennyjakka eller den litt mer avanserte Bergtunbuksa. 17 oppskrifter og mønsterark i størrelsene XXS-XXXL Lær alle triksene for å bli en miljøvennlig syer!

Passer for alle som er interessert i klær, håndverk og miljø.

Fæbrik syboka

Av Jenny Skavlan, Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne, Ingrid Bergtun

Klipp deg!

I denne praktiske guiden viser frisør Irene Stana deg de viktigste prinsippene bak hårklipp og gir deg steg-for- steg instruksjoner som hjelper deg i mål. Du får også tips til hva du bør tenke på før du bestemmer deg for ny frisyre og triksene du enten bør tenke på før du skal klippe krøller, skjegg eller urolige barn.

Passer for alle som er ivrige med saksa og som kanskje har skamklipt et barn eller to.