Hopp til hovedinnholdet
3 min

– Dette er den mest ensomme boken jeg har skrevet

Jo Nesbø er tilbake med en ny bok i Harry Hole-serien!
Foto & videoAscheoug
TekstAnette Svendsen

– Jeg skrev den under coronaen, så for første gang satt jeg hjemme isolert i leiligheten min i Oslo. Som regel pleier jeg alltid å skrive med masse mennesker rundt meg, enten på flyplasser eller cafeer rundt om i verden, begynner han.

Lanseringen av hans trettende bok i Serien om Harry Hole er endelig her. Bøkene har høstet stor sukses; i Norge har Harr Hole-bøkene solgt i over fem millioner eksemplarer – og på verdensbasis har Nesbø rundet 50 millioner solgte. Nå venter mange ivrige lesere på fortsettelsen av historien.

Det parasittiske

Jo er en verdensvant kar, og har reist mye i løpet av sitt liv. Det var i jungelen en diskusjon virkelig vekket nysgjerrigheten i han.

– Vi var i jungelen, og det var så utrolig mye dyr der. Så endte vi opp med å ha en diskusjon om hva som er det verste dyret. Vinneren fortalte om en parasitt, som sitter på fisker, forklarer han.

Parasitten Jo referer til kalles "tungebiteren", og er en parasitt som svømmer inn i munnen på fisken. Der kniper den tungen, slik at blodtilførselen stopper og tungen til slutt faller av. Deretter fester parasitten seg i munnen, og fungerer som fiskens tunge.

– Så når denne fisken da åpner munnen, ser du bare en tunge med øyne. Forskning har også vist at fisken ikke lider noe stor nød av denne parasitten. Dette parasittiske samlivet fascinerte meg veldig; i gråsonen mellom parasittisk og symbiose lever de sammen. Dette ble utgangspunktet for romanen min; forholdet mellom den eldre rike mannen, som kan tilby økonomisk trygghet, og den yngre vakre kvinnen som kan tilby skjønnhet og ungdom. Det var det forholdet der som fascinerte meg; hvem er parasitten og hvem er verten? Kanskje ingen av dem er det, fortsetter han.

Sugardating er for mange et nytt konsept, og er et av de sentrale temaene i historien. I boken har Harry reist til LA, for å slippe unna sorgen. Han er lenger nede enn noensinne, og gjør sitt ytterste for å drikke seg ihjel. Der møter han den eldre filmskuespilleren Lucille, og blir på mange måter hennes eskorte.

Jo Nesbø er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 55 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Jo Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Med utgivelsen av Blodmåne i 2022 teller serien foreløpig 13 bøker.

Harry Hole og jeg

Når Jo skal tenke tilbake på sitt eget forfatterskap fra begynnelsen til nå trekker han på smilebåndet. Det er mye som har skjedd, både i hans eget liv og livet til Harry Hole.

– Jeg går aldri tilbake og leser mine tidligere bøker, men jeg måtte lese Flaggermusmannen for en radiostasjon, og det gruet jeg meg litt til. I etterkant var jeg både positivt og negativt overrasket; positivt overrasket fordi det var ikke så ille som jeg trodde det kom til å være. Fra tidlig av merket jeg at jeg hadde en veldig iver etter å fortelle historien, og det husker jeg fra da jeg skrev boken også. Samtidig slo det meg at; okei, men har jeg egentlig blitt en særlig bedre forfatter? ler han.

Jo Nesbø sitt forfatterskap strekker seg tilbake til 90-tallet, med debutboken hans Flaggermusmannen i 1997. Siden den gang har Harry Hole serien blitt en braksuksess, samtidig som Jo har skrevet enkeltstående bøker og barnebøker. Forfatterskapet har fortsatt i takt med historen om Harry:

– Det jeg så er at Harry Hole fra begynnelsen av var en ferdig utformet karakter. Det var ikke tanken i begynnelsen egentlig at han skulle få den hovedkarakter-rollen som han har fått. Men etter andre og tredje bok ble det tydelig at det var sånn det ble, forklarer han.

– Harry Hole var fra begynnelsen av en fyr som var livredd for å knytte nære relasjoner. Moren hans døde, og hans første ungdomskjæreste tok livet av seg; derfor har han fra tidlig av erfart at det å blotlegge seg for andre mennesker gir mer smerte enn det gjør godt. Dette gjelder også nå; etter tapet hans i forrige bok, møter vi i begynnelsen av denne boken en ødelagt mann, fortsetter han.

Boken hans fortsetter med at to jenter forsvinner og blir funnet drept i Oslo. En av de få tingene de to jentene hadde til felles er en felles sugardaddy, som blir mistenkt for drapet. Med det fortsetter historien om Harry Hole.

Kniv

Av Jo Nesbø

Del 12 i serien om Harry Hole!

Tørst

Av Jo Nesbø

Del 11 i serien om Harry Hole!