Hopp til hovedinnholdet

Er kontoen tom og alt du drømmer om veldig langt borte?

Du har flere muligheter enn du tror – om du har lite i buffer, høyt boliglån, økende utgifter eller generelt faller for fristelsen til å kjøpe for mye. Lær deg stegene som gjør deg rikere.
TekstKjersti Grønseth
Kjersti Grønseth står bak podkasten Forbrukerpodden og er aktuell med boka "Du er rikere enn du tror"
Kjersti Grønseth står bak Forbrukerpodden og er aktuell med økonomitips i boka "Du er rikere enn du tror"

Få full oversikt over tallene dine. Hva eier du, og hvor mye gjeld har du? Hvor mye får du inn på konto, og hva bruker du pengene på i løpet av en måned? Bruk innsikten i dine egne tall til å sette mål og velge dine prioriteringer.

Finn din favoritt-sparemetode:

«Betal deg selv først» handler om å ha automatiske trekk til dine mål med en gang du får lønn hver måned, før du betaler alle andre. Ikke vent og se hva som blir igjen på slutten av måneden. Finn ut hvor det er best å plassere pengene, avhengig av hva du sparer til og hvor lenge du skal spare.

«Geriljasparing» passer når du har et konkret sparemål, for eksempel buffer eller nedbetaling av gjeld. Finn ekstrainntekter, spar feriepenger og penger tilbake på skatten. Selg ting du ikke trenger og kutt utgiftene til et minimum, spesielt i innspurten. Hvis du har flere mål, start med den minste summen først. Det vil gi deg en enorm mestringsfølelse, og motivasjonen du trenger til å fortsette.

Kjersti Grønseth er siviløkonom og forfatter av boka Rikere enn du tror. Hun har podkasten Forbrukerpodden og står bak profilen @forbrukerfrue. Kjersti brenner for å formidle økonomiske prinsipper som skaper en positiv endring i menneskers liv, uavhengig av inntekt og livssituasjon.

Rikere enn du tror - 7 uker til økonomisk overskudd

Av Kjersti Grønseth

Er det mulig å bli rå med penger på sju uker? Ja, mener siviløkonom Kjersti Grønseth. Steg for steg guider hun deg gjennom din egen hverdagsøkonomi, og lærer deg å få oversikt og rydde opp.

Ta kontroll på de største utgiftene

Sjekk at du har den beste renta du kan få på boliglånet ditt og andre lån. Finn ut hvilke alternativer du har i andre banker, og hva du må gjøre for å få best mulige betingelser. Samle forsikringer hos ett selskap. Finn strømleverandøren med lavest pris. Fyll deg med kunnskap og litt mot, og gå i forhandling! Ikke la utgiftene bare "bli det de blir", det er fullt mulig å kutte levekostnader uten å redusere livskvaliteten. Kanskje har du ubevisste vaner som gjør at du sløser med strøm, mat klær og andre forbruksvarer? Finn ut om du har abonnement du ikke bruker, og si dem opp.

Lev ditt drømmeliv, ikke naboens

Om naboen har kulere klær eller drar på fetere opplevelser, ikke la det føre til at du tar impulsive (og dårlige) valg for deg selv. Velg din luksus, og unn deg den innimellom. Det du bruker hver dag, blir veldig fort hverdagslig. En ny bil gir kanskje en ekstrem lykkefølelse den første uka, men når alt kommer til alt er det et fremkomstmiddel som skal ta deg fra A til B. Takeaway mat og kaffe er himmel på jord, men hvis du kjøper det hver eneste dag kan det hende luksusfølelsen går over etter hvert.

Stopp opp før du «klikker» noe hjem

Er dette et kjøp du har planlagt og som står på ønskelista di? Eller var det noe som trigget lysten til å kjøpe akkurat dette? Hvilken følelse har du inni deg akkurat nå, som kanskje påvirker deg mer enn du tror? Vent et døgn hvis du er usikker. Hvis du dropper kjøpet, sett heller beløpet inn på sparekonto.

Finn måter å øke inntekten din på, hvis det er et mål for deg

Hvis du kan forhandle lønn, skaff deg kunnskap om hva andre i din stilling tjener og dokumenter hvilket ansvar du har og hva du har levert. Hvis du har reelle alternativer, kan du være ganske rå i forhandling. Vær sjenerøs med pengene dine, og gjerne mot noen du ikke kan forvente å få noe igjen fra. Finn dine hjertesaker. Se etter muligheter for å hjelpe noen rundt deg. Du er rikere enn du tror!

Ha en månedlig date med økonomien din. Se på tall, mål og prioriteringer. Juster kursen ved behov.

Øv deg på takknemlighet. Skriv ned tre ting hver dag du er takknemlig for i økonomien din. Det endrer hele perspektivet!

Forbrukerpodden

finner du der du hører på podkast. Siste episode i 2021 handler om årets siste økonomidate. Første episode 2022 kommer onsdag 5. januar.

Forbrukerpodden i Itunes

Forbrukerpodden i Spotify