Hopp til hovedinnholdet
4 min Barn

Fem aktiviteter for de aller minste

Dagene hjemme med et lite barn kan fort bli lange. Nå har Camilla og Karoline laget en bok for alle småbarnsforeldre som trenger tips til kreative og morsomme aktiviteter.
Foto & videoIda Bjørvik/ Aschehoug
TekstBerit Rødstøl
 Venninnene Karoline og Camilla kjedet seg i barseltiden. Så begynte de å eksperimentere med leker på kjøkkenet. Resultatet ble boka "Lek med mini" med tips til aktiviteter for de aller minste.
Venninnene Karoline og Camilla kjedet seg i barseltiden. Så begynte de å eksperimentere med leker på kjøkkenet. Resultatet ble boka "Lek med mini" med tips til aktiviteter for de aller minste.

De to barndomsvenninnene fra Tønberg ble gravide samtidig og gledet seg til å tilbringe barseltiden sammen. Så kom pandemien og stengte ned Oslo. – Vi ble sittende på hver vår kant uten mulighet til å møtes eller delta på barselgrupper eller babysvømming, sier Camilla og Karoline. Dagene sneglet seg av gårde inntil de to venninnene begynte å eksperimentere med ting de hadde på kjøkkenet. De samlet et tårn av papp og kartong og fant skjulte skatter i skuffer og skap. Både for å lage sanseleker, men også for å erstatte leker fra butikken. Tipsene delte de på Instagramkontoen @lekmedmini, som raskt vokste til 18000 følgere.

Camilla og Karoline er begge 31 år, og bygger/pusser opp hus på Nøtterøy som de skal flytte til i sommeren. Begge går gravide og har termin i mai med nummer to. Karoline jobber med markedsføring og Camilla er lektor på videregående. Sammen har de siden 2021 drevet den Instagram-kontoen Lek med mini.

Aktuell med boka: Lek med mini.

Lek med mini - enkle leker og aktiviteter for barn 0-3 år

Av Karoline Mundal og Camilla Bruu Næsmo

Nå har den populære Instagramkontoen blitt til boka Lek med mini. Boka er stappfull av varierte og enkle lekeoppskrifter som på ulikt vis trigger sanser og nysgjerrighet hos de aller minste. De fleste ingrediensene har du i kjøkkenskapet allerede. Lag sanseleker med farger og lyd, eller hjemmelaget og spiselig slim for småbarn som er glade i å grise. Karoline og Camilla deler også en rekke tips til uteaktiviteter for de ulike årstidene, som det fine løvebildet barna selv klarer å lage av løvetannblomster. Lekene gjør det lett og gøy for de minste barna å konsentrere seg en liten stund på egenhånd - slik at du som forelder kan nyte en kopp kaffe i fred.

– Vi er opptatt av å se muligheter i gjenbruksmaterialer, og av å skape lek gjennom skjulte skatter i skuffer og skap, sier de to forfatterne. De ønsker at boka skal gi inspirasjon og pusterom, men også mulighet til å knytte bånd til barnet gjennom lek.

Camilla og Karolines fem aktivitetstips for de minste:

Lag en sansepose med erter slik at minstemann selv kan undersøke med hendene.

Tips for de aller minste: Sansepose med erter

Når mini begynner å få kontroll over hendene sine, kan en sansepose være spennende. Hvis du har en som putter alt i munnen, kan dette også være en trygg måte å la mini utforske på, men husk å holde mini under oppsyn. Hos oss har dette vært spesielt populært i perioden da mini ikke kom seg så mye rundt selv, men toåringen har også glede av å leke med sanseposer.

En sansepose kan fylles med ulike ting og teipes til gulvet, stolen eller veggen. Med eldre barn kan leken fort bli voldsom, så det kan være lurt å ikke la posen være tilgjengelig hele tiden, hvis du vil minske sjansen for at den sprekker.

SLIK GJØR DU:

1. Fyll en ziplockpose med ønsket innhold. I boka kommer vi med flere tips. Et enkelt forslag kan være frosne erter.
2. Forsøk å få ut så mye luft som mulig før du lukker posen.
3. Sikre åpningen ekstra med en bred teip.
4. Teip posen fast til underlaget.

Lag en sansepose med erter slik at minstemann selv kan undersøke med hendene.
Billig og morsom aktivitet som kan holde de minste i akttivitet lenge.
Billig og morsom aktivitet som kan holde de minste i akttivitet lenge.

Et gjenbrukstips: Male med dorull

Noe av det beste med malingsaktiviteter er at det er så mange måter å male på. Her er penselen erstattet med dorull, og mini blir til en kunstner som tryller frem fargerikt fyrverkeri på papiret.

DU TRENGER:

 • Ark
 • Tykk maling på tube
 • Dorull
 • Saks

SLIK GJØR DU:

1. Klipp strimler i den ene enden på dorullen, slik som på bildet.
2. Finn frem ark og maling.
3. La mini velge én og én farge, og klem ut en liten malingsklatt på papiret.
4. La mini trykke ut malingen med dorullen.

De aller fleste barn elsker å leke seg med maling. La minstemann får leke seg i dusjen.
De aller fleste barn elsker å leke seg med maling. La minstemann får leke seg i dusjen.

Tips til lek i badekaret: Dusjmaling

La mini utfolde seg i dusjen eller badekaret med maling som lett kan spyles av. Dette er en morsom aktivitet som lar mini leke og grise fritt, enten det er på badekaret, veggen eller seg selv.

DU TRENGER:

 • 1 dl maisenna
 • 1 dl babysåpe
 • Ev. 1 ss vann
 • Konditorfarge
 • Noe å blande i og med
 • Pensler
 • Beholdere til ferdigblandet maling

SLIK GJØR DU:

1. Bland maisenna med babysåpe, og fordel i ulike beholdere hvis du ønsker flere farger. Tilsett eventuelt vann om blandingen virker for tykk.

2. Ha noen dråper konditorfarge i hver beholder og rør godt.

3. Legg frem pensler og la moroa begynne.

NB! Ikke la mini male på flater som kan absorbere maling.

Vår favoritt: Plastelina

Lag en enkel plastelina med få ingredienser! Denne varianten er supermyk og god å jobbe med. Test ut oppskriften en regnværsdag eller på en hyttetur hvor du trenger noe å finne på med det du har tilgjengelig.

DU TRENGER:

 • 1–2 dl bodylotion
 • Ca. 2 dl maisenna
 • Konditorfarge
 • Noe å blande i og med

SLIK GJØR DU:

1. Bland maisenna og bodylotion. Velg en bodylotion uten parfyme eller en du vet at barnet ditt tåler.

2. Prøv deg frem; om deigen føles for klissete, kan du tilsette mer maisenna. Mengden bodylotion

avhenger av typen du velger. Jo fetere lotion, dess bedre.

3. Ha i konditorfarge for å gi plastelinaen en morsom farge.

4. Plastelinaen bør oppbevares i lufttett beholder i kjøleskap for best holdbarhet.

Nonen ganger må energien bare ut. Denne aktiviteten er perfekt for å bruke kroppen.

Tips for å få ut energi: Motorikkbane av maskeringsteip

Maskeringsteip kan brukes i mange former for lek. Lag for eksempel en balansebane ved å teipe en lang, loddrett stripe bortover gulvet, eller lag linjer av kortere remser og la mini hoppe fra strek til strek.

Nonen ganger må energien bare ut. Denne aktiviteten er perfekt for å bruke kroppen.

Utstyr: