Hopp til hovedinnholdet

Sju ferske pocket-favoritter

Nå har fjorårets bestselgere kommet i pocket. Her er våre aller ferskeste pocket-anbefalinger.
TekstBerit Rødstøl
Mange av fjorårets bestselgere har allerede kommet i pocket. Her får du våre lesetips.
Mange av fjorårets bestselgere har allerede kommet i pocket. Her får du våre lesetips.

Tøyeneffekten av Bjarte Breiteig

Tøyeneffekten ble kjapt utsolgt da den kom i høst og det er ikke uten grunn. Derfor er det ekstra gledelig at forlaget nå utgir romanen i pocket. Forfatter Bjarte Breiteig bor selv på Tøyen og har engasjert seg i bydelen som har størst barnefattigdom og flest sosiale utfordringer i Oslo. Romanen handler om ekteparet Mona og Jostein som bor på Tøyen sammen med sønnen Kalle. I flere år har de drevet en nabolagskafé godt hjulpet av et nettverk av folk fra ulike kulturer. Men så begynner både ekteskapet og det brennende engasjementet å slå sprekker. Tøyeneffekten er en roman om idealismens pris, om kampen for det gode, men også om usikkerheten i møte med andre kulturer.

Tøyeneffekten

Av Bjarte Breiteig
Les boka! Gjør det!

Thula KopreitanLitteraturkritiker, NRK

Kjøttets tid av Lina Wolff

Har du ennå ikke oppdaget Lina Wolff, er det virkelig på tide. Kjøttets tid er etter mitt syn en av de beste bøkene som ble utgitt i 2021. Det er en burlesk og overraskende roman med fargerike karakterer og utradisjonelle vendinger. Historien er skrevet så godt at du neppe legger fra deg boka før du er ferdig.

Svenske Bennedith drar til Madrid for å finne inspirasjon. På en bar møter hun Mercuro Cano som påstar at han blir forfulgt av en nonne og det lyssky nettshowet «Kjøttets tid»


Les også: Litteraturens David Lynch - et intervju med Lina Wolff

Kjøttets tid

Av Lina Wolff
Nådeløst underholdende ... en pageturner.

Mari Grydeland i Aftenposten

Hvis jeg faller av Jan Grue

Forsker, forfatter og samfunnsdebattant Jan Grue ble kåret til Årets Osloborger 2021 for å synliggjøre funksjonshemmedes plass i Oslo. Jan Grue beskriver omsorg så treffende som «Stedet der arbeid møter kjærlighet.» Hvis jeg faller er en sterk, selvbiografisk fortelling om funksjonshemming, sårbarhet og vektingen av det usynlige arbeidet. Boka er en øyeåpner og en bevisstgjøring av hvordan samfunnet behandler funksjonshemmede.

Dette er en bok som bør leses av alle, for det berører noe grunnleggende ved det å være menneske.

Hvis jeg faller

Av Jan Grue
Tidvis glemmer jeg at jeg er funksjonshemmet. Jeg kan hvile i et jeg, i en kropp, som bare er meg. Men verden glemmer aldri. Den bare venter på en god anledning til å gi meg en påminnelse.

Ein lykkelig slutt av Maren Uthaug

Maren Uthaug er et litterært stjerneskudd i Danmark og har høstet svært gode kritikker for bøkene sine i Norge. Ein lykkelig slutt er ikke en bok for sarte sjeler. I romanen skriver Maren Uthaug om døden i alle fasetter - om epidemier, nekrofili og spøkelser. Boken er en fantasifull slektsroman som rommer 200 år med kulturhistorie om døden og minst syv kjærlighetshistorier.

Ein lykkeleg slutt

Av Maren Uthaug
Ei original og makabert morosam slektskrønike.

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Elskede barn av Romy Hausmann

En spennende psykologisk thriller om en liten jente og en kvinne som blir utsatt for en bilulykke. På sykehuset forteller den lille jenta at moren heter Lena og at de har flyktet fra en mann hun kaller far og en hytte med tildekkede vinduer. Men marerittet er ikke over, det har akkurat begynt.

Pageturner som vil få deg til å lese hele boken i ett eneste stort jafs.

Elskede barn

Av Romy Hausmann

En tilfeldig nordmann av Lars Saabye Christensen

Den tilfeldige nordmannen Gordon Mo er en trofast byråkrat i Landsbruksdepartementet. Han gjør ikke noe ut av seg inntil han en dag blir servert kake på jobben og "koker over" En tilfeldig nordmann er både absurd og morsom om krenkehysteriet som har bredt om seg i Norge.

For ikke så lenge siden skrev avisene om en viss skandale på Litteraturhuset i Oslo: Da man åpnet for debatt etter en samtale om ved og vedhogging i norsk litteratur, som to av våre fremste samtidsforfattere hadde deltatt i, ble talerstolen nærmest kuppet av en middelaldrende, eller eldre mann som lirte av seg en serie med bannord, ulyder og slibrigheter som de færreste hadde hørt maken til, og det sier ikke så lite, og når man i tillegg fikk oppleve et kroppsspråk så utagerende at de som satt på nærmest rad fryktet for sin egen sikkerhet og helse, var begeret fullt, som det heter.

En tilfeldig nordmann

Av Lars Saabye Christensen
Absurd, morsomt, provoserende.

Dagbladet, terningkast 5

Ditt fravær er mørke av Jón Kalman Stefánsson

– Dette er en fantastisk bok som fortjener en betydelig bokpris. Deler av boken er uforglemmelig og berørte meg sterkt, skriver en leser om boken Ditt fravær er mørke. En bisarr og gripende roman som holder på spenningen helt til siste side.

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt. Fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem som er rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. Akkompagnert av Dødens spilleliste blir kjærlighet og sorg blottlagt, og et portrett av en familie trer fram.

Ditt fravær er mørke

Av Jón Kalman Stefánsson