Hopp til hovedinnholdet

Helles 10 tips for å spare penger på mat

Matinfluenser Helle Ørbeck gir deg tipsene til hvordan du både kan spare penger på mat og samtidig trylle frem sunne og fargerike retter.
Foto & videoGro Traaen
TekstBerit Rødstøl

For mange småbarnsfamilier kommer det til å bli en utfordrende høst med dyre matpriser og knapphet på tid. Fantasien er heller ikke er på topp når man skal lage middag mellom barnehage, jobb og fritidsaktiviteter. Kanskje ender du opp med dyr og usunn ferdigmat.

Det ønsker matinfluenser Helle Ørbeck å gjøre noe med. Læreren og influenseren har skrevet kokeboka Helles kjøkken - kokebok for travle barnefamilier. Hun er opptatt av at hverdagsmat ikke nødvendigvis betyr at man skal lage kjedelig mat.

Vi har spurt Helle om hennes beste tips til hvordan man kan redusere matbudsjettet og samtidig spise godt. Nederst i artikkelen får du en gratis oppskrift på blomkålnuggets fra boka.

Helle Ørbeck er matinfluenser, lærer i videregående skole og mamma til to jenter.

Hun begynte å dele oppskrifter på Instagramkontoen @helleorbeck i 2021, og har nå en solid gjeng sultne fans på både Instagram og TikTok. Helle er aktuell med kokeboka Helles kjøkken - kokebok for travle småbarnsfamilier.

Her er Helles 10 beste tips for å spare penger på mat denne høsten:

1. Bak brød og rundstykker selv. Her er det penger å spare enten du velger å bake alt selv eller om det passer bedre å bytte ut noen kjøpebrød med hjemmebakte brød.

2. Ha orden i kjøleskap og fryser. Da blir det lettere å holde oversikt over hva du har, og vite hva som må brukes opp først.

3. Bruk opp rester og prøv å unngå å kaste mat. Med god planlegging kan du hjelpe både lommeboka og miljøet.

4. Lag matpakke. Matpakke kan være så mye mer enn brødskiver, men det er stort sett alltid billigere å ha med hjemmefra enn å kjøpe noe på farten eller i kantina.

5. Planlegg handleturen. Da kommer du ikke hjem med mer enn det du trenger.

6. Sjekk kiloprisen når du handler. Da får du enkelt vite hvilken vare som faktisk er billigst.

7. Følg med på tilbud og kampanjer i butikken.

8. Ikke kjøp mer enn det du trenger, selv om det er på tilbud.

9. Spis mer grønnsaker, bønner, linser og andre belgfrukter. Bønner og linser er mye billigere per kilo enn kjøtt, så hvis du bytter ut halve tacokjøttdeigen med en boks bønner, er det penger spart i løpet av et år.

10. Velg matvarer i sesong. Høsten er perfekt for å lage mange gode middager med rimelige norske rotgrønnsaker.

Og husk handlenett, så slipper du å bruke ekstra penger på dyre plastposer.

Hvis du husker på disse tipsene for å spare penger i matbutikken, så får du både mer kontroll over matbudsjettet, samtidig som du får større valgfrihet til å velge hva du har lyst til å bruke pengene på.

Helles kjøkken - kokebok for travle barnefamilier

Av Helle Ørbeck

Blomkålnuggets med søtpotetfries og coleslaw

Liker du blomkål, kommer du til å elske disse! Og hvis du skulle ha noen i hus som ikke liker blomkål, kommer den sprø utsiden til å få dem til å glemme at det er grønnsaker inni.

  • Tid: 40 minutter
  • 4 porsjoner

1 blomkålhode
1 ss maisenna
3 egg
½ ts salt
⅓ ts pepper
⅓ ts hvitløkspulver
2 ts paprikapulver
3 dl brødsmuler eller griljermel
Tilbehør

Oppskriftene på coleslaw, søtpotetfries og ketsjup eller søt chilimajones finner du i boka.

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.

Skjær blomkålhodene i buketter. Ha maisenna i en pose sammen med salt, pepper, hvitløks-pulver og paprikapulver, og bland det sammen.

Ha eggene i en litt flat dyp tallerken eller bolle og visp dem lett sammen. Finn fram en tallerken til og hell brødsmulene på den.

Putt noen av blomkålbukettene oppi posen. Rist slik at bukettene blir dekket med maisenna- og krydderblandingen. Ta bukettene ut av posen og vend dem først i eggene og deretter i brød-smulene.

Legg de ferdig panerte blomkålbukettene på et stekebrett med bakepapir, og gjenta prosessen til alle bukettene har fått panering på seg. Stek dem i ovnen i ca. 20 minutter til de er gylne og sprø utenpå. Med varmluft går det an å steke flere brett samtidig hvis du trenger det.

Du kan servere blomkålnuggetsene på mange måter. De kan være et lite måltid i seg selv, bare med ketsjup, søt chilisaus eller søt chilimajones som saus til å dyppe i, eller de kan ha hovedrollen i en middag med søtpotetfries og coleslaw ved siden av. Du kan også servere en grønn salat ved siden av, eller koke makaroni og ha erter og revet gulrot ved siden av.