Hopp til hovedinnholdet

Her er forfatternes tips til sommerbøker

TekstSandra Ågotnes Lærum
Forfatternes sommertips

Mange bruker sommerferien til å lese en god bok. Men hvilken bok skal man ta med seg på ferie? Vi har spurt forfatterne selv hva som er deres beste tips til sommerbøker.

Lars Elling er aktuell med boka "Ved porten til stillhetens skog".

Lars Ellings tips til sommerbøker

Aktuell med boka Ved porten til stillhetens skog.

Ved porten til stillhetens skog er en selvangivelse. En historie om musikken som fortærer alt. En fortelling om en livskrise, om en emosjonell, psykologisk, økonomisk og sosial konkurs. Lars Elling beveger seg uanstrengt mellom høyt og lavt i dette portrettet av en venn i nød.

Ved porten til stillhetens skog

Av Lars Elling

Lars Ellings anbefalinger til sommerlesning

Line av Axel Jensen
Axel Jensens Line har alltid vært den store sommerboka. Anslaget, de første sidene, er så sommer i Oslo som det kan få blitt. Den har både tålt, og ikke tålt tiden, men er lesverdig uansett som et poetisk lystspill fra cooljazzens dager.

Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
Hemingways noveller må alltid være med på stranda. Forfatteren står litt i veien for seg sjøl, mye skjegg og bøffelrifle, men ingen kan beskrive smaken av markjordbær eller følelsen av en ørret som tar flua som ham.

Når vi synger av Merete Lindstrøm
Merete Lindstrøms Når vi synger, var fjorårsbeste for meg. Tilsynelatende brutal bok om marginal barndom og krybbedød(?), men skrevet friskt og solidarisk med ungene det handler om. Det er farlig å vokse opp. Har vi glemt det? Her er det beskrevet med vidd og spenning.

Lars Ellings favoritter

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Foto: Aschehoug forlag

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug anbefaler

Aktuelle med boka Kroningen.


Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen er superduoen bak den populære ungdomsbok-serien Halve kongeriket som nå er avsluttet med åttende bok Kroningen. I Kroningen får vi endelig svar på om eventyret om kronprinsen og tenåringsmoten vil få en lykkelig slutt.

Kroningen

Av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Anne Gunn anbefaler disse bøkene i sommer:

Voksne mennesker av Marie Aubert
Ingen skriver om hyttefeber som Marie Aubert. «Voksne mennesker» tenker jeg på hver gang jeg kjører båt på hytta. Da grøsser jeg og er misunnelig på alle som ennå ikke har lest de båtscenene hun så mesterlig skriver i denne boka.

Så mye hadde jeg av Trude Marstein
En sommernatt døgna jeg i hengekøya fordi jeg ikke greide å slutte å lese Trude Marsteins «Så mye hadde jeg». Dagen etter var det som jeg var blitt en eldre og klokere person. Og det var jeg nok blitt, jeg hadde tross alt levd et helt kvinneliv og hatt tusen menn i løpet av natta!

Olav Audunssøn i Hestviken av Sigrid Undset 
Å pakke bøker til ferie er stressende. Tenk om du ikke liker bøkene du velger! Tenk om du leser de for raskt ut og blir stående uten lesestoff! En murstein av Sigrid Undset eliminerer all risiko, og jeg lover at foreksempel «Olav Audunnssøn i Hestviken» er vel verdt alle ekstra kilo.

Anne Gunns favoritter

Randi sine anbefalinger til sommerlektyren:

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus
I fjor sommer måtte jeg lese denne historien om en kvinnelig kjemiker som får sparken og blir TV-kokk på 1960-tallet i små porsjoner, for ikke å bli for fort ferdig. Finnes også som tv-serie, og det er ikke vanskelig å forstå. Jeg anbefaler begge, men boka først.

Vi er brødrene Eikemo av Marit Eikemo
Eikemo skriver alltid underholdende og aktuelle bøker, og nå har hun tatt for seg sin egen familie i Odda, til anmeldernes unisone hyllest. Gleder meg til treffende personportretter og tørr vestlandshumor.

Yellowface av Rebecca F. Kuang
Jeg får aldri nok av bøker fra forlagsbransjen, og denne New York Times-bestselgeren om en forfatter som tar æren for en avdød kollegas manus står høyt på leselisten min i sommer.

Randi Fuglehaugs favoritter

Ann-Christin Gjersøe
Foto: Cappelen Damm forlag

Ann-Christin Gjersøe sine sommeranbefalinger

Aktuell med boka Der lerkene synger.

Vi har kommet til bok nummer 4 i den populære romanserien Sommersholm, Der lerkene synger. Femte bok, Rosenes tid, kommer allerede til høsten! I Der lerkene synger følger vi Rose i hennes forberedelser til danmarksreisen. Godt gjemt i reisevesken har hun et skjebnesvanger brev og en glemt dagbok etter hennes avdøde farmor. Sommersholm er historisk feelgood, og passer perfekt som sommerlesning!

Der lerkene synger

Av Ann-Christin Gjersøe

Disse to bøkene leser Ann-Christin i sommer:

En jente ved navn Samson av Amy Harmon
Jeg er svært glad i historiske romaner, og i sommer gleder jeg meg til å lese En jente ved navn Samson av Amy Harmon. Handlingen er lagt til den amerikanske uavhengighetskrigen og er inspirert av virkelige hendelser.

The sound of a wild snail eating av Elisabeth Tova Bailey
Jeg vil også anbefale boken jeg leser akkurat nå: The sound of a wild snail eating av Elisabeth Tova Bailey. Det er en skjønn, liten bok som gir innsikt i det å bli rammet av sykdom – og om det å leve livet litt saktere, men likevel til fulle.

Ann-Christins favoritter

Jørn Lier Horst
Foto: Bonnier norsk forlag

Jørn Lier Horsts sommerfavoritter

Aktuell med boka Skriket.

Skriket er første bok i en ny krimserie som Horst skriver sammen med krimkollega Jan-Erik Fjell. Forfatterduoen har høstet gode kritikker for boka, og fått både femmer og sekser på terningen av anmeldere. I Skriket møter vi Markus Heger, podkasteren som oppsøker åsteder for gamle og nye krimsaker. «Skriket ingen hørte» skulle bli en serie om sju år gamle Lea Forsberg som forsvant fra Fagernes for 15 år siden, men det ble bare én episode. Da en ny jente forsvinner, blir saken igjen aktuell.

Skriket

Av Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst sine krimanbefalinger for sommeren

Mørk og hellig natt av Michael Connelly
Jeg har noen forfattere jeg ofte vender tilbake til. En av dem er Michael Connelly. Veteran på bestselgerlistene i USA, men ikke så mye lest i Norge. Mange har kanskje sett TV-serien Bosch, som er basert på hans bøker. Det er altså amerikansk krim fra Los Angeles, men ikke av det overfladiske masseproduserte slaget. Connelly skildrer USA på en fortettet og stemningsfull måte. Så å si hver setning i bøkene hans er ladet. Han er kåret til intet mindre enn verdens beste politi-roman-forfatter. Jeg har fulgt ham i 20 år. En ting er at han skriver godt, men jeg møtte ham også i Oslo, da han var på rundreise til sine europeiske forlagshus. Han var på Gyldendal den dagen min første bok (Nøkkelvitnet) ble utgitt, og jeg fikk et signert eksemplar av hans bok der han skrev Good luck with Nøkkelvitnet and your writing career. Nå er han aktuell i Norge med boken Mørk og hellig natt.

Jeg finner deg av Harlan Coben
En annen, internasjonal forfatter jeg følger er plottmesteren Harlan Coben. Jeg finner deg er en frittstående thriller som ligger i sommer-lese-listen min.

Djeveløya av Karen Thommesen
Har du lyst til å lese noe helt annet, vil jeg foreslå krimdebutanten Karen Thommesen. Djeveløya er et slags psykodramatisk kammerspill fra Jan Mayen, "hvor alle kjenner alle, men ingen kjenner sannheten», som det så treffende står i bokomtalen.

Levende og døde av Christoffer Carlsson
Så vant nettopp svenske Christoffer Carlsson Glassnøkkelen for årets beste nordiske kriminalroman for boken Levende og døde. Den norske oversettelsen har akkurat kommet. Det er bok tre i en serie fra Hallandstraktene i den sørvestre delen av Sverige og med handling lagt til 80- og 90-tallet. Jeg likte godt den forrige boken, med den passende sommer-tittelen Brenn meg en sol. Bøkene er uansett frittstående.

Jørns favoritter

Ida Jackson

Ida Jacksons sommertips

Aktuell med boka Tarot.

I Tarot får du alt om den magiske kortstokken. Selvutnevnt heks Ida Jackson har lest tarot for andre siden hun var 14 år. I denne boka forklarer hun mytene og historiene rundt de magiske kortene. Boka inneholder klassiske illustrasjoner av de 78 tarot-kortene, og en innføring i betydningen til hvert kort. Jackson viser med denne boka hvordan tarot kan få deg til å stille deg selv, og andre, de riktige spørsmålene som faktisk kan forandre livet.

Ida Jackson mener disse bør leses i sommer

Farlig midtsommer av Tove Jansson.
Den perfekte sommerboken for alle aldre, er selvfølgelig "Farlig midtsommer" av Tove Jansson. Et vulkanutbrudd, et St. Hansbål der man brenner forbudtskilt og Mummipappas egen teaterforestilling, komplett med en farlig løve? Du kommer til å kose deg, og det kommer alle eventuelle barn du leser høyt for, også!

Heftige bånd av Vivan Gorinck
Hvis du vil lese en virkelig god bok i en jafs, anbefaler jeg Heftige bånd av Vivan Gornick - nydelig oversatt av Johanne Fronth-Nygren. For å sitere Per Petterson da han hadde lest den: "Jeg har fått en ny venn." Den beste boken skrevet om mor og datter-forhold, i en nydelig memoarform!

Ting du kan røre av Sara Li Stensrud
En roman jeg gleder meg til å lese, er Ting du kan røre av Sara Li Stensrud. Jeg har elsket både lyrikken hennes og de gale og brutale teaterforestillingene, for ikke å snakke om barnebok-klassikeren Jenta som ikke kunne slutte å gråte. Kritikerne har jublet, så denne er øverst på min sommerliste for i år.

Idas anbefalinger

Sven Petter Næss

Sommertips fra Sven Petter Næss

Aktuell med boka Løvinnen.

Løvinnen er femte del i serien om politietterforsker Harinder Singh. Det har gått fire år siden Amandeep Kaur rømte fra Norge under dramatiske omstendigheter. Ingen har hørt fra henne siden. En dag dukker en ekse med eiendelene hennes opp hos familien. Singh gjør at han kan for å finne niesen. Men hans vanskeligste sak kan også bli hans siste.

Løvinnen

Av Sven Petter Næss

Sommeranbefalinger fra Sven Petter

Skoddehav av Kristina Ohlsson
Skoddehav av Kristina Ohlsson er perfekt sommerkrim fra den svenske skjærgården, tredje bind i serien om August Strindberg.

Fritt vilt av Agnes Lovise Matre
Litt lenger unna sommer og godvær, har vi Agnes Lovise Matres Fritt vilt, en spennende krim fra bygda i Hardanger, hvor snømassene og ras skaper problemer for en drapsetterforskning og leteaksjon.

Mørk og hellig natt av Michael Connelly
Michael Connelly holder fortsatt koken, og i Mørk og hellig natt kobler han sin legendariske helt Harry Bosch med den nye krimhelten Renee Ballard. Resultatet er en strålende krim og en av Connellys beste bøker på en stund.

Sven Petters favoritter

Mette Alstad

Mette Alstads sommerfavoritter

Aktuell med boka God soppjakt!.

God soppjakt! er boka for deg som vil ha svar på hva du egentlig trenger når du går på sopptur, hvor du finner en god soppskog, og hvordan du skal vite hvilke sopper som kan spises og hvilke du bør styre unna. Gjennom landets største sankekonto @mette.sanker, inspirerer hun tusenvis til å komme seg ut på leting etter sopp. Nå vil hun inspirere også gjennom denne boka!

God soppjakt!

Av Mette Alstad

Mette anbefaler disse bøkene i sommer!

Sommerboken av Tove Jansson
Denne boken er lettlest og vakker. Hver historie kan leses for seg, eller som en del av helheten. Båndet mellom Sophia og farmoren er så rørende at jeg blir tårevåt på side 2. Jeg vil skrive som Tove Jansson, men det klarer ingen.

Napoli-kvartetten av Elena Ferrante
Disse bøkene er ikke i nærheten av like lettleste som Sommerboken, og de første 50 sidene i Mi briljante venninne krevde all min stamina. Men når du først er inne i universet er det umulig å legge dem vekk. Dette er fortellingen om to venninner, men også et historisk portrett av Napoli. Bøkene oser av italiensk sommer på godt og vondt.

Åpenbart ingen nabo av Joakim Kjørsvik
Dette er novellesamlingen som introduserte meg for absurd litteratur. Historiene gir mening og ikke mening på en og samme tid. Rart, gøy og fantasifullt. Hvis du klarer å gjette hvor handlingen ender når du starter å lese, spanderer jeg en is på deg.

Mettes anbefalinger

Christopher Pahle
Foto: Aschehoug forlag

Lesetips fra Christopher Pahle

Aktuell med boka Romkaninen på loftet.

Alt kan skje når den nye bestevennen din er fra verdensrommet. For at Albert skal få bli medlem i Truls og Tyggis Dødninghodeklubb må han opp på loftet. Der skjuler der seg noe som er enda skumlere enn både Truls og Tyggis og de mystiske agentene som lusker rundt i buskene. Men noen ganger må man gjøre noe skummelt for å skjønne hvor modig man egentlig er. Milos univers er lettlest, humoristisk og perfekt for Sommerles kampanjen!

Romkaninen på loftet

Av Christopher Pahle

Christopher anbefaler disse bøkene i sommer

Tvillinghjerte av Maren Ørstavik
Ørstavik har endelig skrevet ungdomsroman. Denne er proppfull av gjenkjennelige hytteferieintriger og tenåringsdrama, som passer både for ekte tenåringer og de av oss som fortsatt tror vi er det.

Project Hail Mary
Denne er et par år gammel, men er en perfekt, lettlest sommerbok om en astronaut som våkner med hukommelsestap mange lysår unna jorden og må skjønne hvordan han skal klare å redde både jorden og mer til. En morsom overraskelse å se at den har noen av de samme ideene jeg hadde i tredje og fjerde bok om Kass og Tycho – heldigvis skrev jeg dem før jeg leste denne! PHM er skrevet i samme humoristiske og medrivende førsteperson som Weirs gigasuksess The Martian, og vil garantert ødelegge døgnrytmen din i ferien. Så vidt jeg vet finnes den ennå ikke i norsk oversettelse.

Mytteriet på Wager av David Grann
Jeg skal innrømme at jeg ikke er ferdig med denne ennå, men kan trygt si at denne kritiskerroste, velskrevne dokumentaren oppfyller alle kriteriene mine for solsenglektyre. Seilskuter, mytteri, forlis og kannibalisme? Ja takk, send solkremen og limonaden, er du grei.

Christophers anbefalinger

Julie Valsø

Julie Valsøs tips til sommerlesningen

Aktuell med boka Null stress!.

I jakten på et mindre stressende småbarnsliv flytter tobarnsmor Julie inn i en bobil, og reiser Europa rundt med familien med håp om å finne en roligere og mer harmonisk hverdag. Men hva skjer når man faktisk legger ut på det store eventyret som mange drømmer om? Null stress! er fortellingen om en familie i krise som lengter etter et liv de rekker – og om bobilen som ble redningsvesten deres.

Null stress!

Av Julie Valsø

Julie anbefaler

Gjestene av Agnes Ravatn
Jeg ble fryktelig annegradsflau på vegne av karakterene i Gjestene av Agnes Ravatn, og husker jeg leste den sist sensommer. Så vil absolutt anbefale den, settingen er perfekt for sommeren og så kan du dykke inn i andre sine problemer om egne familiedynamikker blir litt for tydelige på sommerferien

Yellowface av Rebecca F. Kuang
For litt drama og humor lenger unna, elsket jeg også Yellowface. For en leken, gøy og underholdene måte å ta opp tematikker rundt hvem som får fortelle hvilke historier og hvorfor. Veldig underholdene og vanskelig å legge fra seg.

Jævla menn av Andrev Walden
Det er også vanskelig å komme unna Jævla menn i sommer, etter alt jeg har hørt om den, skal den leve opp til forventingene.

Julies anbefalinger

Dag-Terje Klarp Solvang

Sommerlesetips fra Dag-Terje Klarp Solvang

Aktuell med boka Barnas DNT-favoritter – små turer, store opplevelser.

I Barnas DNT-favoritter får du turinspirasjon til alle familier. Alt fra korte utflukter, overnattingsturer og spesielle hytter til tips om morsomme aktiviteter og spennende utfordringer. Boka er turforslag fra hele landet, til skogs, ved sjøen, på fjellet og i nærheten av de store byene. Med DNTs beste innsidetips kan du finne frem til rimelige, morsomme og tilgjengelige opplevelser som både store og små vil huske resten av livet.

Barnas DNT-favoritter

Av Dag-Terje Klarp Solvang

Disse bøkene står på leselista til DNT-sjefen i sommer

Hekne trilogien av Lars Mytting
Anbefalt fra så mange, og gleder meg til å ta fatt på en trilogien med skildringer av bygdesamfunn, folketro, overtro og nye og gamle tider.

Født i rett kropp av Luca Dalen Espseth
Boka lover kunnskap om kjønn, strukturer og om oss selv og egne mønstre. Det tror jeg vi alle trenger!

Kalddyrking av There’s Lundén og Johannes Wätterbäck
En av mine største hobbyer er hage, og det er gøy (og billigere) å dyrke selv. Jeg vil lære å bruke uteplassen i alle årstidene. Sånn kommer naturen tettere på.

Dag-Terjes anbefalinger