Hopp til hovedinnholdet

Instapoesi med Victoria Dalsberget

Victoria Dalsberget har inspirert tusenvis av følgere i alle aldre, med sine enkle og vakre dikt på Instagram. Det som begynte som et kreativt utløp for å sortere tanker og følelser vokste raskt til å bli Norges største lyriske inspirasjonsplattform: @enkel_poesi.
TekstAnette Svendsen

Etterhvert fikk hun gitt ut diktene sine i bokform, med debutboka “Du er nok”. Da var det enda flere som fikk øynene opp for Victoria, og hennes evne til å beskrive både store og små følelser og relasjoner både inspirerer og engasjerer følgerne hennes. Nå er hun nok en gang aktuell med en ny bok “Du og jeg”.

Du og jeg

Av Victoria Dalsberget

Kort og godt om kjærlighet.

Kjøp boken

- Den forrige boken min handlet om forholdet man har til seg selv, så i denne boken retter jeg blikket utover. Jeg ønsker å utforske hvem man blir i møte med en annen; det være seg i en stormende forelskelse, overveldende kjærlighet eller hverdagslige relasjoner. Jeg håper diktene mine kan bidra til at leseren selv reflekterer over egne forhold og relasjoner, og at de kan finne støtte og bekreftelse i tekstene, forteller Victoria.

Victoria jobber som lærer, og kjenner godt til utfordringene unge møter i dag, både når det gjelder press, skjønnhetsidealer og den vanskelige overgangen fra ung til voksen.

- Når jeg dikter ser jeg ofte for meg en yngre versjon av meg selv, typ jente (17). Da er det spesielt gøy å få tilbakemelding fra mann (53) om at diktet mitt har truffet ham. Det sier mye om hvor stort tolkningsrom som kan ligge i et dikt, og hvordan de samme ordene kan gi mening for helt ulike liv, forteller hun.

Takk for at du orker
å høre meg fortelle
de samme greiene
igjen og igjen
for at du backer meg
i dumme valg
bærer meg
når jeg er både vektløs
og tung
takk for at du
fortsatt holder meg
i hånda
på tidspunkt andre
hadde sluppet

for lengst

Fra "Du og jeg"

Instapoesi

At diktene hennes har tatt av på sosiale medier er det ingen tvil om, men noen følgere har valgt å ta det et skritt lenger. VG var først ute i å omtale trenden; etter å ha lest Victorias dikt, løper unge til tattovørene for å forevige dem på kroppen.


- Jeg blir selvfølgelig veldig rørt når folk overfører diktene til sine egne liv. Jeg tror at tatoveringer er med på å fortelle folks historie. Hvis det jeg skriver kan være med på å fortelle noe om folk, er det fantastisk. Det betyr spesielt mye når jeg får fortalt historiene som ligger bak tatoveringene.

Victorias dikt har blitt tatt til hjerte av hele Norge, og hennes publikum vokser for hver dag som går. Hun har tatt et ukonvensjonelt og modig valg om å publisere diktene sine på Instagram, noe som gjør dem tilgjengelig for alle som trenger dem.


- Instagram er en lavterskelplattform, og det passer meg og tekstene mine godt. Jeg er min egen redaktør, i direkte kontakt med leserne mine. Denne kontakten er utrolig viktig for meg, og den driver meg fremover. Det kan gå et par minutter fra jeg skisserer et dikt i hodet – til det ligger tilgjengelig for titusener av mennesker som alle kan komme med umiddelbar respons. Det utfordrer lyrikkens rammer; det må ikke være høykulturelt, innenfor strenge rammer og forbeholdt den enkelte, sier hun.

Victoria Dalsberget (f. 1996) er født og oppvokst på Kongsvinger, og bor sammen med kjæresten Olaf og hunden Emmi. Hun er utdannet ungdomsskolelærer og jobber ved en barneskole i Kongsvinger. Hun driver Instagram-kontoen enkel_poesi, som har nesten 50.000 følgere. I 2021 debuterer hun med diktsamlingen du er nok. Våren 2022 er hun aktuell med oppfølgeren du og jeg. Noen av diktene i samlingen har tidligere vært publisert.

Normalisere det vanskelige

Psykisk helse er løftet opp på den høyaktuelle agendaen i større grad enn noen gang tidligere. Tabuer brytes, åpenheten løftes og vi snakker ærligere sammen som samfunn enn vi har gjort tidligere.

- Psykisk helse og selvfølelse har blitt min hjertesak opp gjennom årene. Alle har en psykisk helse, og det handler i ytterste grad om å være menneske. Samfunnet er så preget av tabuer, og jeg ønsker å bidra til normalisering og dialog rundt de delene av livet som er utfordrende. Spesielt i en ungdomstid hvor man skal konstruere sin egen identitet, samtidig som man eksponeres for en verden der det kan være vanskelig å skille mellom den retusjerte virkeligheten i sosiale medier og virkeligheten. Det handler også om kraften i gjenkjennelse; den positive virkningen av det å kjenne seg igjen og føle seg sett, sier hun.

Selv om hun formidler diktene sine gjennom sosiale medier, ser hun også farene ved verktøyet. Noen dager er det viktig å ta vare på seg selv – og holde seg langt unna den eviglange feeden med de perfekte menneskene og det uoppnåelige livet. Huske at det ikke er ekte.

- De dagene som er ekstra tunge forsøker jeg å sortere tankene mine, som regel skriftlig. Jeg distanserer meg fra sosiale medier, slik at jeg unngår å bli sittende i en scrollende boble, og istedet bruke tiden på å lese, male, gå turer og se dokumentarer. I tillegg er det viktig for meg å omgi meg med mennesker som gir meg noe, anbefaler hun.

- Jeg liker tanken på at et dikt fra meg kan være et konstruktivt innslag og bryte opp en tilsynelatende perfekt feed – slik at det treffer ungdom der de er.

Du er nok

Av Victoria Dalsberget

Victoria Dalsberget har over 40 000 følgere på instagramkontoen enkel_poesi. Hun skriver vakre og inviterende dikt om temaer mange mennesker sliter med.

Kjøp boken

Tilbake til barndommen

Så hva leser Victoria på de dagene hun trenger påfyll?

- Jeg slår et slag for barnelitteraturen, da jeg for øyeblikket er oppslukt i “Beistet og Bettina” av Jack Meggit-Phillips. Den boken er full av liv, karakterer man blir venn med og minner meg om hvordan det var å vokse opp. Det er viktig å huske på, ler hun.

Beistet og Bettina

Av Jack Meggit-Phillips
Kjøp boken