Hopp til hovedinnholdet

Mellom linjene, episode 2: Klimakrisa - vårt catch 22

Menneskeheten er i tidenes knipe. Vi vet at vi ikke kan fortsette å brenne olje, kull og gass, men slik vi har rigget livene våre, kan vi heller ikke slutte. Denne knipa er den virkelige krisa, mener klimaforsker og Brageprisnominerte Bjørn Samset. Han møter forfatter Jostein Gaarder til en samtale om handlekraft og håp.
Foto & videoPeter Andreas Hassiepen/ Anna-Julia Granberg
TekstBerit Rødstøl
I podkasten "Mellom linjene" møter programleder Kjartan Brügger Bjånesøy forfatter Jostein Gaarder og forfatter og klimaforsker Bjørn Samset. Foto: Peter Andreas Hassiepen/ Anna-Julia Granberg
I podkasten "Mellom linjene" møter programleder Kjartan Brügger Bjånesøy forfatter Jostein Gaarder og forfatter og klimaforsker Bjørn Samset. Foto: Peter Andreas Hassiepen/ Anna-Julia Granberg

Klimakrisen er et catch 22 – vi vet at vi ikke kan fortsette med å brenne olje, kull og gass, men sånn vi har rigget livet vårt kan vi heller ikke slutte, så hva gjør vi da?

Bjørn Samset er aktuell med bestselgeren 2070 - alt du lurer på om klimakrisen og hvordan vi kan komme oss forbi den. Han er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Samset er aktiv fagformidler og klimadebattant, hovedforfatter for FNs Klimapanel og spaltist i Morgenbladet.

Jostein Gaarder gav i høst ut den kritikerroste boken Det er vi som er her nå. En personlig, vakker historie, et forsøk på å forstå verden, en livsfilosofi. Jostein Gaarder har hatt en enestående suksess med romanen Sofies verden, som er oversatt til 64 språk og har solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer. Gaarder har et rikt forfatterskap av barne- og voksenbøker.

Hva er det kritiske punktet i en historie? Det er ikke der det har gått galt, men der du skjønner at du må gjøre noe, sier Bjørn Samset.

Lytt til episoden i Spotify

Lytt til episoden i Itunes

Klimakrisa- vårt catch 22 er andre episode i ARKs nye podkastserie Mellom linjene. Last ned episoden helt gratis der du hører på podkast.

Ei bok er alltid en del av en større sammenheng. Hvorfor vil forfatteren kaste lys på akkurat det temaet de har valgt? I podkasten Mellom linjene inviterer programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.

Les mer om podkasten her!

Vil du lære mer om dette temaet? Da anbefaler vi disse bøkene:

2070 - alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den

Av Bjørn H. Samset

Veien forbi klimaendringene løper mellom i dag og 2070. Det er tiden vi har, om vi skal klare selv det løseste av målene vi har satt gjennom Parisavtalen. Om 50 år må det grønne skiftet være gjennomført. Om 50 år skal vi være fossilfrie. Så enkelt er det. Og så utrolig vanskelig ... I denne komplette klimaboken viser en av Norges mest toneangivende klimaforskere hvordan vi er havnet i dagens situasjon. Han forklarer vitenskapen og klimasystemene vi må forstå, viser oss hvor ille det kan gå hvis vi ikke handler, og han gir oss et kart for veien videre. Men aller først må vi lære å snakke sammen utfra en felles kunnskap - uten å gå i skyttergravene. Bjørn H. Samset tar oss med til år 2070 på en slik måte at vi kan unngå de verste konsekvensene av klimaendringene og bygge en bærekraftig verden underveis.

Det er vi som er her nå - en livsfilosofi

Av Jostein Gaarder

Med hendelser og opplevelser fra sitt eget liv som omdreiningspunkter har Jostein Gaarder skrevet en personlig, vakker historie, et forsøk på å forstå verden, en livsfilosofi. I denne sjarmerende og fabulerende fortellingen vender han tilbake til tanker som har opptatt ham bestandig. Fra han som barn en dag så verden, liksom for første gang, og spurte seg: Er det ikke rart at vi lever? Er det ikke rart at verden fins? Eller da han noen år eldre, i skogen under åpen himmel, kjenner at han virkelig tilhører denne verden, at han ikke bare er i naturen, men selv er natur. Gaarder begrenser seg ikke til vi som er her nå, men skriver engasjerende og lettfattelig om det store smellet for 13,7 milliarder år siden. Slik plasserer han fortellingen om Jorden i en kosmisk verdensorden.

Varm is. Når verden tines og alt forandres

Av Ole Mathismoen

Hva skjer når verden tiner og alt forandres? Den aller mest alvorlige klimaendringen verden står overfor, er at klodens is smelter. I denne boka tar den prisbelønte klimajournalisten Ole Mathismoen for seg hva som er i ferd med å skje. Dette er ikke en bok om klimaløsninger eller håp, men en bok som forteller om de dramatiske endringene som faktisk pågår når isbreer smelter, tundra tiner og havis forsvinner. Det forandrer natur, havstrømmer og vindretninger over hele kloden, og det endrer hvordan millioner av mennesker kan leve - selv langt unna is og snø.

Den grønne øya

En gripende og aktuell roman fra en av landets mest folkekjære forfattere. Få norske forfattere har en like stor og trofast leserskare som Gert Nygårdshaug. Gjennom en rekke bøker har han befestet sin posisjon som den forfatteren som kanskje aller sterkest tar ansvar for den stadig mer akutte klimakrisen. Det alvorlige temaet kombineres som alltid med humor, spenning og facinerende kunnskap om Moder Jord. I romanen Den grønne øya møter vi den selvlærte havforskeren Hans Zolon. Zolon forlater de brunsvidde vinmarkene ved Bodensjøen. Han vandrer ut mot havet, han vil se om det finnes håp for fremtiden. På en øde strand skjer noe som skal forandre Hans Zolons ensomme oppdrag fullstendig. Han får en oppgave han ikke aner hvordan han skal løse. Det gjelder livet til et nyfødt barn.

Verden på vippepunktet - hvor ille kan det bli?

Av Dag O. Hessen

For 70 000 år siden fantes det en art, bestående av spredte bestander på noen hundre individer, som stort sett levde fredelig i et hjørne av Afrika. I dag teller arten 9 milliarder, og er i ferd med å forandre planeten fundamentalt. Arten det er snakk om er oss. Det vi gjør mot jorda registreres på en geologisk tidsskala, over hundretusenvis av år. Så omfattende er utslippene av klimagasser og reduksjonen av naturmangfoldet vi har stått for i løpet av et ørlite øyeblikk i klodens lange historie. Dag O. Hessen tar derfor bladet fra munnen. Med utgangspunkt i forskning, ikke skremselspropaganda, viser han hvordan det står til med natur og klima - og hvor ille det kan gå.

Hvordan unngå en miljøkatastrofe - teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger

Av Bill Gates

Bill Gates har det siste tiåret arbeidet med klimaspørsmål. Med hjelp fra verdens fremste eksperter innen fysikk, kjemi, biologi, statsvitenskap og økonomi har han laget en «masterplan» for hva vi må gjøre for å unngå katastrofen. I boken forklarer han hvorfor og hvordan vi må arbeide for å nå frem til nullutslippsmålet. Han gir oss en realistisk beskrivelse av utfordringene vi står overfor, og beskriver teknologien som eksisterer i dag. Han viser også hvilke teknologiske gjennombrudd vi er avhengige av for å nå målet om null utslipp. Dette er en utfordring som må håndteres av hvert enkelt land og deres politikere, av alle typer organisasjoner og av oss som individer. Et unikt samarbeid kreves, men det hele må starte med kunnskap.

I hverandres verden - 11 samtaler om klima, natur, aktivisme, politikk og menneskerettigheter

Av Penelope Lea

Penelope Lea er en ung og sterk stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Hun har sittet i styret for Miljøagentene, ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør - i en alder av 17. Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet mennesker med ulike innfallsvinkler til hva vi kan gjøre for klimasaken, og boken er en samling av disse møtene. Intervjuene gir en bred forståelse av klimasaken, sammen med en gjennomgående, personlig fortelling fra Penelopes arbeid som klimaaktivist.

Et liv på vår planet - mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden

Av David Attenborough

Et liv på vår planet er en sterkt personlig fortelling om endringene som har skjedd i verden siste hundre år, omtrent like lenge som David Attenborough har levd på kloden. Hvordan gjorde vi vår største feil, utryddet nesten halvparten av klodens dyre- og naturliv? Og hvordan, hvis vi handler nå, kan vi rette opp mange av feilgrepene våre? Vi har én siste sjanse til å redde verden og gjenopprette den fantastiske planeten vi arvet.

Gjenbruk med Ingrid & Ingrid - få en bærekraftig garderobe med brukte kvalitetsplagg

Av Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne

Javisst går det an å bygge opp en garderobe med bare brukte klær! Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne gir deg sine beste tips til hvordan du hopper av fast fashion-karusellen, og heller skaper deg en garderobe som varer. I denne boka viser de hva som er de beste bruktkuppene, forklarer forskjellen på ulike materialer og kvaliteter, gir råd om hva du skal se etter og hvor du skal lete. De gir råd og tips om hvordan du får klærne dine til å vare lengst mulig, om reparasjon og flekkfjerning, og hvordan du kan justere et plagg til å passe deg. Boka guider deg til å finne brukte klær som passer din stil, enten du elsker å gå på skattejakt på loppemarkeder, eller du aldri har kjøpt brukte klær før. Ved å skaffe deg brukte klær i stedet for å kjøpe nytt, og ta godt vare på plaggene dine, får du en mer bærekraftig garderobe

Mitt klimaregnskap- et forsøk på å leve bærekraftig

Av Anja Bakken Riise

Det er mulig å leve bærekraftig. Men hva skal til? Kan du spise kjøtt, handle nye klær eller fly til Syden? En gjennomsnittlig nordmann slipper ut 11 tonn CO2 i året. For å nå klimamålene i Parisavtalen må hver og en av oss slippe ut mindre enn 2,5 tonn CO2 innen 2030. Hvordan klarer vi det? Anja Bakken Riise ville finne ut hva det vil si å leve miljøvennlig, og ga seg selv et klimabudsjett. I et halvt år førte hun regnskap over hva hun spiste, hva hun handlet og hvor mye hun reiste - og regnet om alt til CO2-utslipp. Hennes erfaringer er både inspirerende og tankevekkende. I boka får du vite de viktigste tingene du selv kan gjøre for å leve miljøvennlig, og hvordan vi må endre politikken som skaper overforbruk og klimakrise.

Et isbjørnliv - alene mot en varmere klode

Av Arne Egil Tønset

En spennende historie om isbjørnens kamp for å overleve og en enestående reise inn i isbjørnens ukjente rike. Et isbjørnliv er et ensomt liv. Når den ikke sover og hviler, vandrer eller svømmer den, på evig jakt etter mat. Opp mot tusen kilometer i året og flere hundre kilometer på svøm. Arne Egil Tønset målbærer mange menneskers sterke fascinasjon for isbjørnen i denne boken. Her får leserne et uforglemmelig møte med kongen av Arktis, verdens største rovdyr, og et nærbilde av isbjørnens barske livsbetingelser som gjør oss bedre i stand til å forstå sammenhenger og klimatiske endringer i det arktiske naturmiljøet. Boken formidler det nyeste av forskning om dyr og bestand, om forvaltning og livsgrunnlag. Men her er også rom for mytiske isbjørnhistorier og skjebnetunge møter mellom menneske og dyr. Boken er en spennende historie om isbjørnens kamp for å overleve og en enestående reise inn i isbjørnens ukjente rike.

På naturens skuldre - hvordan ti millioner arter redder livet ditt

Av Anne Sverdrup-thygeson

Glitrende fortellinger om vårt samspill med naturen. Du og jeg er innvevd i naturens flettverk, mye tettere enn du tror. Millioner av arter gir oss mat, medisin og et levelig miljø, i tillegg til at naturen gir oss kunnskap og glede. På engasjerende vis forteller Anne Sverdrup-Thygeson spennende og tankevekkende fortellinger om naturen. Forfatteren tar oss med ut i regnskogen, der orkidebiene lager parfyme og pollinerer nøttene du spiser i jula. Inn i den svale skyggen under bygatenes store trær, de som gjør at vi trenger mindre luftkjøling. Ned i skyttergravene der soldatene brukte selvlysende sopp som lykt i måneløse netter. Vi får lese om trær i gammelskogen som gir oss kreftmedisin og isfuglen som inspirerte konstruksjonen av lyntog. Men også om hvordan vår framferd kan sette alt dette i fare. For i vår evne til å utnytte naturen, ligger også risikoen for å undergrave vårt eget livsgrunnlag. Vi snakker i dag om en naturkrise, der arter trues og levesteder forsvinner - en krise like akutt og alvorlig som klimakrisen. Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på. Vi må lære oss å spille på lag med naturen.

Sarabande

Av Sara Sølberg

Hvordan fortsette å leve i en verden på randen av økologisk kollaps, med vissheten om at ens egen art er den skyldige, og at virkeligheten når som helst kan bryte sammen?

Det er den varmeste sommeren i målt historie. Silja jobber som gartner og ser tydelig hvordan naturen er i kritisk forandring, men hun ser ikke at også hun selv er i endring. I løpet av noen intense dager oppløses virkeligheten slik hun kjenner den, og hun begynner å oppleve verden som maur, meitemark og møll. Da hun en dag våkner som menneske igjen, er det på et sykehus, der erfaringene hennes betegnes som syke og uvirkelige. Ingen tror på at det hun sier, er sant. Noe er endret, samtidig som alt fortsetter som før. «Sarabande» er en roman om et menneske i krise og om jordens krise.

Den store klimaguiden

Av Thomas Horne

Boka som hjelper deg å regne ut klimaavtrykket av hverdagen din - og viser deg hvilke valg som virkelig nytter. Er det egentlig klimavennlig med elbil? Hvor ille er den flyturen til New York i den store sammenhengen? Og hva er klimaeffekten av å vente et år med å kjøpe ny mobil? Nå trenger du ikke å lure lenger: Den store klimaguiden har svaret. Med massevis av informasjon, instruktive og lettfattelige illustrasjoner og svar på nesten tusen små og store klimaregnestykker, gir denne boka deg all kunnskapen du trenger for å ta gode klimavalg. Ingen kan redde klimaet alene: Skal vi løse klimakrisen, kreves kollektive tiltak og strukturelle endringer. Men alle kan gjøre en forskjell. Alle som ønsker å leve mer klimavennlig, sender viktige signaler til politikere, næringsliv og omgivelsene rundt seg

Hva er greie med klima?

Av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

Frittstående oppfølger til Grønne greier - om natur og miljø og sånt! Radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl gjør bokstavelig talt et dypdykk ned i den pågående klimakrisen, og ser nærmere på hva som er i ferd med å skje, hvorfor det skjer, hva som blir konsekvensene og hva som eventuelt kan gjøres. Det er tungt og komplisert stoff, men det formidles på en smart, morsom og lettfattelig måte, av to mestere i faget. Også denne gangen er forfatterne tegneseriefigurer i boka - i en lenger og helt nyskrevet serie.

Parterapi - for oljefolk og klimaaktivister

Av Magnus E. Marsdal

Tillitsvalgt Atle Tranøy leder oljearbeiderne i Aker-konsernet. Klimaaktivist Anja Bakken Riise leder Framtiden i våre hender. Dette er historien om hva som skjedde da de begynte å lytte til hverandre. Er det økonomisk mulig å fase ut industrier som står for nær 60 prosent av norsk vareeksport? Er det moralsk forsvarlig å ikke gjøre det, når FN har erklært «kode rød» for menneskeheten? Forfatter Magnus E. Marsdal utforsker begges perspektiver i en polarisert konflikt der alt settes på spill. Må en av sidene tape? Finnes det en løsning som kan forene klimaaktivister og oljefolk?

Det store klimasøksmålet

Av Marius Gulbranson Nordby

I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser. Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes.