Hopp til hovedinnholdet

Reisebokforfatternes «hemmelige» ferietips

Lange køer, nedtråkkede stier og massevis av folk. Det er slik vi husker de mest kjente turistattraksjonene fra i fjor sommer. Hvorfor ikke tenke litt utenfor boksen i år?
Publisert14. juni 2021
TekstBerit Rødstøl

Her er reisebokforfatternes beste tips til årets norgesferie.

Dalen i Telemark fra boka Tur-retur Norge med @helenemoo» Foto: Helene Myhre Østervold
Helene Myhre Østervold har valgt seg Dalen i Telemark som favoritt. Foto: Helene Myhre Østervold

Dalen i Telemark

Helene Myhre Østervold er 23 år gammel og forfatter av boka «Tur-retur Norge med @helenemoo» som er basert på den populære instagramkontoen @helenemoo. 

– Dalen i Telemark er en storfavoritt i hjemfylket mitt, som ligger bortgjemt mellom bratte fjell, innerst i Telemarkskanalen. Her møter du på et fantastisk fjordlandskap som tatt ut fra et eventyr, med eventyrhotellet Dalen Hotel som midtpunktet på det lille tettstedet. Ved vannkanten i Dalen kan du nyte et friskt bad kombinert med 80 varmegrader i vakre Soria Moria Sauna. Den fineste utsikten får du langs Lårdalstigen på nesten 14 km mellom Dalen og Lårdal. Turen opp til Rui-plassen tar bare 20-30 minutter og gir en fantastisk utsikt over det frodige landskapet.

Dalen er med andre ord et reisemål jeg anbefaler å sette høyt på lista over steder å besøke i sommer!

Tur-retur Norge med @helenemoo

Av Helene Myhre Østervold

Årets flotteste turbok fra skaperen av den populære instagramkontoen @helenemoo!

Tur-retur Norge med @helenemoo»Foto: Helene Myhre Østervold
Ved vannkanten i Dalen kan du nyte et friskt bad kombinert med 80 varmegrader i vakre Soria Moria Sauna. Foto: Helene Myhre Østervold
Tur-retur Norge med @helenemoo»Foto: Helene Myhre Østervold
Dalen i Telemark ligger bortgjemt mellom bratte fjell, innerst i Telemarkskanalen. Foto: Helene Myhre Østervold

H.M. Dronning Sonjas Panoramatur i Hardanger

Søstrene Stine og Hege Schultz Heireng er kjente ambassadører for det kortreiste friluftslivet, og har gjestet flere TV- og radioprogrammer. I 2016 fikk de mye oppmerksomhet for turprosjektet «52 overnattingsturer på 52 uker», og ble nominert til prisen Årets Nye Eventyrer.

– Langs en av verdens vakreste fjordarmer tar Panoramaturen deg med på en sti som kombinerer klassisk viddelandskap med vill vestlandsnatur. Her møter du intens epleblomstring i vannkanten, brusende fosser i fjellsidene og kritthvite isbreer mot himmelen.

Fra fjordbygda Kinsarvik følger du en godt merket sti oppover fjellsiden. Jo høyere du kommer, jo større blir utsikten. Turen følger langs fjellkammen sørover og du passerer stadig nye utsiktspunkt som tar pusten fra deg. Etter en vakker tur gjennom spennende landskap, avslutter du med en bratt nedstigning forbi de vakreste fossefall, vårgrønn løvskog og til de endeløse rekkene av frukttrær ved Lofthus.

Norges beste turklassikere

Av Stine Schultz Heireng og Hege Schultz Heireng

En guide til Norges råeste naturopplevelser. Har du sett Preikestolen glitre i solskinnet? Kjent suget i magen over Romsdalseggen? Opplevd nordlyset danse over Finnmarksvidda, eller hørt Vettisfossen dundre ned i Utladalen?

Stine Schultz Heireng og Hege Schultz Heireng
Få ting slår Hardanger under fruktblomstringen. Foto: Stine Schultz Heireng og Hege Schultz Heireng
Toril Moland har skrevet om norges vakreste steder.
Reiselivsjournalist og forfatter Torild Moland har besøkt noen av de mest unike overnattingsplassene i Norge. Foto: Torild Moland.

Konglehytta, Espa

Torild Moland er reiselivsjournalist i Vagabond og forfatter av den populære boken «110 unike overnattinger i Norge»

– Konglehytta er verken den mest prangende, luksuriøse eller avsidesliggende av de 110 unike overnattingene vi har samlet i boken. Men det er kanskje den koseligste. Og verdens beste eksempel på at man ikke trenger mye luksus og stor plass for å ha det bra. Hytta er 19 kvadratmeter stor, men rommer likevel både kjøkkenkrok, bad med dusj og wc, lenestoler og en himmelsk dobbeltseng hvor man kan nyte morgenkaffen med utsyn over Mjøsa gjennom et buet vindu.

Utenfor er det bålpanne, lykter med levende lys og lenestoler dekket av varme saueskinnsfeller. Designet er riktignok ganske kult, tegnet og bygget av det estiske selskapet Iglucraft, som satser på håndlagde produkter i nordisk design. De kombinerer mange hundre år gammel shingelteknologi med moderne kunnskap og håndverk. Dessuten har hytta selskap av en liten badstue i samme utforming. Konglehytta ligger bare en drøy time fra Oslo, på kanten av hyttefeltet Mjøsli, nå kjent fra realityprogrammet Sommerhytta, og er verdens søteste lille kongle.

«110 unike overnattinger i Norge»

Av Torild Moland

«Denne boka er en guide til å bli forelsket i herlige Norge.» thetravelinspector.no

 Foto av Konglehytta. Foto: Ronny Frimann.
Konglehytta er 19 kvadratmeter stor, men rommer likevel både kjøkkenkrok, bad med dusj og wc, lenestoler og en himmelsk dobbeltseng hvor man kan nyte morgenkaffen med utsyn over Mjøsa. Foto: Ronny Frimann.
Fra boka Bortom allfarveg med Gunnar Garfors
Globetrotteren Gunnar Garfors anbefaler Vestlandet. Foto: Øystein Garfors

Stormhytta, Kråkenes fyr og KAMI Skotholmen

Globetrotteren Gunnar Garfors har besøkt absolutt alle land i verden. Nå har han satt seg fore å oppdage hjemlandet i boka «Bortom allfarveg»

– Det vêrharde Vestlandet er undervurdert så det held. Kanskje er det ikkje alltid sol her, men kva gjer vel det med ville naturformasjonar som endrar seg kvar einaste meter ispedd arkitektoniske perler og kulinariske tilfredsstillingar på rad og rekke. Med heile 81 spektakulære stader i «Bortom allfarveg» er det umogeleg å velje berre éin, men la meg starte med øya Frøya i Sogn og Fjordane og stormhytta Dosabu.

Du skjønar at utsikta umogeleg kan vere så ille når det tøffe bygget er omringa av stadnamn som Grøfta, Veggen og Ørnereiret. Og så hjelper det at Atlanterhavet slår innover stupbratte fjellveggar og klipper 300 meter rett ned. Overnatting med vind i håret finn du på Kråkenes fyr nokre øyar lengre nord. Det er landets mest vindutsette fyrlykt med vegtilkomst. Til slutt er det på tide med luksuriøst gourmetinntak akkompagnert av heftig utsikt over storhavet frå KAMI Skotholmen utanfor Fosnavåg.

Bortom allfarveg - 81 reisetips til ein spektakulær norgesferie

Av Gunnar Garfors

Boka til din neste norgesferie! Gunnar Garfors er kjent for å ha besøkt alle land i verda. No har globetrottaren pakka sekken for å oppdage eige land og spora opp dei mest unike og undervurderte stadene i Norge.

Foto: Per Roger Lauritzen
Per Roger Lauritzen foretrekker både fjell og fjord. Foto: Per Roger Lauritzen
Per Roger Lauritzen er en erfaren reisebokforfatter.
Foto: Per Roger Lauritzen

Høyt og lavt langs Sognefjorden

Per Roger Lauritzen har utgitt et stort antall turbøker om friluftsliv og natur. Han har fartet mer rundt i landet enn de aller fleste og er nå aktuell med boken «Norges beste omveier»

– For en rastløs sjel som har reist mye rundt omkring i eget land i over femti år det ikke lett å plukke ut en favoritt blant de utallige turmulighetene i Norge. Men må jeg, vil jeg nok reise til et sted der jeg både kan padle og gå i fjellet. Et meget godt alternativ er derfor å kjøre den fantastiske fjellveien mellom Årdal og Turtagrø vest i Jotunheimen. Der kommer jeg tett på Norges høyeste fjelltopper.

Det er fantastisk for en som trives blant fjell. Ved å fortsette ned til Skjolden og utover langs Sognefjorden til Urnes får jeg dessuten både tilfredsstilt min interesse i å besøke spennende kulturminner og padle flotte fjorder. Etter en natt på Norges eldste hotell, Walaker i Solvorn, er det naturlig å dra utover langs Sognefjorden til Solund og Utvær. Der får jeg også med meg Norges vestligste kystlinje og muligheten for å overnatte i et fyrtårn. Omveiene er ofte snarveiene til gode opplevelser.

Norges beste omveier

Av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes

Når veien er målet er Norges beste omveier en turguide for deg som søker deg litt utenfor allfarvei til noe litt mer enn det helt vanlige.

Foto: Sverre Hjørnevik.
Stupbratte Aurlandsdalen byr på minner for livet. Foto: Sverre Hjørnevik.

Aurlandsdalen

Terje Karlung har reist Norge på kryss og tvers i en årrekke. Han har skrevet flere reisebøker og er aktuell med boken «Norges fineste teltturer»

– Jeg liker meg både ute ved kysten, på høyfjellet og i de mange nasjonalparkene vi er så heldige å ha. Likevel havner jeg nok på Aurlandsdalen som ender opp innerst i Aurlandsfjorden. Dalen er fantastisk vill og vakker og er merket som en del av Turistforeningens stinettverk.

Hele stien fra Finse på 1222 moh. ned til Vassbygdi på 50 moh. kan gjerne tas over flere dager med overnattinger langs stien. Den nederste og mest pittoreske delen, fra Østerbø til Vassbygdi, er ca. 20 kilometer lang. Dalen varierer fra lett til vanskelig og du må være i normalt god form. Det er nok av leirplasser underveis. Benytt gjerne de gamle beitemarkene eller de flate partiene langs elven, men vis hensyn, dette er sårbar natur. Mange kombinerer denne turen med sykling langs Rallarvegen, det er et utmerket alternativ hvis du er i området i mange dager.

Norges fineste teltturer

Av Terje Karlung

Turglede gjennom teltduken. Få steder i verden kan tilby så flott og variert natur som vi finner i Norge.

Kjøp boken
Foto: Marius Negård Pettersen
Marius Negård Pettersen har tatt vannveien til Aurlandsdalen. Foto: Marius Negård Pettersen

Vannveien til Aurlandsdalen

Marius Nergård Pettersen er forfatter, fotograf og foredragsholder. Han tilbringer det meste av tiden sin ute og har utgitt ti bøker og noen hundre artikler om friluftsliv.

– Turen gjennom Aurlandsdalen er populær. Det er det gode grunner til. Nesten ingen andre turer varter opp med så variert og dramatisk landskap på så kort distanse. Her får du fjell, fosser, bratte kløfter og frodige skoger. Turen er også lett tilgjengelig, med flere mulige startsteder. Om du vil gå hele veien fra høyfjell til fjord og gå i tre dager, så starter du på Finse og går via Geiterygghytta og Østerbø til Vassbygdi. Om du vil gå kortere, kan du starte på hvilket som helst av disse andre stedene. Alle har mulighet for overnatting.

Særlig den siste etappen fra Østerbø er utrolig vakker. Få gjerne med deg avstikkerne til Bjønnstigen og Vetlahelvete, et spektakulært utsiktspunkt og en like spektakulær jettegryte.


Norges beste sommerturer

Av Marius Nergård Pettersen, Inger Lise Innerdal, Otto Teksum Lund, Sissel Jenseth

Perfekt bok for å planlegge sommerferien. Nordmenn har fått smaken på norgesferie og friluftsliv i praktfull norsk natur.