Hopp til hovedinnholdet

Strålende oppfølger fra Michelsen

Andre bok i serien om solfangeren Alma Freng skinner enda sterkere enn debuten.
TekstNora Steenberg/ BOK365

TERNINGKST 5

Ida Tufte Michelsen

Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet

Barn og ungdom

Aschehoug

277 sider

Ida Michelsen debuterte i fjor med første bok om Alma Freng – den vanlige jenta som oppdager at hun er solfanger, altså en som kan bøye tiden ved hjelp av solstråler. Boken fikk god kritikk – blant annet på BOK365.

Nå er Michelsen aktuell med andre bok i serien om Alma Freng – og oppfølgeren byr på en mer dramatisk og fengende fortelling.

Alle jakter alle

Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet byr på en mer tempodrevet fortelling enn debuten, mye fordi mer står på spill for Alma enn tidligere.

Alma unnslapp så vidt den onde storministeren Gabriella Grubels klør i forrige bok, og storministeren driver en intens jakt etter den unge jenta. Alma på sin side fortsetter jakten etter sin egen mor, som forsvant da hun var ung.

Samtidig har ikke Almas utdanning til å bli en fullverdig solfanger stanset opp. Men også dette aspektet i Almas liv byr på utfordringer, da hun, som har vokst opp uvitende om sine evner, føler hun ligger milevis bak de andre elevene. Heldigvis kan hun lene seg på en ny bestevenn, Pilla – men når Alma lærer at faren hennes forsvant under like mystiske omstendigheter som Almas mor, byr også dette vennskapet på utfordringer.

Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet

Av Ida Tufte Michelsen

Ingen blåkopi

I likhet med debuten er det ikke et banebrytende utgangspunkt Michelsen bringer til bords – men nok en gang viser hun at det er lite annet enn rammeverket i fortellingen som er oppskriftsmessig. Michelsens bokserie er på ingen måte en blåkopi av hverken Harry Potter eller Ingenlund – selv om innflytelsen fra disse barneboksuksessene er tydelig.

Michelsen fortsetter utviklingen av Frengs magiske univers, og til lesernes store glede blir vi kjent med stadig flere underfundige detaljer ved dette universet.

«Et miff er det som tilsvarer et minutt i elleveren. Seksti miff er en badd, altså det som tilsvarer en time. Det du opplever som en time i elleveren, er en badd. Men det du opplever som en time i elleveren, er ikke engang et sekund i nuet. Er du med?»

Samtidig er det nettopp på detaljnivået i dette magiske universet at Michelsen halter litt. En bok som baserer seg på en «drømmeverden» skal være burlesk og skrullete – men det kan raskt bli forvirrende også. Og det blir det tidvis i denne oppfølgeren.

Magisk og unikt resultat

Michelsen beviser også i denne oppfølgeren at hun er en mester på mystikk. Den underliggende krimfortellingen, med flere subplot, blir glimrende vevd inn i hovedhistorien, uten at det føles som boken gaper over for mye.

Michelsen funnet sin stemmene som forfatter, og det er en mer selvsikker forfatter som trer frem i Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet. Michelsen er god på tempo og ikke minst gode tvister – noe som gir en rågod oppfølger.

Til leserens store glede, legger hun også opp til en heftig tredje bok i serien om Alma Freng.

Michelsen og Alma Freng er et kjærkomment bidrag til norsk barnelitteratur, og ikke minst et bevis på at selv et oppskriftsmessig utgangspunkt, kan gi et svært magisk og unikt resultat.

Alma Freng og solfangerne

Av Ida Tufte Michelsen

Alma Freng gjør alt hun kan for å passe inn på den nye skolen, og vil aller helst være så vanlig som mulig. Det skal vise seg å bli vanskelig når hun en dag får vite at hun er solfanger, og at hun må hjelpe verden med å passe på alle tidstrådene. Solfangerne planlegger et angrep på landets storminister Gabriella Grubel, som forsøker å utrydde dem. De trenger Almas hjelp, og dermed må Alma ikke bare lære seg å fly, men også å fange solstråler, og alt dette på bare noen uker.