Hopp til hovedinnholdet

En verden av fantasi og spenning

Forfatter Camilla Brinck greide verken å sitte stille, eller lese bøker da hun var liten. Nå har hun skrevet en hel serie for barn som seg selv.
Foto & videoLindrizia AB
TekstBerit Rødstøl
Musene Musse og Helium har hjulpet mange barn med å knekke lesekoden.
Musene Musse og Helium har hjulpet mange barn med å knekke lesekoden.

– Jeg vil at bøkene mine skal være like morsomme for både foreldre og barn, slik at man får kvalitetstid sammen, sier forfatteren. Hun mener at barna fort merker det når de voksne er interesserte og har det gøy. Nå har hun skrevet serien om musene Musse og Helium som både lille Camilla og store Camilla ville ha likt.

De to musene Musse og Helium har fått mange små fans de siste årene.
De to musene Musse og Helium har fått mange små fans.

Skapt ved et uhell

De to musene Musse og Helium ble skapt ved et uhell i musikkstudio da Camilla, som har jobbet som artist og låtskriver, skulle forvrenge stemmen slik at den hørtes ut som en mannsstemme. Istedenfor en mørk basstone, kom den lyse stemmen til Helium ut. – Jeg er overbevist om at det var Musse og Helium som fant meg og at jeg er et medium for dem, sier Camilla og ler. Hun mener at de populære musene skriver historiene sine gjennom henne. – Jeg hadde ikke noe valg, men jeg er takknemlig for at jeg er utvalgt av Musse og Helium for å være deres ambassadør.

– Hvem ligner mest på deg?

– Jeg er mest lik Musse, som ikke greier å sitte stille, og som handler først og tenker etterpå. Musse er veldig impulsiv, mens Helium vil ha litt mere orden på sakene, sier Camilla.

Dysleksibriller

Den populære svenske forfatteren får mange meldinger, håndskrevne brev og telefoner fra leserne sine. Spesielt fint synes hun det er når hun får høre om barn som har slitt med å knekke lesekoden og som har brukt Musse og Helium som en brygge inn i lesingen. – Jeg har fått tilbakemeldinger om at unger som tidligere har slitt med å lese har blitt helt «boktokia» og pløyer disse bøkene, sier Camilla.

Hun har selv slitt med dysleksi og vet godt hvordan det kjennes når bøkene skaper snubletråder. Som barn hadde Camilla også store utfordringer med å sitte stille. – Jeg ble plassert i OBS-klassen (Spesialklassen) og ble hentet til et annet rom sammen med to andre da vi skulle lese. Jeg fikk ingen forklaring på det, så jeg følte meg helt idiot. Det var ingen som sa at jeg hadde dysleksi, jeg fikk aldri vite det, men skjønte det etter hvert som jeg ble voksen.

På grunn av dysleksien hadde ikke Camilla tenkt tanken på å bli forfatter, men når Musse og Helium dukket opp i livet hennes ble det naturlig å begynne med lydbøker før hun kastet seg på å skrive fysiske bøker. – Jeg var vant til å jobbe med lyd og musikk og derfor var det enkelt for meg å produsere lydbøkene først.

Populær serie

Musse og Helium passer godt for barn mellom 6-10 år, men også som høytlesningsbok fra 4 år. Serien er et univers som forener kunnskap og underholdning, vennskap og sosial kompetanse. Musse og Helium har siden 2018 solgt over 400 000 bøker og lydbøker i Sverige, og alle de fem bøkene er bestselgere blant barnebøkene de siste årene. Foreløpig har det kun kommet ut tre bøker i Norge, men det er mye å glede seg til fremover.

«Camilla Brincks svenske barneboksuksess er en fornøyelig affære – perfekt til lesere i slukealderen.» skriver anmelder Nora Stenberg i BOK365.
«Camilla Brincks svenske barneboksuksess er en fornøyelig affære – perfekt til lesere i slukealderen.» skriver anmelder Nora Stenberg i BOK365.
En dag oppdager Musse og Helium et hull i veggen og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr!
En dag oppdager Musse og Helium et hull i veggen og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr!

Mysteriet med hullet i veggen

Av Camilla Brinck

La eventyret begynne! De to små musene Musse og Helium har på mystisk vis havnet hjemme hos en jente som heter Camilla. En dag oppdager de et hull i veggen og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr! De lander i en verden som er helt ulik vår verden. Den nye verdenen kalles for Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket og derfor får de et farlig, men svært viktig oppdrag. Med hjelp av nye venner gjør de seg klare til å starte på sitt livs eventyr. Musse og Helium må finne den forsvunne Gullosten og sikre Dyreriket fra de onde Duejegerne og alt ondt.

Jakten på gullosten

Av Camilla Brinck

Del 2 av serien Musse & Helium

De to små musene Musse og Helium har fått i oppgave å redde Dyreriket og dets innbyggere fra de onde duejegerne. De må derfor ut på et spennende eventyr for å finne den magiske gullosten. På veien møter de både gode og onde skapninger, og det er ikke lett å vite hvem de kan stole på. Musse og Helium møter på mange overraskelser, og det viser seg at deres venner Ta-Ta og Gribbeline ikke har fortalt hele sannheten om Dyreriket. Det skjer uforklarlige ting som at usynlige bruer dukker opp, skapninger går opp i røyk og det virker som at trestubber kan prate! Det blir ingen rolig start på eventyret for våre små venner.

Eventyret i Lindrizia

Av Camilla Brinck

Jakten på gullosten fortsetter ... I den tredje boken om Musse og Helium får du bli med de små musene inn i enda en magisk verden - vinterlandet Lindrizia, som er prinsessen Frahs vakre rike. Men det skumle snømonstret Galaha bor også her. Om han får fatt i Musse og Helium er eventyret deres over! Musene møter ikke bare utfordringer, men de ser og opplever også fantastiske ting. For eksempel dukker det opp usynlige servitører, en giraff med tre hoder og flygende hunder! Vil Musse og Helium finne sporene som leder til gullosten og foreldrene? Selv om alt ikke går som planlagt, er en ting sikkert: Musse og Helium er svært modige. De gjør virkelig sitt beste for å redde Dyreriket og alle dets innbyggere fra de onde duejegerne.