Hopp til hovedinnholdet

Åtte tips som kan øke barnas leselyst

Sliter du med å få barna vekk fra skjermen? Hva om spilling ikke er den store stygge ulven, men heller en inngang til å få barna til å lese flere bøker?
TekstBerit Rødstøl
Sliter du med å få barnet til å lese? Da er du ikke aleine. Her er våre boktips for barna.
Sliter du med å få barnet til å lese? Da er du ikke aleine. Her er våre boktips for barna.

Det tok litt tid før jeg innså det: Jeg kommer aldri til å vinne kampen mot skjermen. Så da måtte jeg endre strategi. Jeg bestemte meg for at jeg skulle være på lag mine små digitale natives. Jeg ville forstå hva det var som trigget dem. Hva det var som gjorde at de ble trukket mot spillingen gang på gang. Etter hvert innså jeg at spill og bøker har noen fellesnevnere: Det handler om å gå inn i et univers, om å drømme seg bort til en magisk verden, men også om språkferdigheter, kreativitet og intuisjon. Ikke minst skjønte jeg at det ikke trenger å være hverken eller.

Før jeg fikk barn tok jeg det for gitt at barna mine kom til å bli bokormer, men etter hvert som hverdagen skred frem skjønte jeg at selv lesehester som meg må gjøre et godt stykke arbeid for å få opp leselysten hos de små. Gode rutiner for høytlesning på senga er ikke alltid nok for å få barna til å begynne å lese selv. Vi brukte derfor mye tid på å finne frem til barnas interesser heller enn å tvinge på dem våre gamle favoritter. Ikke minst skjønte vi at lesingen måtte vedlikeholdes. Jeg lærte at det ikke finnes noen fasit for leseglede – barna er forskjellige, har ulike interesserer, ulik tålmodighet og modning. Men at nøkkelen lå i hvordan vi som voksne tilrettela og oppmuntret til barnas lesing. 

Å få barna interessert i bøker kan kreve både engasjement og en solid dose tålmodighet. Her er mine tips og triks til hvordan jeg har fått mine småtasser til å bli bokormer:

Ha alltid en bok i nærheten

Kanskje har du lagt merke til det selv også? Bøker i bokhylla eller på nattbordet skaper leselyst. Mine barn har en liten hylle i nærheten av senga der vi stadig bytter ut bøkene slik at barna selv kan plukke ut en bok de liker. Ikke glem å pakke bøker når du skal på ferie – leselysten må vedlikeholdes.

La barna selv velge bøker

Mine barn elsker å være med til bokhandelen eller biblioteket for å velge ut sine egne bøker. Jeg har ofte blitt overrasket over hva det er som fanger interessen deres. Åtteåringen foretrekker for eksempel faktabøker om reptiler, gjerne skrevet for voksne, mens storesøster har flere serier som hun leser samtidig.

Finn ut hva barna interesser seg for

Alle barn er forskjellige. Noen elsker å lese om dinosaurer, andre vil ha skumle historier, karakterer de kjenner seg igjen i eller fantasifulle skapninger. Nøkkelen til leselyst kommer ofte gjennom å finne frem til de riktige bøkene.

Kjempeblekkspruten

Av Lars Mæhle

Dinosaurer har en magisk tiltrekningskraft på mange unge lesere. Introduserer du dem for Dinosaurgjengen har dere en hel serie av bøker å glede dere til.

Passer for alle fra fire år og oppover.

Kjøp boken

På samme lag

Av Ada Hegerberg, Andrine Hegerberg og Harald Rosenløw Eeg

En bok om å stå opp for seg selv, om å finne sin plass på laget, men også i verden. Super bok for alle kjønn.

Passer for alle fra ti år og oppover.

Kjøp boken

Skap magi - les for barna

Du må aldri slutte å lese høyt for barna. Det er lett å tenke at du ikke lenger trenger å lese høyt når barnet har lært å lese selv, men tenk alle de fine stundene dere går glipp av. Ved å lese sammen får dere en felles erfaring og et utgangspunkt til å snakke sammen. I min familie leser vi noen ganger så spennende bøker at vi glemmer både tid og sted.

Si aldri nei til å lese høyt: Berøm alle initiativ barnet tar til å ville lese. Gjør gjerne lesingen til en rutine på lik linje med tannpuss, men gjør det lystbetont.

Den kjempestore Bjørnisboka

Av Marthe Gravseth Aspen

De minste digger Brannbansen Bjørnis og vil helst lese denne boka igjen og igjen og igjen.

Hvor lang er stigen på stigebilen? Hvordan ser det ut inne på brannstasjonen? Hvor skaffer Bjørnis vann til brannslangen sin? Her kan du lese om alt dette og enda mer.

Passer for barn fra fire år og oppover.

Beistet tar hevn

Av Jack Meggitt-phillips

Serien om Beistet og Bettina har vært en ubetinget høytlesnings-suksess i min familie. Vi gikk langt over anstendig leggetid for å få med oss historien om den 511 år gamle Ebenezer, urokråka Bettina og beistet på loftet.

Passer for barn fra ti år og oppover.

Kjøp boken

Lag en hyggelig lesestund

Hvem sier at lesestunden må være i sofaen eller i senga? Bygg en hytte av puter og les med lommelykt, ta med boka ut i hengekøya, lytt til lydbøker i bilen eller les foran bålet på tur. Magien kan skapes over alt.

Snakk om boken

En bok åpner opp til gode samtaler – kanskje blir du overrasket over hva som foregår i hodet til barnet. Det finnes en rekke bøker som er skrevet for at barnet skal forstå sine egne følelser, vennskap eller andre situasjoner barnet befinner seg i. Finn frem til bøker som skaper undring og nysgjerrighet.

Peppa elsker planeten vår

Av Lauren Holowaty

Gjenkjennelse er viktig for de minste barna. Derfor er også bøker om velkjente barne-tv figurer spesielt populære.

I Peppa elsker planeten vår gjør Peppa og Georg alt de kan for å hjelpe miljøet. I barnehagen skal de lære å passe på planeten vår. Peppa og Georg viser at alle små ting vi gjør, kan gjøre en STOR forskjell.

Fin liten bok som kan skape mange fine samtaler om miljøet.

Passer for barn fra to år og oppover.

Vær et forbilde:

Les selv! Barna tar etter alt vi voksne gjør. Vis interesse og entusiasme for bøker og vis gjerne at du selv finner glede i en bok. Det er neppe mange barn som får leselyst av å se foreldrene med nesa godt plantet i telefonen.

Finn en favorittserie

For mange er det kanskje lettere å holde leselysten oppe hvis man har en favorittserie. Et godt tips kan være å begynne med en tegneserie med lite tekst for så å gå til litt mere teksttunge bøker etter hvert. Det finnes så utrolig mange fine serier for små lesere nå, så her er det bare å velge og vrake.

Her er noen eksempler på populære serier:

Nordlys bok 5, Portaltreet del 1

Av Malin Falch

Nordlys-serien har tatt Norge med storm og det er ikke uten grunn. Tegningene er nydelige og handlingen er både fantasifull og spennende.

Sonja får en natt besøk av en fremmed gutt, som likevel virker merkelig kjent. Han er fra et magisk rike, og han tar henne med dit. De reiser på nordlyset og kommer til et Norge som ikke er likt noe vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset.

Passer for alle fra åtte år og oppover.

Faregjengen

Av Tom Fletcher

Etter en stormfull natt forandrer alle barna i nabolaget seg. De blir rare. Uvanlige. Litt magiske, rett og slett. For eksempel blir Erik til en hai når han kommer i kontakt med vann, Molly blir usynlig, og Frank begynner å skimte underlige skygger helt i utkanten av synsfeltet sitt.

Barna er overbevist om at alt dette rare som skjer har en sammenheng med stormen, og bestemmer seg for å finne ut av det sammen. Dermed ser Faregjengen dagens lys.

Passer for alle fra seks år og oppover.

Operasjon Ninja

Av Jørn Lier Horst

Detektivbyrå nr 2. er en lærerik og spennende krim for de minste.

Jørn Lier Horst er både etterforsker og en av våre mest produktive barnebokforfattere. Horst er en mester til å skrive spennende krimbøker for de minste. I Operasjon Ninja har en tyv sneket seg inn i en kontorbygning og stjålet en sjelden japansk bokstøtte fra et rom med åpent vindu. Ingen vet hvem han er, hvor han kom fra eller hvor han ble av. Det er liten tvil om at dette er et oppdrag for Detektivbyrå nr. 2.

Passer for alle fra åtte år og oppover.

Mankefalkens fjær

Av Carbone

Bok nummer fem i serien om Spilledåsen tar deg med til et nydelig og fantasifullt univers.

Idet Nola skal dra tilbake til Heksasfæren oppdager hun til sin store forferdelse at passasjen er stengt! Nøkkelen til spilledåsen har falt ned. Sammen med vennene sine må hun lage svevesand for å sette den på plass igjen. Men de mangler en helt spesiell ingrediens - fjær fra en mankefalk, en utrydningstruet fugl ...

Passer for alle fra åtte år og oppover.