Hopp til hovedinnholdet

Forfatternes boktips: Johan Høst

Krimdebutant Johan Høst står bak en av årets mest spektakulære krimbøker og boka har fått både femmere og seksere. Her er hans beste lesetips.
Foto & videoThomas Brun/ NTB
TekstJohan Høst

I denne serien har vi spurt de som leser mest, nemlig forfatterne, om deres beste boktips. Først ut er krimforfatter Johan Høst. Han brakdebuterte tidligere i år med krimboken En nasjon i sjakk.

Johan Høst (f. 1971) er tekstforfatter, gründer og kreativ leder i eget reklamebyrå. Han er også programleder for Norsk tipping på NRK og fire ganger norgesmester i curling. Han bor på Lillehammer med familien. En nasjon i sjakk er hans første roman.

Sapiens av Yuval Noah Harari

Min lune, men også dypt religiøse svigerbestemor, hadde lite til overs for evolusjonsteorien. Diskusjonen rundt temaet ble rundet av med: «Den får stamme fra apene den som vil, men je gjør det itte!» Jeg mistenker vi hadde hatt en litt mer fruktbar meningsutveksling om vi den gangen begge hadde lest Hararis verk.

Sapiens er den sakprosaboken jeg har hatt desidert størst glede av. Aha-opplevelsene kommer på løpende bånd. Boka har ganske enkelt gitt meg en bredere horisont og forståelse for menneskeheten og samfunnet. Reisen fra jeger- og sankersamfunn, gjennom den kognitive revolusjon, videre til jordbruks- og industriell revolusjon, helt opp til dagens høyteknologiske samfunn er førsteklasses.

Sapiens - en kort historie om menneskeheten

Av Yuval Noah Harari

Forsvunnet av Tina Frennstedt

En anbefaling til krimelskere. Forfatteren er ei knalltøff dame jeg har hatt gleden av å møte. Hun har tatt med seg erfaringer og opplevelser hun har hatt som en av Sveriges fremste kriminalreportere og byr på historier i et flortynt grensesnitt mellom fiksjon og virkelighet. Bokens heltinne, Tess Hjalmarsson, er kriminalinspektør og sjef for Skånes Cold Case-gruppe. Hun kjemper mot egne demoner så vel som en grusom voldtektsmann som sirkler henne inn.

Hvorfor akkurat denne boka? Fordi den ble kåret til årets krim i Sverige (Kan jeg og noen millioner svensker ta feil?) og for at du etter å ha lest den kan glede deg til de to neste i samme serie.

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren

Det er 42 år siden moder’n leste boka høyt for meg. De indre bildene fra historien er fortsatt etset i bevisstheten. Jeg kan se for meg Jonatan hoppe fra det brennende huset med lillebror Kavring i armene, grøsse av Tengils mørke menn og se for meg Kirebærsdalen i blomstring. Om ikke du leser den for deg selv, unn barna dine en reise til Nangilima og Nangijala!

Anbefalingen er i så måte todelt: les for barn/barnebarn og les Brødrene Løvehjerte.

Brødrene Løvehjerte

Av Astrid Lindgren

Kollektivt selvmord av Arto Paasilinnaa

Når en bok åpner med «Finnenes mektigste fiende er mismotet, sørgmodigheten og den bunnløse apatien. Tungsinnet svever over dette ulykksalige folket …», kan du lure på hvor morsomt dette blir, men de neste kapitlene avslører en herlig, svart lykkepille.

Historien følger Onni Rellonen som vil nullstille livets saldo, men blir forstyrret av en oberst med samme ønske. De to trommer sammen en gjeng med suicidale finner som setter ut på en apokalyptisk reise i en luksus-turbuss. Men det er rart med det, når du plutselig har mange å dele elendigheten din med, er det fristende å utsette møtet med døden.

Paasilinnaa leverer gapskratt og ettertenksomhet over 200 lettleste sider.

Kollektivt selvmord

Av Arto Paasilinna