Hopp til hovedinnhold

Julegavetips til hele familen

Trenger du tips til den perfekte julegaven? Vi har samlet noen populære gavetips til de minste, til den som har alt, til hobbykokken, til drømmeren, til bokslukeren, til den samfunnsengasjerte, til svigers og til den som ikke er mørkeredd.
TekstBerit Rødstøl
ARK har julegavetips til absolutt alle. Foto: Ylanite Koppens/Pexels
ARK har julegavetips til absolutt alle. Foto: Ylanite Koppens/Pexels

Til minstemann:

Gi de små gode lesevaner allerede fra starten av. Vi har samlet noen tips til bøker med solid kartong som tåler å bli lest mange ganger.

Her er Fantus

Klaffebok fra Fantorangens lillebror og barnas nye favoritt, Fantus. 

Syng med Bjørnis

Av Rikard B. Heimen

Den beste julegaven for alle små Bjørnis-fans. Denne lille sangboken har knapper som spiller de kjente Bjørnis-sangene.

Rot og Bjørne tegner

Av Hege Østmo-sæter Olsnes

Første bok i serien om de to sjarmerende bestevennene med helt forskjellig personlighet. Rot er utålmodig og full av ideer, mens Bjørne er ettertenksom og er opptatt av å følge reglen.

Til små lesehester:

Det åpner seg en magisk verden når barna begynner å lese selv. Serier som Nordlys eller Håndbok for superhelter er populære blant nye lesere. Det er også bøker som barna kan kjenne seg igjen i. Lesing styrker både ordforråd og barnas sosiale kompetanse. Bedre gave skal du lete lenge etter.

Flere tips får du her:

Barnebøker som tåler å bli lest om og om igjen.

Populære bokserier for barn fra 9-12 år. Anbefalt av en lesehest

Trollriket

Av Malin Falch

Bok nummer fire i den kritikerroste og populære serien Nordlys. En magisk fortelling med flotte tegninger. Sonja drar vennene sine med på en farefull ferd inn i berget der trollene bor. Oppdraget er å redde onkel Henrik!

Snitch

Av Arne Svingen

Vinneren av ARKs barnebokpris 2021.

Thomas blir ranet for det mest dyrebare han eier, men han skjønner at han ikke kan tyste på de som ranet han. Isteden gjør han noe mye farligere.

TIX-den stygge andungen

Av Andreas Haukeland

Åpen og ærlig bok om Andreas Haukeland alias TIX. Boken handler om å tørre å kunne ta sin plass, akkurat som man er. Ikke bare som TIX, men også som Andreas.

Til ungdommen:

Det er ingen grunn til å undervurdere ungdommene når det kommer til lesing. Noen ganger er det et lite innpass i de voksnes verden som kan tenne lesegnisten.

Les også: Konfirmasjonsgaver med mening

Beautiful World, Where Are You

Av Sally Rooney

Kjøp en av bøkene som trender på #booktok.

Beautiful World, Where Are You, handler om ungdommer som forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand.

Fæbrik syboka

Av Jenny Skavlan, Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne, Ingrid Bergtun

Jentene bak den populære instagram-kontoen @jointhefaebrik har fått sying til å bli trendy igjen.

Boka inneholder alt du trenger for å sy de fineste plagg. Du lærer alle teknikkene du trenger, og du får mønstre og steg-for-steg- oppskrifter på bluser, kjoler, jakker, jumpsuit, bukser, sett, skjørt og vesker. Passer for både nybegynnere og viderekomne.

Martines verden

Av Martine Lunde

Som trettenåring famlet Martine Lunde seg ut i bloggosfæren. Med et tykt lag brunkrem delte den usikre drillpiken tvilsomme motetips. Stygge kommentarer var eneste respons. I dag er hun en av Norges største influensere, sjef for sitt eget sminkemerke og gjenganger på de mest populære realityshowene. Hva skjedde på veien? Hvordan gikk Martine fra å være en som låste seg inne på toalettet i friminuttene, til å bli en som uredd og entusiastisk kaster seg over alle mulighetene livet byr på?

Til bokslukeren:

Gi bort en god bok som vil gi glede lenge etter julaften. Årets bokhøst er spekket med kritikerroste bøker og knallgode historier. Her er tre av våre mange favoritter:

Les også: 10 skjønnlitterære favoritter

Jente, 1983

Av Linn Ullmann

Jente, 1983 blir en av vinnerne under juletreet i år og det er ikke uten grunn. Boken er en besettende fortelling om minner, glemsel, makt og avmakt.

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A. Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

Les intervjuet med Linn Ullmann her!

Ulvene fra evighetens skog

Av Karl Ove Knausgård

Ulvene fra evighetens skog er en frittstående oppfølger til Morgenstjernen. Knausgård har røpet at det kommer fem bind til i serien, så her har du julegaver i lang tid.

Syvert Løyning, en ung mann på tyve år, vender hjem fra militæret til sin mor og bror i huset deres utenfor en større by på Sørlandet. Han drømmer om sin døde far om nettene og begynner å undersøke farens liv. Sporene leder til Sovjetunionen. Romanens andre del foregår i Russland i vår tid.

Les intervjuet med Karl Ove Knausgård her.

Stargate

Av Ingvild H. Rishøi

Nydelig julefortelling om Ronja, faren og storesøstra Melissa som bor på Tøyen i Oslo. Når faren mister enda en jobb må Melissa selge juletrær for at de skal ha nok penger til jul.

Stargate handler om magi og kjærlighet, men også om barna som må vokse opp fortere enn de burde. Mest av alt handler det om solidariteten mellom dem som ikke har så mye – men som ser hverandre.

Til den samfunnsengasjerte:

Vi har samlet noen bøker til de som elsker å lære noe nytt, eller som ønsker å få litt mer kunnskap om verden vi lever i.

Lytt også til vår podkastserie Mellom linjene!

304 dager

Av Simon Stranger

En av høstens beste bøker om krig og vennskap, men også om krigens kostnader.

I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna. Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt - blant annet mot norske soldater.

Hør også podkasten med Simon Stranger!

Min skyld- en historie om frigjøring

Av Abid Raja

Vinneren av Bokhandlerprisen i år er en sterk beretning om skyld, skam og utenforskap. Tidligere kulturminister Abid Raja har ofte blitt oppfattet som breial og dominerende, men livet hans har handlet om det motsatte: å skjule seg for volden og mobbingen.

Den nye fisken - om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte

Av Simen Sætre og Kjetil Stensvik Østli

Den lekre laksen på sushibrettet er ikke et resultat av naturlig utvikling. Den er et konstruert husdyr, avlet fram av innovative forskere på 70-tallet.

Boka gir et underholdende og nedslående innblikk i konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene. Dette er oppdrettslaksens historie.

Hør podkasten om boka her!

Til krimelskeren:

Til de som liker en spennende historie og som ikke er mørkeredde.

Siste spiker

Av Stefan Ahnhem

Hva er ondskap? Hvorfor finnes det? Kan vi leve i en verden uten ondskap?

Politisjef Kim Sleizner har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen.

Les intervjuet med Stefan Ahnhem her!

Grenseløs

Av Jørn Lier Horst

I denne forrykende nyheten fra vår krimfavoritt Jørn Lier Horst tar han for seg det siste innen true crime-verdenen: crowd solving. I en verden der vi alle har fri tilgang på informasjon, utstyr og mennesker over hele verden kun er et tastetrykk unna – kan vi alle være etterforskere?

Les intervjuet med Jørn Lier Horst her!

Dommen

Av Jørgen Jæger

Seks år gamle Alexander blir borte på en tur med familien. En pedofil overgriper ble sett i turområdet like før gutten forsvant og Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er. Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe.

Les intervjuet med Jørgen Jæger her!

Til svigers:

Her er tips til bøker som kan gi noen interessante samtaler rundt familiemiddagen.

Havets kirkegård

Av Aslak Nore

Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer. Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset.

Les intervjuet med Aslak Nore her!

Flukten med Norges gull-heltene. Konfliktene. Den hemmelige operasjonen i 1940

Av Asbjørn Jaklin

Mye gikk galt da tyskerne angrep Norge. Men beredskapen rundt Norges gullbeholdning sviktet ikke. I Flukten med Norges gull går Asbjørn Jaklin tett på historiens handlekraftige personer: Ansatte i Norges Bank. 30 menige soldater, blant dem dikteren Nordahl Grieg. Politikere som Einar Gerhardsen, Oscar Torp - og Fredrik Haslund, gulltransportens modige leder. Og ikke minst hverdagshelter fra hele landet som bidro til at gulltransporten lyktes. Mot alle odds. Og med livet som innsats.

Hjerteknuseren

Av Anne B. Ragde

Anne B. Ragde skildrer innsiktsfullt, humoristisk, urovekkende og dypt alvorlig forholdet mellom foreldre og barn. Hvor langt kan man strekke seg før noe uerstattelig brister?

Jonetta har en voksen sønn som reiser på ferie med mor. Han tar det beste soverommet, bestemmer hva de skal se på tv, svarer med enstavelsesord, dersom han svarer i det hele tatt, og etterlater seg runkestive T-skjorter og møkkete sengetøy som mor må ta hånd om. Hvor ble det av gutten hennes, han som kunne si at han elsket henne uten å ane hva ordet betydde? I løpet av et par ferieuker får dramatiske hendelser alt agg til å komme opp til overflaten. Og spørsmålet er: Når er det nok? For til slutt er det ikke er annet igjen mellom Jonetta og Ragnar enn de avgnagde knoklene av en familie.

Se mindre

Til hobbykokken:

Gir du bort disse kokebøkene kan du taktisk innkassere en deilig middag på nyåret.

Hellstrøms grønne hemmeligheter

Av Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan

Inspirerende oppskrifter for alle som vil bli litt grønnere. I Hellstrøms grønne hemmeligheter får grønnsakene hovedrollen.

Rest - hvordan utnytte råvarene, bekjempe matsvinn og spise som en konge

Vakker kokebok med oppskrifter på hvordan rester kan bli til de lekreste retter. I Rest går ingenting til spille. Samtidig får du vite alt du trenger om fermentering, sylting, safting, speking, konfitering og andre metoder for å ta vare på den maten vi har.

Alt asiatisk

Av Elisabeth Le

Boken for den som elsker asiatisk mat og som gjerne vi lage maten selv.

Elisabeth Le driver den populære matbloggen Alt asiatisk, hvor hun deler oppskrifter og hemmeligheter fra det sørøst-asiatiske kjøkkenet. Boken inneholder oppskriftene på kjente og klassiske retter som biff chop suey, tom kha gai og vårruller. Her får du trinn for trinn-oppskrifter på vårruller, bao buns, dumplings og bánh mì. I tillegg får du en fyldig innføring i grunn-ingrediensene i asiatisk matlaging, slik at du kan handle inn de viktigste råvarene og bli kjent med tørrvarer, grønnsaker og krydder. Ingrediensene er tilpasset utvalget i norske butikker.

Til den evetyrlystne:

Her er bøkene til den som elsker å reise eller den som vil drømme seg bort til andre steder.

121 unike opplevelser i vinter-Norge

Av Torild Moland

Vinter er helt konge også for den som trives best uten ski på beina!

Selv om de færreste av oss er født med ski på beina, har vi lett for å havne i langrennssporet eller utforløypa når vi vil ut i naturen om vinteren. Men den kalde årstiden er også en fin anledning til å prøve alternative aktiviteter: Padleturer blant fjordens isflak, hundekjøring over endeløse vidder, stormtitting på Vestlandet, full rulle med fatbike gjennom snøen, eventyrlig kanefart inn i trollskogen, og ikke minst kveldsshow med nordlys som underholdning.

Se bilder og les mer om boken her!

Hemmelige Norge, Det skjulte friluftslivet

Av Marius Nergård Pettersen

Fotograf og forfatter Marius Nergård Pettersen tar oss med inn i en unik verden til steder du ikke vil tro at eksisterer. I skogene og fjellene er det hemmelige hytter, gjemte perler og lyssky aktiviteter. De er skjult av alle slags mennesker med én ting til felles: Kjærlighet til naturen som omgir dem.

Les mer om boken her!

Afrikanske fortellinger

Av Tomm Kristiansen

I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Men hans kjærlighet til, og engasjement for det store kontinentet spenner over et mye lengre tidsrom. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika.

Til den som har alt - og som egentlig ikke trenger noe mer:

Vi har vel alle en slik i familien. En som har proppfulle hyller og skap og som egentlig ikke trenger en eneste ting til. Disse boktipsene gir morsomme vendiger og nye innfallsvinkler til livet.

Sonja - samtaler med Dronningen

Av Alf Van Der Hagen

En åpenhjertig og fortrolig samtalebok med Norges dronning. Dronningen forteller om alt fra det å være kvinne i et mannsdominert miljø på slottet, til kunstens betydning for henne. Boken viser en fascinerende blanding av sårbarhet og selvstendighet i møte med omgivelsenes forventninger.

Kroppen for voksne

Av Trond-Viggo Torgersen

Med denne boken får du lett førdøyelig medisinsk kunnskap slik at du kan tenke sjæl og ta gode valg for din egen helse. Med et skråblikk på både egen kropp og samfunnet rundt seg, og med et særegent språk fylt av varme og småfrekke betraktninger, tar Trond-Viggo Torgersen oss med på en reise i nysgjerrighet og kritisk tenkning.

Bård og Atles gode råd om absolutt alt

Av Bjarte Arneson, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen

Rådene du har trengt hele livet, men aldri fått!

I boka finner du rådene du har trengt, men aldri fått: Råd om alt fra fordeling av husarbeid til hvordan man enklest bærer Per Heimly. Og råd om smalltalk, tuting, skifting av dynetrekk og valg av partner. Og hvordan man gjør sidemannen på bussen oppmerksom på at man skal av på neste uten å si et ord. For bare å nevne noe.