Hopp til hovedinnhold

Konfirmasjonsgaver med mening

– Ikke undervurder ungdommene, sier Felicia Rolf ved ARK Fornebu. Her kommer hun med sine beste boktips til konfirmanten.
Publisert6. sep. 2021
TekstFelicia Rolf
Felicia Rolf er lidenskapelig opptatt av bøker. Her deler hun sine beste lesetips for ungdom. Foto: Privat

Felicia Rolf er butikkmedarbeider på ARK Fornebu hvor hun har jobbet i snart tre år. Denne våren fullførte hun en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap, og hun simpelthen elsker litteratur! Felicia er spesielt opptatt av at lesing er for alle, på tvers av alder og interesser. Med mange ulike hobbyer leser hun selv fra et bredt spekter av sjangre.

Innpass i de voksnes verden

Hvordan finner man egentlig en gave som både settes pris på og som betyr noe? Dette er kanskje spesielt vanskelig i disse konfirmasjonstider. Derfor har jeg samlet noen moderne og noen litt mer klassiske romaner som passer til ungdommen. Disse bøkene er alle svært spennende, ikke for lange eller kompliserte, og inneholder både motiver og tematikker som leseren vil huske i lang tid. Min erfaring er at ungdom ikke liker å bli undervurdert. Noen ganger er det et lite innpass i de voksnes verden som kan tenne lesegnisten.

Gå aldri fra meg (Never Let Me Go)
av Kazuo Ishiguro

Kathy og hennes to venner, Ruth og Tommy, går på en nokså typisk engelsk kostskole. Her lærer de nær sagt alt, bortsett fra hva som venter i verden utenfor. Det er ikke før Kathy og vennene hennes forlater skolen at de forstår hvordan verden egentlig er.

Dette er en finurlig og helt spesiell oppvekstroman. Plassert i nær og mulig framtid er dette en myk inngang til både Ishiguros forfatterskap og science fiction som sjanger. Gjennom boka nøster vi opp i et mysterium, opplever ung kjærlighet og utforsker spørsmål om moral og menneskets ansvar overfor seg selv og andre vesener. Boka passer for dem som kanskje allerede fascineres av klassikere som Catcher in the Rye og Little Women.

Gå aldri fra meg (Never Let Me Go)

Av Kazuo Ishiguro

Vi er fem av Matias Faldbakken

I bygda Råset bor Tormod Blystad med kona, sine to barn og en hund. Tormod er en nokså typisk handyman med verksted i garasjen og alt det der. Han bestemmer seg en dag for å blande leire og gjødsel i en eltemaskin. Dette utløser store krefter og en rekke utrolige hendelser.

I tillegg til å være prisbelønt ble Vi er fem i fjor nominert til Ungdommens kritikerpris. Dette med god grunn! Den skiller seg fra andre norske bøker, den er både enkel og kompleks, skummel og morsom på samme tid. Her får leseren innblikk i et skikkelig norsk bygdeliv stappet med fantasi og drivkraft. Boka passer til de som vil lese noe som foregår i Norge, og som liker en fantasifull fortelling uten at den er for sterkt preget av science fiction.

Passer spesielt for de som liker Roald Dahls bøker.

Vi er fem

Av Matias Faldbakken

Og solen går sin gang (The Sun Also Rises) av Ernest Hemingway

Den amerikanske journalisten Jake lever et tilsynelatende sorgløst liv sammen med en gruppe venner og kvinnen Brett i Paris på 1920-tallet. Det som først framstår som en fortelling om et bekymringsfritt liv og festing viser seg å være en sterk kjærlighetshistorie som viser skadene første verdenskrig hadde på denne unge generasjonen.

I år er det 60 år siden Hemingway døde. Denne romanen kan fortsatt tale til de unge av oss. Som den mest klassiske boka på denne lista kan den kanskje også oppleves som den mest aktuelle. Her skildres en generasjon som er på desperat jakt etter meningen i livet.

Boka passer spesielt for gutter.

Og solen går sin gang

Av Ernest Hemingway

Farvel til Eddy Bellegueule av Eduard Louis

Den lille gutten Eddy vokser opp under fattige kår i en landsby i Frankrike. Han opplever forakt og mobbing både på skolen, i nabolaget og fra sin egen familie. Dette er en fortelling om utenforskap, opprør og flukt fra sin fortid.

Louis var selv bare 21 år gammel da han kom med denne debuten. Han forteller her om sin egen oppvekst. Boka er sterk, og mange ungdommer vil kunne kjenne seg igjen i ønsket om å bryte ut av den virkeligheten man har vokst opp i. Farvel til Eddy Bellegueule handler om å finne seg selv i en verden som ikke aksepterer deg for den du er.

Farvel til Eddy Bellegueule

Av Eduard Louis

Circe av Madeine Miller

Solguden Helios og nymfen Perse blir sammen foreldrene til Circe. Men uten verken å være kraftig som sin far eller vakker som sin mor blir hun sett rart på av gudene. Når det viser seg at hun har trolldomskrefter blir Circe utstøtt til en øy i menneskenes verden. Her dukker en dag Odyssevs opp, som hun forelsker seg i.

Miller gjenforteller myter om den greske gudinnen Kirke på mesterlig vis. Denne boka er fengende og full av spenning. Fylt med både familiekonflikt og kjærlighet har Miller klart å sette en av mytologiens kuleste kvinner i nytt lys. Hvem elsker ikke en episk fortelling som både er lærerik og gripende?

Denne boka har også blitt svært populær på TikTok, som gjør den desto mer tiltalende for ungdom!