Hopp til hovedinnholdet

Derfor skal du trene ute

Treningsinfluenser og tv-profil Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som Funkygine, vil at folk skal trene ute hele året.
Foto & video Emil Kjos Sollie/EmilSollie.com
TekstBerit Rødstøl
Jørgine har jobbet med å få folk til å trene i flere år. Foto: Gry B. Traaen
Jørgine har jobbet med å få folk til å trene i flere år. Foto: Gry B. Traaen

– Jeg prøver å tilgjengeliggjøre treningen for enda flere, sier den profilerte influenseren. Hun er aktuell med boka Råsterk ute der hun viser hvordan man kan bruke elementer i naturen eller i byen til treningen.

– Hvilket råd har du til de som sliter med å komme seg opp av sofaen?

– Å faktisk gjøre det. De fleste har et ønske om å være i god form, men det er en jobb du må gjøre selv. Det er viktig å starte på riktig sted og ikke gå ut for hardt. Da blir fallhøyden for stor. De færreste greier å legge om fra null til sju økter på ei uke, sier Jørgine. Hun råder folk til å ta det litt etter litt. – Litt trening er tross alt bedre enn ingenting.

– I boken legger du opp til utetrening hele året. Har du noen tips til hva man bør tenke på når det er kaldt ute?

– Er det noe man bør passe på så er det bekledning. Jeg har vokst opp på Sunnmøre der man aldri vet hva slags vær man får. Der må man være forberedt på alt, sier Jørgine. Hun er opptatt av at man ikke trenger å kjøpe det mest fancy treningsutstyret og at de færreste trenger de beste joggeskoene. – Ha ull innerst og vanntett ytterst, råder influenseren som har viet et helt kapittel til bekledning i den nye boka. Jørgine anbefaler alle å komme seg over dørstokkmila også om vinteren: – Det er litt tøffere å komme seg ut i sludd og vind, men følelsen du får etterpå er desto bedre.

– Hva med de som trener mye. Har du et tips til dem?

– Det er mye mer utfordrende. Å gå fra dårlig til litt bedre er ikke så vanskelig. Men å gå fra god til enda bedre handler i større grad om hvordan du trener og spiser. For de aller fleste handler det om å finne en balanse og en fysisk aktivitet man trives med. Det er ikke bærekraftig å bite tennene sammen for å gå ned tre kilo, sier Jørgine.

Råsterk ute

Av Jørgine Massa Vasstrand

250 øvelser og hele 40 unike treningsprogrammer. Råsterk ute er full av effektive, fleksible og inspirerende økter, og er en nyttig treningsbok for deg som vil trene mer utendørs.

Flere inaktive

Kun en av tre voksne følger Helsedirektoratets minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet. – Det vil si at det kun er ca. 30 prosent av voksne nordmenn som er i moderat fysisk aktivitet 150 minutter per uke, eller 75 minutter med høy intensitet. Disse tallene er skremmende, og at så mange ikke beveger seg tilstrekkelig strider imot alt vi vet om både fysisk og mental helse, skriver Jørgine i boka. De siste seks årene har hun jobbet for å få flere til å være i aktivitet.

Ti fordeler med utetrening fra Råsterk ute

1. Du kan knyte på deg joggeskoene akkurat når det passer deg, og du trenger hverken å ta hensyn til timeplaner, transport eller trafikk. Treningssenteret rett utenfor døra di er alltid åpent.

2. Gratis er det også!

3. Det er i tillegg stor sannsynlighet for at du trener lenger når du gjør aktiviteter utendørs. En studie gjort av Robert Gotlin, direktør for ortopedi og sportsrehabilitering ved Beth Israel Medical Center i New York, konkluderer med at «når vi blir distrahert av omgivelsene våre, blir vi automatisk mindre bevisst på hvor slitne vi er eller hvor langt vi har løpt. Rutineendring og oppdagelse av nye landskaper bidrar til å hindre at vi blir treningslei».

4. Når du trener ute, har du også muligheten til å utfordre kroppen på flere måter enn ved innetrening. Variert terreng, ulike underlag, vindmotstand, oppover- og nedoverbakker ... For å nevne noe.

5. Frisk luft renser hodet og klarner tankene. Ifølge en rapport publisert i Environmental Science & Technology, gir utendørstrening en sterkere følelse av revitalisering, energi og positiv tenkning enn når du trener innendørs. Dette støttes av flere studier, som også konkluderer med at utetrening blir assosiert med lavere grad av depresjon og stress.

6. Du kan kombinere fysisk aktivitet med fantastiske naturopplevelser.

7. Det gir deg muligheten til å få et ordentlig avbrekk fra hverdagsstøy, stress og forstyrrelser. Det er kanskje mer utfordrende hvis du bor midt i byen, men også der kan du finne områder hvor du kan kjenne på følelsen av total ro, stillhet og nyte litt alenetid.

8. For ikke å snakke om frihet! Frihet til å løpe så langt du vil, bevege seg så stort eller smått du bare ønsker, oppdage nye steder, være kreativ, leken og uten grenser.

9. Å være sammen. Gjerne med mange. Det er en stor bonus i min verden. Å kunne være en hel gjeng som utfordrer og heier på hverandre, uten å måtte tenke på plass og utstyr (eller smittevern, for den saks skyld!).

10. Følelsen av å kjenne vind, regn, snø, sludd, sol, kulde eller varme på kroppen får deg til å føle deg levende. Og det er alltid ekstra godt å komme inn etter å ha fått en god dose med frisk luft og kanskje også røde roser i kinnene!

Råsterk hjemme

Av Jørgine Massa Vasstrand

Råsterk hjemme" er boka for deg som vil bli sterkere, smidigere og sprekere hjemmefra. Helt uavhengig av fysisk form og erfaring. Du sparer tid og penger, og du slipper dørstokkmila. Du trenger ikke utstyr, og du kan gjøre øvelsene når som helst og hvor som helst.

Tren sammen 2

Av Lasse Tufte og Jørgine Vasstrand

Gøy å trene sammen! Her er det enda flere effektive og morsomme øvelser man kan gjøre med en treningskompis eller flere. Prøv deg på alt fra enkle push-ups med sidedytt og duo kneløft til partnerknebøy og hopp-over-kompis.

Et steg foran - veien til varig løpeglede

Av Jann Post

«Det øyeblikket var avhengighetsskapende. Jeg visste allerede da at jeg ville oppleve dette igjen; jeg var hektet. Løpingen hadde tatt meg.» Etter mange år med usunn livsstil fant Jann Post tilbake til løpegleden. Han elsket følelsen av stigende form, fikk mer overskudd og taklet stress bedre. Han trengte ikke å løpe langt eller hardt, det viktigste var å komme seg ut.

Superkondis - 14 uker til ditt livs toppform

Av Ulrik Wisløff

Tren deg opptil 30 år yngre ved hjelp av enkel intervalltrening! Visste du at du ved hjelp av intensiv intervalltrening kan senke din biologiske alder med opptil 30 år? Denne boka inneholder et 14-ukers treningsprogram som effektivt gir deg bedre kondis, en sunnere helse og en yngre kropp.

Sterkere på 12 uker - spis mer, bli sterkere, og forbrenn fett

Av Lene Alexandra Øien

Bli sterkere på 12 uker med Lene Alexandra som din PT Som coach har jeg siden 2011 hjulpet hundrevis av mennesker med å bli sterkere, både fysisk og mentalt, få bedre helse og se bedre ut.

Født til å løpe - jakten på løpingens hemmelighet

Av Christopher Mcdougall

I denne boken oppsøker forfatteren blant annet glohete canyoner, utilgjengelige fjelltopper, savanner og maratonløyper for å finne svaret på hvorfor vi løper. Han møter den myteomspunne løperen Caballo Blanco og løperstammen tarahumaraene i Mexico, blir venner med verdens beste langdistanseløpere og snakker med skofabrikanter, trenere og leger.