Hopp til hovedinnholdet

Mellom linjene, episode 1: Lesbene som banet vei

Mange av dem som har gått i front i kvinnekampen var trolig lesbiske. Men kvinnelig seksualitet var ikke noe man snakket om da de viktige kampene ble kjempet. Møt forfatterne Cecilie Enger og Marta Breen i ARKs nye podkast.
Foto & videoJulie Pike/ Åsmund Holien Mo
TekstBerit Rødstøl
Forfatterne Cecilie Enger og Marta Breen møtes til en samtale om feminisme i podkasten "Mellom linjene" Foto: Julie Pike/ Åsmund Holien Mo
Forfatterne Cecilie Enger og Marta Breen møtes til en samtale om feminisme i podkasten "Mellom linjene" Foto: Julie Pike/ Åsmund Holien Mo

Helt fra tidenes morgen har menn definert hva kvinner ikke duger til og hva de mener naturen har skapt dem til å gjøre. Men så har det opp gjennom historien vært kvinner som har greid å markere seg på mannens domener. I denne episoden ser vi på hvordan lesbiske kvinner har gått i front for kvinnefrigjøringen de siste 150-årene.

Forfatter Cecilie Enger har skrevet boken Det hvite kartet om Norges første kvinnelige redere som levde sammen i Haugesund på begynnelsen av 1900-tallet. I podkasten Mellom linjene møter hun feminismeforfatter Marta Breen som er aktuell med boken Patriarkatet faller - om sexismens kulturhistorie.

Marta Breen er sakprosaforfatter og journalist. Hun har bakgrunn fra RadioOrakel og har vært freelancejournalist for blant annet NRK og Dagbladet. Marta Breen er også programleder for podkasten Patriarkatet faller.

Cecilie Enger har utgitt en rekke en rekke kritikerroste romaner. Hun er aktuell med boken Det hvite kartet om Norges første kvinnelige skibsredere Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs. De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

Lytt til episoden i Spotify

Lytt til episoden i Itunes

Lesbene som banet vei er første episode i ARKs nye podkastserie Mellom linjene. Last ned episoden helt gratis der du hører på podkast.

Ei bok er alltid en del av en større sammenheng. Hvorfor vil forfatteren kaste lys på akkurat det temaet de har valgt? I podkasten Mellom linjene inviterer programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.

Les mer om podkasten her!

Vil du lære mer om dette temaet? Da anbefaler vi disse bøkene:

Patriarkatet faller

Av Marta Breen, Jenny Jordahl

Gjennom historien har feminister blitt spottet og trakassert over hele verden. På 1700-tallet ble kjente feminister halshugget i giljotinen, mens 1800-tallets suffragetter ble kastet i fengsel. I dag sitter kvinneaktivister i fengsel i land som Iran og Saudi- Arabia. Feminister er blitt stemplet som humørløse, sinte og lite attraktive. Likevel vokser det stadig opp nye generasjoner med kvinner som tør å kalle seg feminist med stolthet.

Kjøp boken

Det hvite kartet

Av Cecilie Enger

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og - ikledd herrehatt og frakk - brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

Jenter på do

Av Ida Lórien Ringdal

Siden fremveksten av patriarkatet har kvinner blitt truet, kuet, voldtatt og drept av menn. Redusert til gale barnekvinner. Usynliggjort som peppermøer. Fordømt som horer på knærne. Diktene i Jenter på do tar for seg flere hundre års raseri og søsterskap. De er både åpne og hemmelighetsfulle, forbanna og søkende. Med dagens utvikling tar det over to hundre år før vi oppnår likestilling i verden, og kvinner har ventet lenge nok. Les boka høyt. Om natten, under månen, i ring.

Hendelsen

Av Annie Ernaux

Som 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet - hun var student og hadde livet foran seg. Hun forsøkte å ta abort selv, med strikkepinner. Da det ikke gikk, begynte jakten på en hjelpsom lege og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet havnet hun til slutt hos en klok kone i en by langt hjemmefra. Det holdt på å gå virkelig galt. Hun endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker fra tiden rundt aborten. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige: som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 60 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, om hva minner betyr, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.

Brummenæs & Torgersen - verdens første kvinnelige skipsredere

Av Arne Vestbø

Hanna Brummenæs (1860-1942) og Bertha Torgersen (1864-1954) startet i 1909 verdens første kvinnelige rederi . Skipsfarten var Norges viktigste næring og sterkt mannsdominert, men i løpet av få år klarte Brummenæs og Torgersen å bli respekterte og suksessrike skipsredere. De to kvinnelige kompanjongene mistet hele flåten i løpet av 1. verdenskrig, men etter kort tid bygget de opp rederiet sitt igjen, og sto oppreist gjennom den økonomiske krisen som inntraff i mellomkrigsårene. Så inntraff en ny verdenskrig.

Kjøp boken

Norsk kvinnehistorie på 200 sider - fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter

Av Hege Duckert

Kvinners liv har endret seg i en revolusjonerende fart de seneste 150 årene. Likevel er det menn som dominerer historiebøkene og får sine statuer. Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.

Jente, kvinne, annet

Av Bernardine Evaristo

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe - en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp. Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før. Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

60 damer du skulle ha møtt - norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt

Av Marta Breen

8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner... Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok - og det i tegneserieform!

Kjøp boken

Kvinner i kamp - 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap!

Av Marta Breen og Jenny Jordahl

For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer. I Kvinner i kamp forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene , prevensjon og abortspørsmålet og til Malalas kamp og menneskehandel og kjønslemlestelse.

Nattafortellinger for rebelske jenter - 100 sanne fortellinger om black girl magic

Av Diana Odero, Sonja Thomas, Jestine Ware, Lilly Workneh

Nattafortellinger for rebelske jenter: 100 sanne fortellinger om black girl magic feirer livene og bragdene til 100 mørkhudete jenter og kvinner som har brutt barrierer og utvist mot og stort talent. Samlingen er redigert av den prisvinnende journalisten Lilly Workneh og har et forord som er skrevet av CaShawn Thompson, som er en av hjernene bak hashtagen #blackgirlmagic. Samlingen forteller historiene til virkelige kvinner som ved hjelp av mot, talent og ekstraordinære handlinger har banet vei for andre fargede jenter og kvinner.

Kjøttets tid

Av Lina Wolff

En svensk skribent reiser til Madrid for å finne inspirasjon, men blir raskt trukket inn i forviklinger som innebærer tunge etiske valg. På en bar møter hun Mercuro Cano. Han tror han blir forfulgt av skaperne av det lyssky nettshowet «Kjøttets tid» - et show han har medvirket i for å bøte for alt det vonde han har gjort mot sin kone. Bak denne offentlige og brutale botsøvelsen på internett står nonnen Lucia. Hun har påtatt seg den komplekse, men samtidig pirrende oppgaven å forsøke å redde fortapte sjeler fra den djevelske verdenen som er preget av kjøttets villfarelser. Kan Mercuro reddes? Og fremfor alt: bør han reddes? "Kjøttets tid" er en rå roman om menneskets behov for åndelighet i en ytterst kroppslig virkelighet. Denne undersøkelsen av det kjødelige i alle dets sjatteringer er også en nådeløs skildring av kampen mellom kjønnene.

Bibelens kvinner - historiene som forma verda

Av Alf Kjetil Walgermo

Kvinnene i Bibelen har stått i skuggen av menn. Her har dei hovudrollene. Visste du at Judit måtte slå to gonger med sverdet for å kappe hovudet av hærføraren Holofernes? At Rebekka førte mannen sin bak lyset av rein morskjærleik? Eller at den prostituerte Rahab berga livet ved å fire spionar ut av vindauget? Bibelen er full av modige, smarte og kreative kvinner, og nokre sleipe og skruppelause. Jael tek livet av ein stolt krigar ved å køyre ein teltplugg gjennom tinningen hans. Ester reddar folket sitt ved å invitere kongen på fest. Sara ler av Gud då ho får vite at ho skal bli mor som nittiåring I alt finst det fleire hundre kvinner i Bøkenes Bok. Nokre har vi høyrt om før, som dronninga av Saba og jomfru Maria. Andre veit vi mindre om, som Jokebed og Hulda. Somme har endåtil fått den viktige rolla si tona ned

Fisken på disken - om å ta valg

Av Anita Krohn Traaseth

I Fisken på disken møter vi en mer erfaren leder og hennes refleksjoner rundt tiden vi lever i, meningen med å lede endring, og valgene hun har tatt. Hun gir innblikk i hvor hun henter energi, og hvorfor hun mener at det av og til er viktig å gjøre ting du aldri hadde forestilt deg at du kom til å gjøre.

Kjøp boken