Hopp til hovedinnhold

Potent, kvinnelig begjær

– Det er mange klisjeer om hvor kraftig og ubestridt mannlig begjær er. Jeg ønsker å vise at kvinnelig begjær kan være like potent, kanskje enda mer enn mannens, sier Megan Nolan.
Foto & videoLynn Rothwell
TekstBerit Rødstøl

Den unge irske forfatteren har fått stor oppmerksomhet for debutromanen Desperate gjerninger som handler om en kvinne som sliter med å finne retningen i livet. Hun blir forelsket i Ciaran, en kald og reservert mann. Han blir et prosjekt i livet hennes og driver hovedpersonen inn i en slags mani.

Megan flyttet i likhet med romanens hovedperson til Dublin som ung voksen og romanen har flere likhetstrekk med hennes ungdomsliv i byen. – Det var en dårlig tid for meg. Jeg trodde jeg var voksen, men det var jeg ikke. Jeg savnet familien og hjemmet og visste ikke hvordan jeg skulle leve. Hver dag føltes som en utrolig anstrengende byrde. Ting som kom naturlig for andre mennesker som å komme seg ut av sengen, spise og gjøre de praktiske tingene i livet føltes umulig. Følelsen av å være avskåret fra andre og fra ditt eget liv påvirket definitivt atmosfæren i boken min, sier hun.

Hovedpersonen i Desperate gjerninger er i begynnelsen av tyveårene, smart, selvdestruktiv, manipulerende, emosjonell og romantisk. Hun har ikke klart å gjennomføre utdannelsen og får bare kjipe jobber. På grunn av denne fiaskoen er livet hennes dedikert til det umiddelbare, til den kommende kvelden og hva hun kan drikke og hvem hun kan se. Hun lengter etter noe mer vesentlig for å forankre identiteten sin. – Hun prøver å få en følelse av seg selv, og dette er områder med overskudd der livet føles ekte og levende og betydningsfullt, selv om det er midlertidig, sier Megan. 

Så møter hovedpersonen Ciaran og til å begynne med er hun tilbedende, kuet av hans mer autoritære tilstedeværelse, dypt forelsket og fullstendig underordnet hans behov. Senere, når hun har vunnet kampen og fått ham til å elske henne, begynner hun å forandre seg og begynner å mislike ham - han representerer det skremmende faktum at hun selv er ansvarlig for sin egen lykke og sitt eget liv.

Desperate gjerninger

Av Megan Nolan

– Jeg ønsket å skildre hvordan romantisk kjærlighet kan være poenget med livet for kvinner, og deretter gikk det over til en spesifikk interesse for å utforske hvor mørk prioriteringen kan bli; hvis kjærlighet er kjernen i din eksistens og det som gir deg mening og menneskelighet, ville du ikke gjort og tålt nesten hva som helst for å ha det? spør Megan. Tanken førte til at hun ønsket å skildre en kvinne som er oppslukt av begjær og med et ønske om å være sammen med en mann som i utgangspunktet er ambivalent eller likegyldig til henne og så hva som skjer når hun på sin måte har klart å sikre hans engasjement. Hva skjer med henne hvis det hun hadde regnet med å redde henne ikke gjør det?

– Hvordan påvirker Ciaran henne?

– Han er en ensom og hjemmekjær type, så hun endrer sin naturlig travle og utadvendte måte å være på for å imøtekomme ham og ender opp med å bli mer hjemlig og engstelig.

– Hovedpersonen er en kvinne som har en stor sult på menn. Hvorfor ville du skrive om dette?

– Det er mange troper om hvor kraftig og ubestridt mannlig begjær er. Klisjeen er at menn alltid vil ha sex og kvinner må overtales. Jeg ønsket å vise at kvinnelig begjær kan være like potent og mer enn en manns, selv om det er mer tabubelagt for oss å formidle det. – Jeg tror det knytter seg til skammen over kvinnelig lyst. Du skal passivt motta det som er gitt deg, så når du vil ha mer, eller du protesterer mot det du har fått, eller du uttrykker smerte over det du ikke har eller har mistet, er det flaut, sier Megan.

Hun mener at det er stor forskjell på hvordan mannlig og kvinnelig lyst blir fremstilt og mottatt kulturelt, mannlig lyst er naturlig og velkomment, og kvinners ønske blir ofte sett på som enten upassende eller ikke-eksisterende. – I den materielle virkeligheten tror jeg ikke du kan generalisere, begjær er forskjellig for hvert individ uavhengig av kjønn, sier hun.

Bøker om kvinnelig begjær:

Tre kvinner

Av Lisa Taddeo

En medrivende og uforglemmelig bok om begjær og lengsler, som alle kvinner vil kjenne seg igjen i. Lina lever i et kjærlighetsløst ekteskap og lengter desperat etter å bli kysset. Sloane er gift med en mann som vil at hun skal ha sex med andre menn. Maggie innleder et hemmelig forhold til high school-læreren sin. Tre amerikanske kvinner. Åtte år med journalistisk arbeid. Tusenvis av timer med samtaler. "Tre kvinner er et dypdykk i tre virkelige kvinners seksualitet, begjær og lengsler, og samtidig en fortelling om hver og en av oss. Om alt vi er med på mot vår vilje. Om lystene våre. Om hvem vi er innerst inne. «Den amerikanske journalisten Lisa Taddeo gir leseren befriende og berusende tilgang til det kvinnelige begjæret.


Late dagar, ville netter

Av Eve Babitz

Eve Babitz si bok Late dagar, ville netter kom ut første gongen i 1977. Her møter vi ei kvinne med gnistrande livsappetitt og fortreffeleg observasjonsevne. Gjennom ti kapittel følgjer vi dragnaden hennar mot reiser, rus, californiske solnedgangar og ei mengde ulike folk. Vi treffer forfattarar, druedyrkarar, basketballspelarar og sosietetsfolk, filmstjerner som er fortvila over eigen suksess og italienske femmes fatales meir fatale enn Babitz sjølv. Ingen av Eve Babitz (f. 1943) sine bøker frå 1970- og 1980-talet slo gjennom då dei kom ut. Dei havna i skuggen av imaget hennar som it-jente, og temaa ho skreiv om - Los Angeles, skjønnheit, sex - blei avfeia som overflatiske. På 2010-talet har ho derimot blitt feira for den sanselege og viltre stilen sin. Late dagar, ville netter er ein moderne klassikar i grenselandet mellom fakta og fiksjon - ei feiring av byen Los Angeles og av overskridande liv.