Hopp til hovedinnholdet
3 min Barn

Slik sikrer du godt samspill mellom hund og barn

Har du nylig skaffet deg valp eller planlegger å gjøre det? Her får du tips fra hundetrener Cecilie Sæther Sjåstad til hvordan du sørger for harmoni mellom barna og den nye firbeinte vennen.
TekstAnna Brekke

Hundetrener og kursholder Cecilie Sæther Sjåstad har hjulpet både eiere og valper i en årrekke. Hun er nå aktuell med Den komplette valpeboka.

– Er du flink til å tilrettelegge for både valpen og barna, vil de kunne få et vennskap for livet, forteller Sjåstad i boka. Noe av det viktigste du kan gjøre som hundeeier med barn i familien eller nær krets, er å forberede barna både på valpetiden generelt og hvordan de skal oppføre seg i nærheten av hunden. Hunden vil alltid være de voksnes ansvar, men å la barna få ta mer og mer del i ansvaret for hunden jo eldre de blir, kan være godt for både barn og hund.

Mange barn gleder seg enormt mye til valpen kommer hjem. Det er lett å se for seg en kosete bestevenn som føl­ger etter og er med på alt de gjør. For at barna ikke skal bli så skuffet, og for at de skal forstå hvorfor valpen gjør som den gjør, er det lurt å forklare at valper generelt ofte ikke er så kosete av seg. De har ikke tid til å ligge og bli klappet på i armkroken, de skal jo ut og utforske verden. Valper behøver også mye ro og hviletid der de får være i fred.

Dette med å ønske kos fra men­nesker kommer gjerne mer når de blir eldre, men det er også mulig at hunden deres ikke er så kosete av seg. Det må i så fall respekteres av alle. Bruk god tid på at barn og hund gradvis får venne seg til hverandre. Ta gjerne barna med på valpekurs hvis de er i passende alder for det, og vis dem hvordan de kan trene med valpen og lære den ulike triks.

Hundeloven presiserer at ingen under 16 år skal ha ansvar for en hund. Det betyr også at barn ikke bør gå tur med hunden alene. Husk at uansett hvor «snill» din hund er, så kan hund og barn havne i situasjoner som de ikke vil kunne håndtere alene.

Tips!

Har du barn i skolealder, er det veldig fint å la barna lese for hunden. Forskning viser at mange barn føler seg mer avslappet og tryggere når de leser for en hund enn for et menneske. Dette kan altså bidra positivt i å utvikle barnets leseferdigheter.

Barna bør få vite dette om valpen:

- Valpen kan ha uhell og tisse og bæsje innendørs.

- Alle valper biter, og det kan gjøre vondt.

- Valpen kan stjele ting fra dem, og det er derfor viktig at de rydder tingene sine vekk slik at valpen ikke får tak i dem.

- Mat eller gjenstander skal aldri tas fra hunden, selv om hunden kanskje stjal det i utgangspunktet.

- De skal oppføre seg rolig rundt hunden. Når mennesker løper, vil hunden gjerne leke og kan bite etter armer og ben.

- Barna kan godt leke med valpen, men hunden er ikke et leketøy.

- Hunden skal alltid få fred når den spiser og sover. La hunden også være i fred når den er i senga si, i innhegning eller i bur.

- Når de skal kose med hunden, bør de klappe den på siden, ikke på hodet. Å stryke over hunden fra nakke til hale er best.

- En hund som snur seg bort, eller går vekk når den blir klappet vil helst være i fred.

Hvis hunden trekker seg unna, knurrer eller flekker tenner, så skal de snu seg og bevege seg bort med rolige bevegelser.

Det er viktig å huske på at hunden er de voksnes ansvar. Det skal alltid være en voksen til stede, og den voksne bør sørge for rolige møter mellom barn og hund. Barn har ikke samme evne som voksne til å forstå hvorfor hunden oppfører seg som den gjør og hvordan de skal oppføre seg rundt en valp, så minn gjerne barna på dette med jevne mellomrom. Ved å følge råd fra boka, sette seg inn i hundens språk og å trene jevnlig, bidrar man til et trygt og godt forhold mellom hund og barn – og forhåpentligvis et livslangt vennskap.

Tips!

Har du små barn, kan du feste en rød teip rundt steder der valpen skal få være i fred. Da kan det være enklere for barnet å forstå hvor det skal holde seg unna valpen.

Den komplette valpeboka

Av Cecilie Sæther Sjåstad