Hopp til hovedinnhold
3 min

Strikk for alle

Strikk kan være mye – kreativt utløp, skaperglede og ro i sjela. Vi har samlet våret beste strikkebøker, slik at du kan lære av ekspertene!
TekstAnette Svendsen

Det er mange som har oppdaget (og gjenoppdaget) gleden og roen ved å strikke. Det å være kreativ og skape er godt for oss alle, uansett nivå! Selv om du lærer deg å strikke pannebånd, eller allerede er rutta nok til å strikke frem de flotteste klær i alle regnbuens farger så er strikking først og fremst for å fremkalle roen.

I tillegg, så er strikket tøy for alvor på moten! Det eneste som stopper er fantasien. Ta inspirasjon fra disse flotte bøkene, og strikk deg en helt ny garderobe!

Strikk din egen basisgarderobe

Camilla Dingsøyr er en av Norges mest kjente strikkedesignere. Hun står bak strikkemerket Lôkal Oslo, og den populære instakontoen @lokaloslo. Her må du kaste fra deg alt du tenker om tradisjonelt strikket tøy, og marius-genserne på vidda. Camilla viser deg hvordan du kan skape trendy og elegant tøy, ut ifra dine egne preferanser!

Foto: Cappelen Damm

Hennes visjon handler om fremoverlente og bærekraftige plagg. Hun ønsker med andre ord å hjelpe deg med å skape de høyest elskede basisplaggene i garderoben din som du bruker om og om igjen – uten å gå lei!

Strikk frem de plaggene du selv kan ha i årevis, og kanskje også gi videre til neste generasjon?

Strikk din egen basisgarderobe

Av Camilla Dingsøyr

Camilla driver et lite strikkekontor kalt Lôkal Oslo, med base på Grünerløkka. Hun er selv strikkedesigner, og har flere ganger skapt nye, store trendplagg i den norske strikkefloraen.

Ingunn Birkeland strikker

Denne boken er for deg som tenker “more is more”! Klesdesigner Ingunn Birkeland er kjent for å prange en rekke kulturpersonligheter med sine ekslusive kjoler på den røde løperen. Men det er ikke kun galla-kjoler den talentfulle designeren klarer å trylle frem; nå har hun kommet med sin helt egen og unike strikkebok!

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Hun er opptatt av at man gjennom å strikke selv får kjennskap til prosessen som ligger bak et plagg. Dette kan inspirere til å sette mer pris på – og ta bedre vare på – klærne, og i tillegg gi en mer bærekraftig og fargerik garderobe som det er grunn til å være stolt av. Nå kan du lære deg å strikke klesplagg i alle regnbuens farger, i vakkert og karakteristisk design.

Ingunn gjør det enkelt å leke seg med ulike farger, mønster og fasonger, og til alle oppskriftene finnes det flere fargekombinasjoner å velge mellom. Hele fargeuniverset hennes er nøye sammensatt og balanserer mellom dype og lyse, kalde og varme toner. I tillegg til fargesprakende tøy finner du også oppskrifter på duse basisplagg. Denne boken er for enhver strikkeglad person, uansett smak, nivå og tålmodighet!

Ingunn Birkeland Strikker

Av Ingunn Birkeland
Foto: Knut Bry

Ingunn Birkeland har siden 2005 designet klær, sko, smykker og tekstilkunst under eget navn, og flere av hennes arbeider er innkjøpt av norske museer. Hun er også kjent for rutemønstret hun har utviklet som en vevteknikk, i tillegg til at hun har vært gjestedommer og fargeekspert i Symesterskapet på NRK.

Klompelompe turstrikk 2

Få med deg den siste boken fra det populære Klompelompe-universet! Her kan du lære hvordan du skaper flotte og allsidige strikkeplagg for aktive familier. Det spiller ingen rolle om dere skal til fjellet, til skogs eller til byen – Klompelompe-strikk passer overalt!

Strikkeoppskriftene kommer i ulike vanskelighetsgrader, og det passer for alle: både nybegynnere og de mer erfarne strikkerne der ute. Du finner plagg som: gensere, kofter og mindre strikkeprosjekter, i ulike garnkvaliteter og tykkelser. Plaggene er for baby, barn i alle aldre og dame og mann.

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland er damene bak nettbutikken og Instagram-profilen KlompeLompe. De designer plaggene og utvikler oppskriftene sammen, og Hanne tar alle bildene. Sammen har de utgitt en rekke bestselgende bøker.

Klompelompe – turstrikk 2

Av Hanne Andreassen Hjelmås, Torunn Steinsland

Hva strikker DU?

Vi elsker at dere bruker bøkene våre som retningslinjer for ting dere strikker. Så mange av dere er uendelige kreative, og det kommer gensere, votter, kofter og alt annet i uendelig mange forskjellige former og farger!

Vi vil gjerne se hva dere strikker! Send inn navn, bilde av strikke-produktet, og evt hvilken bok du har brukt som inspirasjon til anette.svendsen@ark.no!

Vi vil gjerne bruke bildene på nett og i sosiale medier til å vise hvor utrolig mye flott man kan trylle frem!

Flere bokanbefalinger:

Hést - strikkebok

Av Märtha Louise, Monica Helen Sundt Utne, Anne-kari Bøhaugen, Lise Christin Jensen

Märtha Louise, Monica Sundt Utne og Anne-Kari Bøhaugen har på kort tid bygget opp det populære klesmerket Hést i Norge. Nå lanserer de en strikkekolleksjon med utgangspunkt i det samme merket. Med hjelp fra strikkedesigner Lise Christin Jensen har de utviklet forskjellige kolleksjoner til ulik bruk. Her finner du jakker, gensere, votter, skjørt m.m. www.heest.no

Myk strikk - gensere, vester og jakker du vil elske

Av Siv Kristin Olsen

På jakt etter sesongens fineste strikkeprosjekt? Da er Myk Strikk - gensere, vester og jakker du vil elske boka for deg! Landets kanskje mest populære strikkedesigner, Siv Olsen, kjent som @knitbysiv på Instagram, byr på på moderne, nordisk strikk til alle anledninger og størrelser. Hennes nydelige, lekne og feminine mønstre er høyt elsket av strikkeentusiaster og influencere i både inn- og utland, og både nybegynnere og mer erfarne strikkere vil ha stor glede av de over 30 oppskriftene i Myk Strikk. Her får du alt fra turstrikk og supermyke kosegensere, til festfine topper, stripejakker og chunky gensere. I tillegg gir hun forslag til ulike uimotståelige fargekombinasjoner, og du finner garantert et ny favoritttplagg eller sju.

Villmarksinteriør - rustikk og lun villmarksstrikk til hus og hytte

Av Linka Neumann

Linka Neumann er kjent for sine karakteristiske og vakre villmarksgensere. Denne gangen overrasker hun med røff og rustikk interiørstrikk til hus og hytte. Linka er inspirert av tradisjon, urfolk og natur, men med en umiskjennelig personlig og moderne vri. Her får du oppskrifter på originale og vakre puter, lune pledd i flere størrelser og dekorative veggtepper - alt i Linkas spreke og kontrastfylte fargekombinasjoner.