Hopp til hovedinnholdet

Trude Drevland gir deg oppskriften på påskeglede

Hvordan lager man en minneverdig påskefeiring og får mest ut av tiden man har sammen med familie eller venner? Trude Drevland gir deg sine beste råd og et utvalg oppskrifter fra sin nyeste bok, Trudes tradisjonsmat.
Foto & videoNikolas Gogstad Andersen
TekstAnna Brekke/ Trude Drevland
Trude Drevland deler sine beste oppskrifter for et vellykket påskeselskap.

Gjennom årene har jeg hatt varierte opplevelser i påskehøytiden – både på fjellet og i byen. Jeg må nok innrømme at jeg trives aller best i byen, når sol og vår nærmer seg! Uansett hvor jeg befinner meg er det naturlig å samle familie og venner, akkurat som ved andre høytider. Det gode måltid, et bord pyntet med det lille ekstra, hyggelig prat og felleskap er ekstra viktig for meg – det er jo disse stundene som gjør at høytidene skiller seg fra hverdagene. At små og store kan la høytider synke inn og se frem til den koselige tiden sammen – kanskje med brettspill og uten mobil – er «knall i padden», som vi sier i Bergen!

Mange drar opp på hytten i påsken, og ofte skaper det noen krav til maten man kan servere. Jeg har valgt ut noen fra boken min hvor mye kan forberedes på forhånd og tas med «halvferdig» til hytten.

Mange tilbringer mye tid ute i påsken – særlig hvis det er sol! Kjølig er det ofte allikevel, så en varmende suppe er deilig å komme inn igjen til.

Her er Trudes tips til en komplett påskemeny:

Trude Drevland er tidligere politiker for Høyre og ordfører i Bergen fra 2011-2015. Hun var leder for det regjeringsutnevnte «Rådet for et aldersvennlig Norge», fra 2019-2022. Hun ble i 2019 utnevnt til honorær konsul for Georgia. I 2016 ga hun ut sin selvbiografi. Hun har deltatt i en rekke norske TV-programmer. Drevland har siden 2019 vært medlem av Kringkastingsrådet og hun er fast skribent for «Vi over 60».

Aktuell med kokeboken Trudes tradisjonsmat.


Lag en deilig blomkålsuppe til påskegjestene.
Lag en deilig blomkålsuppe til påskegjestene.

Blomkålsuppe med bacon

Ingredienser:

1 blomkålhode
ca. 1 ½ liter vann
1 pakke bacon i skiver eller
1 pakke baconterninger (100 gram)
100 gram kviteseidsmør
6 ss hvetemel
1 dl kremfløte
Persille

Fremgangsmåte:

  • Rens blomkålhodet og del det i biter. Kraften blir mer aromatisk hvis du deler hodet.
  • Legg blomkålen i vann, slik at vannet dekker blomkålen helt.
  • Ha litt salt i vannet og kok opp. Følg med og kjenn med kniv på blomkålen, vannet skal ikke fosskoke, men trekke til kniven møter litt motstand gjennom bitene.
  • Sil så av kraften i en egen bolle. Bitene kan ligge i silen over en dyp tallerken så lenge. Stek baconskivene på bakepapir i en dyp form i stekeovnen på 150 grader. Følg godt med til skivene er passe stekt.
  • Ta dem ut og legg en og en baconskive på kjøkkenpapir for å la fettet tørke bort.
  • Velger du baconterninger, kan du steke dem på stekepanne til de er gyllenbrune, og trekke pannen til siden.
  • Sett på en stekepanne med litt godt smør, og rist blomkålbukettene forsiktig i smøret.
  • Lag en jevning med smør og hvetemel i en ny kjele. Rør hele tiden mens du jevner med blomkålkraften, litt om gangen til all kraften er i suppa. Slå ned varmen på platen og la suppen småkoke under omrøring.

Smak til suppen med salt, pepper, en dæsj smør og fløte. Ha så i blomkålbukettene. Hell suppen i suppetallerkener. Dryss bacon over i midten av suppen. Pynt med persille.

Ingen påske uten lam. Selv er jeg svak for lammeskank.
Ingen påske uten lam. Selv er jeg svak for lammeskank.

Lammeskank med appelsin og marmelade

Fremgangsmåte:

  • Krydre skankene med salt og pepper. Brun dem i godt smør. Snu dem ofte. Legg så skankene over i en dyp, stor panne.
  • Fres hvitløken i det samme fettet som skankene.
  • Ha hvitløk, appelsinsaft, vin og sitronskall i pannen sammen med skankene, og kok opp.
  • Legg på lokk eller dekk til med dobbel aluminiumsfolie og sett pannen i forvarmet stekeovn på 180 grader i 1 ½ time. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet.
  • Ta opp kjøttet med en hullsleiv og legg på tallerkenen eller serveringsfat. Hold kjøttet varmt i stekeovnen på svak varme (100 grader).
  • Sett pannen på svak varme og ha marmeladen i pannen. Kok opp og la det småkoke til væsken har fått en konsistens som en fyldig saus.
  • Legg så kjøttet tilbake i pannen. Vend kjøttet i sausen til det er godt dekket. Anrett kjøttet på varme tallerkener.

Serveres med dampede grønnsaker og potetmos.

Ingredienser:

4 lammeskanker
Havsalt
Nykvernet sort pepper
2 ss smør
3 hvitløksfedd i skiver
Saft av 2 appelsiner (ca. 2 ½ dl)
1 ¼ dl tørr hvitvin
Revet skall av 1 sitron
3 ss bitter appelsinmarmelade

Trudes tradisjonsmat

Av Trude Drevland og Geir Håkonsund
– Til dessert vil jeg ha noe lett! Noe som lover vår – for eksempel en fruktsalat med god krem til.
– Til dessert vil jeg ha noe lett! Noe som lover vår – for eksempel en fruktsalat med god krem til.

Fruktsalat

Ingredienser:

Frukt:
2 appelsiner
2 bananer
250 gram druer
2 røde epler
150 gram hasselnøtter
Røde cocktailbær
200 gram rosiner

Sukkerlake:

1 vaniljestang
3 dl vann
50 gram sukker

Fremgangsmåte:

Skjær topp og bunn av appelsinene. Ta av skallet og den hvite hinnen. Skjær ut skinnfrie og fine appelsinskiver.

  • Skjær bananene i to på langs og kutt i passe halvmåne-skiver.
  • Skjær druene i to.
  • Skjær eplene i halve båter.
  • Bland all frukten sammen.
  • Kutt hasselnøtter i grove biter og bland med rosinene. Bland inn nøtter og rosiner i frukten. Rør forsiktig inn cocktail-bærene til slutt.

Lake:

  • Snitt vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Kok opp vann, sukker og vaniljestang og frø. Avkjøl.
  • Hell den avkjølte sukkerlaken over frukten.
  • Server gjerne med stivpisket kremfløte.

Er du skikkelig i siget kan du jo slå på stortrommen med en suksessterte. Bunnen kan fryses og kremen kan lagres kjølig, så denne kan du forberede god tid i forveien. Den er mektig, så du har den i flere dager – til småspising om kvelden eller til kaffebesøket dagen etter!

Påsken symboliserer høytid, skapelse av minner sammen med venner og familie og forventingen om en etterlengtet vår som kommer!

Lag en deilig suksessterte til påskegjestene.
Lag en deilig suksessterte til påskegjestene.

Suksessterte

Ingredienser:

Bunn:
150 gram melis
150 gram mandler
4 stk. eggehvite

Krem:
4 eggeplommer
1 dl kremfløte
100 gram sukker
1 ts vaniljesukker
150 gram romtemperert smør

Fremgangsmåte:

Kakebunn:

  • Ha mandler i en blender, og mal dem. Det kan gjerne være med litt grove biter, men ikke hele mandler.
  • Bland melisen inn i de knuste mandlene.
  • Skill eggeplommer og eggehviter. Ha eggehvitene i en helt ren bolle. Pisk dem stive, og bland inn nøtteblanding og melis sammen med eggehvitene.
  • Smør en kakeform (24 cm) med bakepapir i bunnen. Bre røren utover formen i et jevnt lag.
  • Stek kakebunnen i forvarmet ovn på 160 grader i 35 minutter.

Avkjøl bunnen i formen, før du tar den ut og legger den på et kakefat eller et serveringsfat.

Kremen:

  • Visp eggeplommer, fløte, vaniljesukker og sukker.
  • Varm opp blandingen i en kjele under stadig pisking på middels varme til kremen tykner. Dette skal ikke koke, bare varmes.
  • Avkjøl kremen til romtemperatur og visp inn det romtempererte, myke smøret. Sett kremen kaldt til den stivner.
  • Legg så nøttebunnen på et serveringsfat. Smør kremen utover, og lag eventuelt mønster i kremen med en gaffel eller en kakesprøyte.